JOHAN BRUN: Mesterfotografen

Johan Brun 6

MESTERFOTOGRAFEN. 15. september 2002 ble Motorveibrua i Drammen innviet. Underveis fikk fotografen Johan Brun i oppdrag å vise brua fra den vakreste siden. - Monumental og vakker, sa han.

Johan Brun A.jpg
Johan Brun.

JOHAN BRUN er en fotograflegende. Første gang jeg traff ham var under et engelsk dronningbesøk på 80-tallet. Hans bilder av Motorveibrua i Drammen er noen av hans mest spektakulære. 19. oktober fyller han 99 år.

Jeg var på jobb for å dekke dronning Elizabeths besøk i Norge på 80-tallet. Fotografene sto på rekke og rad for å forevige begivenheten.

Kampen om de rette vinklene var intens, det ble knipset og ropt og albuene stakk ut som åreblader. Tusenvis av bilder ble tatt, angsten for å ikke ta det beste var stor. Kjente lukten av fotografangst? Da kom en mann fram, løftet et lite kamera, knipset ett bilde, snudde seg og gikk. Ikke så lite arrogant, men proff som f...

Dagen etter kom det beste bildet på trykk i Dagbladet. Johan Brun hadde slått til igjen. I dag fyller fotografiets hedersmann 95 år. Alle fotointeresserte hyller ham …

Johan Brun 3.jpg

Hans bilder er helt unike, spesielt bildene han tok av Motorveibrua gjennom Drammen, et historisk dokument fra byggingen av en av Nord-Europas vakreste bruer. Det er nesten som å se det vakre i det stygge, nesten som å lese Rolf Jacobsens dikt Landskap med gravemaskiner:

 De eter og spytter ut, spytter ut og eter

 for de har ingen strupe mer, bare en diger

 kjeft og en rumlende mave.

 Er dette et slags helvete?

Johan Brun 11.jpg

15. september 2002 ble altså Motorveibrua i Drammen innviet. Noen måneder før den ble åpnet ga jeg fotografen Johan Brun i oppdrag i å vise brua fra den vakreste siden. Bildene er tatt i den siste fasen, hvor arbeiderne jobbet på spreng for å bli ferdig til innvielsen.

Johan Brun kom tilbake med helt unike bilder. – Jeg fikk et helt annet inntrykk av denne brua da jeg så den gjennom kameralinsa, sa han den gang. – Dette er et byggverk som trygt kan sammenlignes med den nye operaen i Oslo, det er kanskje enda mer monumentalt. Motorveibrua er vakker, den er et arkitektonisk vidunder.

Johan Bruns observasjon og karakteristikk er like riktig i dag som for femten siden. Hans bilder er helt unike, det er et historisk dokument fra byggingen av en av Nord-Europas vakreste bruer.

Johan Brun 8.jpg

Fakta om Motorveibrua

Norges lengste bru på hele 1,9 km.

Det gamle betongmonsteret av en motorveibru som byen kjente fra 1970, ble forvandlet til smekre søyler og en himling av skinnende aluminium.

Det store lager-, parkerings- og saneringsområdet under brua ble bygget om til parker, lekeområder, skatebaner, landhockeybane, klatrevegg og utescene.

De høyeste søylene som holder brua oppe er satt 87 meter ned i bakken.

TEKST: ØYVIND RISVIK. FOTO: JOHAN BRUN.

Kontakt

  • Adresse: Grønland 57, 3045 Drammen
  • E-post: post@visitdrammen.no
  • Tlf.: 32 23 40 70

Annonser

VisitDRAMMEN

VisitDRAMMEN er nettstedet for alle som gleder seg til over byen vår. Vi forteller om det sanselige og vakre. Om de velsmakende måltidene, de beste filmene, utstillingene, de tøffeste konsertene og gripende teaterstykkene, de fornøyelige historiene - og de glade naturopplevelsene.