CIRKUS ARNARDO: Arnardo-atmosfæren er tilbake

Arnardo 2022 2y

DRAMMEN. Nå er Cirkus Arnardo på høstvisitt i Drammen. I hele 11 dager skal de cirkusunderholde byen. Luktene av popcorn og sukkerspinn, latteren, gleden og det de kaller høy ”wow-faktor” skal i høyeste grad være tilstede, sier Arnardos barnebarn, cirkusdirektør Are Arnardo. For 38 år siden møtte jeg selv legenden himself, Arne Arnardo.

Arnardo himself.jpg
Mitt møte med Arne Arnardo, på Lørenskog sykehus. for 38 år siden.

MINNER OG MENNESKER. Jeg møtte Arnardo på Lørenskog sykehus i 1983.  Han var 70 år gammel og hadde vært veldig syk. Han ble rammet av hjerneslag under en turne på Otta.

Jeg traff ham ansikt til ansikt vel 25 år senere, på sengekanten på rom 312. Han ble lam i hele høyre side og mistet taleevnen. Men det var en mann full av humor og livsgnist jeg møtte der på sengekanten.

Arnardo.jpg
Arne Arnardo og datteren.

Men fysioterapeutene så sin ære i å stable ham på beina igjen. Det var en møysommelig affære. Men de lyktes. Det var under det arbeidet jeg møtte Arnardo på sykehuset.

-  La ikke dette bli en begravelseshistorie eller et minneord om meg, sa han. - Jeg er fremdeles full av arbeidslyst, pågangsmot og humør. Sykdom skal ikke knekke en gammel sirkushest som meg.

Arnardo holdt på med sirkuset sitt i 12 år til. Da overtok sønnen Arild. Og nå er det barnebarnet Ares tur.

Bildene som følger er fra Arnardosesongen 2021.

Arnardo 2022 1x.jpg
MAGISK: Cirkusdirektør Are Arnardo holder familiens trylletradisjoner i hevd i 2021. Foto: Gunstein Myre.

En sesong uten Cirkus Arnardo er nok for Arnardos barnebarn, cirkusdirektør Are Arnardo i 2021. - Vi er skapt for å underholde og glede andre, så akkurat det skal vi gjøre denne høsten, sier han, og lover sitt publikum møte med den gode gamle, og ikke minst kjente Arnardo-atmosfæren.

Luktene av popcorn og sukkerspinn, latteren, gleden og det vi kaller høy ”wow-faktor” skal i høyeste grad være tilstede, sier han.

Cirkus Arnardo er ikke alene om å ha mistet en verdifull sesong grunnet pandemien.

Arnardo 2022 3x.jpg
GRASIØS: Luftakrobaten Tünde Szabó i Strapetz. Foto: Gunstein Myre.

Men nå ser stadig flere lyset i enden av tunnelen, og ikke minst at det åpenbarer seg et hav av lyspunkter.

Tilbake til min egen Arnardoopplevelse:

Arnardo var min barndoms forbudte eventyr. I min lille verden var det ikke lov med kino, fotballkamper, restauranter, teater - og sirkus.

 Da jeg første gang lurte meg inn i sirkusteltet, på Marienlyst i Drammen, inn i teltet til selveste Arne "Arnardo" Otto Lorang Andersen, var det som å komme inn i en ny verden, i en fabelverden, inn i et eventyr med lys, glans og intense farger.

Arnardo 2022 4x.jpg
FORRYKENDE: Diabolos med Arne Otto Luigi Folco Arnardo. Foto: Gunstein Myre.

Det var klovner, elefanter og hvite hester som virvlet opp sagmuggen. Det var akrobater oppe under teltkuppelen, det var trompetfanfarer og smell fra pisker. Det var svevende damer og gebrokkent norsk.

 Det skulle egentlig bli et intervju med moro, latter og eventyrlige historier, sammen med en for meg udødelig legende av en mann.

Men så vrei samtalen seg over til å handle om avholdsmennesket Arnardo.

Arnardo 2022 5x.jpg
EN NY ARNARDO: Shannon Folco Arnardo (19) debuterer med teppesjonglering. Foto: Gunstein Myre.

Jeg har ikke bedre vett enn det jeg har bruk for, og de hjernecellene jeg har, vil jeg ikke drepe med alkohol. Men jeg har ikke vært totalavholdende bestandig. Min siste brennevinsflaske drakk jeg på en nyttårsfest på Grand hotell for mange år siden. Klokken 23 sa jeg: Nå river jeg i min siste runde.

Jeg bestilte tre flasker champagne og drakk rett fra flasken. Klokken 24 var alle flaskene tomme, og jeg kastet den siste bort over bordet og ryddet det fullstendig. Så ropte jeg: Jeg har ikke smakt alkohol i det nye året.

Arnardo 2022 10x.jpg
MULTIKOMIKER: Victor Rossi. Foto: Gunstein Myre.

Det løftet har jeg siden fornyet \hvert år. det har spart meg for mange utgifter. Men jeg er ikke fanatiker. Jeg har brennevin i huset for dem som vil ha.

Kan jeg spørre hva slags forhold Arnardo har til religion?

Av frykt for å fornærme noen, tør jeg ikke svare. Presser du meg, svarer jeg at det er bedre å tro på noe enn ikke å tro og så ta feil.

Arnardo tok fem en liten amulett som han rundt hals. – Mitt lykketall er 13, sa han, - det er det eneste jeg tror på.

Arnardo 2022 11x.jpg
MULTIKOMIKER: Victor Rossi. Foto: Gunstein Myre

Er det fordi du startet din sirkuskarriere da du var 13 år?

Jeg opptrådde første gang da jeg var fire år, sa han. – jeg hadde klippet ut noen små figurer av et ukeblad. Med dem laget jeg et dukketeater. Jeg tok ett når i inngangsbillett.  Premieren var så spennende at en av de små tilskuerne gjorde i buksen. Vi måtte avbryte forestillingen på grunn av vond lukt.

Hvorfor sirkus, Arnardo?

I 1912, året før jeg ble født gikk mine foreldre til en sigøynerdame for å bli spådd. Hun sa at de ville få en gutt som ville bli berømt over hele Norge. Og spådommen gikk i oppfyllelse, ikke sant?

Joda, for vi vet jo alle at det bare var to konger i dette landet: Kongen og Arnardo?

TEKST: ØYVIND RISVIK. FOTO: TOR. T. GULLIKSRUD OG GUNSTEIN MYHRE.

Kontakt

  • Adresse: Grønland 57, 3045 Drammen
  • E-post: post@visitdrammen.no
  • Tlf.: 32 23 40 70

Annonser

Visit DRAMMEN

VisitDRAMMEN er nettstedet for alle som gleder seg over byen vår. Vi forteller om det sanselige og vakre. Om de velsmakende måltidene, de beste filmene, utstillingene, de tøffeste konsertene og gripende teaterstykkene, de fornøyelige historiene - og de glade naturopplevelsene.