MØT 4 BERØMTHETER PÅ KINO I VINTER: Dramatiske skjebner

Barry2x_edited

DRAMMEN KINO. De levde spennende og utfordrende liv. Den israelske statsministeren Golda Meir, den danske forfatteren Tove Ditlevsen, Napoleon og hans vei til å bli fransk keiser og kriger - og kurtisanen Jeanne du Barry som ble den franske kongens uregjerlige venn i Versailles,

Golda1x.jpg

GOLDA

Kinopremiere 8. september

Oscar-vinner Helen Mirren skildrer her Israels statsminister Golda Meir, som etter utbruddet av Yom Kippur-krigen høsten 1973 plutselig må lede et kappløp med tiden for å redde landet sitt. Millioner av liv står på spill, mens Golda er tynget av vanskelige politiske beslutninger og av en sykdom hun prøver å undertrykke. "Iron Lady of Israel" er frustrert over innbyrdes kamper i staben hennes, som kun består av menn. Kan hennes vennskap med Henry Kissinger (Liev Schreiber) være redningen?

Golda2x.jpg

GOLDA hadde verdenspremiere under Berlin filmfestival 2023 og er regissert av Guy Nattiv, som vant Oscar for kortfilmen Skin. I andre roller finner vi Camille Cottin, Ed Stoppard og Emma Davies.

Tove1x.jpg

TOVES VÆRELSE

Kinopremiere 13. oktober

I en leilighet i København møter vi den store danske dikteren Tove Ditlevsen. Hun bor her sammen med sin ektemann, den kjente nyhetsredaktøren Victor Andreasen. Toves talent er udiskutabelt, bare ektemannens destruktive misunnelse overgår det. Tove ser rett gjennom ektemannen, og likevel tåler hun hans ydmykende oppførsel. Han er den som kontrollerer hennes rusmisbruk og gjentatte innleggelser på psykiatrisk avdeling – det eneste stedet hun virkelig finner ro til å skrive.

Maktkampen deres trenger et publikum, og akkurat denne dagen venter de en lunsjgjest, den unge forfatteren Klaus Rifbjerg, som hyller Tove. Klaus tror de kommer til å snakke om litteratur, men det stemmer ikke. Toves værelse er en verbal krig satt i en leilighet.

Tove2x.jpg

Filmen 'Toves værelse' handler om den berømte danske dikter Tove Ditlevsen, kjent for bl.a. 'Man gjorde et barn fortræd', 'Barndommens gade' og 'Blinkende lygter'.

Paprika Steen spiller Tove Ditlevsen, som på 1960-tallet levde sammen med Ekstra Bladets sjefredaktør, Victor Andreasen, i et stormombrust ekteskap.

Paprika Steen og Lars Brygmann har tidligere spilt mot hverandre i teaterstykket av samme navn.

Tove3x.jpg

"'Toves værelse' er større end facitsøgende feministiske skildringer af magtforhold mellem kønnene. Det er en film, der tvinger dig til at granske egne blindheder og svagheder, og måske er tiden blevet for dum til den slags." (Kristian Lindberg, Berlingske 6/6)

----

"Med skuespil i verdensklasse er filmen om Tove Ditlevsen og Victor Andreasens giftige kærlighedsforhold en barsk og berigende oplevelse." (Kristian Dam Nygaard, Filmmagasinet Ekko 5/6)

Barry1x.jpg

JEANNE DU BARRY

Kinopremiere 3. november

Kostymedramaet som åpnet filmfestivalen i Cannes handler om kurtisanen Jeanne i Frankrike på 1700-tallet. Jeanne bruker all sin kløkt og skjønnhet til å klatre oppover i det sosiale hierarkiet, og ender til slutt opp i Versailles hos selveste kong Ludvig XV.

Barry 4x.jpg

Jeanne Bécu (spilt av regissøren selv, Maïwenn) ble født som datteren til en fattig syerske i 1743. Hun vokser opp til å bli en arbeiderklassekvinne som er sulten på kultur og nytelse, og bruker sin intelligens og sjarm til å steg for steg klatre til de høyeste nivåene i samfunnet. Hun blir favoritten til kong Ludvig den 15. (Johnny Depp) og dermed hans siste offisielle elskerinne.

De blir vanvittig forelsket, og mot all anstendighet og etikette flytter Jeanne til Versailles, hvor forholdet hennes til kongen skandaliserer hoffet. Jeanne du Barry er et romantisk kostymedrama som sammen med skuespillerne og filmmusikken får fram grandiositeten til Versailles og den franske kongefamilien.

Napoleon1.jpeg

NAPOLEON

Kinopremiere 22. november

En ekte og personlig vinkling på Napoleons spede begynnelse, samt hans raske og hensynsløse vei til Keiser, sett gjennom prismen til hans vanedannende og ofte flyktige forhold til sin kone og store kjærlighet, Josephine.

Filmen omfavner Napoleons berømte slag, nådeløse ambisjoner og hans overraskende strategiske tankegang som militær leder og krigsvisjonær.

Visit Drammen

  • Adresse: Grønland 57, 3045 Drammen
  • E-post: post@visitdrammen.no
  • Tlf.: 32 23 40 70

I samarbeid med VisitNorway og Ditt norden

Annonsering

Visit Drammen er et destinasjons-byrå i samarbeid med VisitNorway. Vi publiserer artikler og omtaler på en rekke kanaler og mobile apper. For info om innholdsproduksjon og annonsering, kontakt oss på telefon 32 23 40 70 eller e-post

VisitDRAMMEN er nettstedet for alle som gleder seg over byen vår. Vi forteller om det sanselige og vakre. Om de velsmakende måltidene, de beste filmene, utstillingene, de tøffeste konsertene og gripende teaterstykkene, de fornøyelige historiene - og de glade naturopplevelsene.