PÅ KINO: Anne Krigsvoll som den gamle Edvard Munch

Munch 2 Anne Krigsvoll Agnete Brunx_edited
Anne Krigsvoll som den eldre Edvard Munch. Foto: Agnete Brun.

DRAMMEN. Kinopremiere 27. januar. Anne Krigsvoll tolker rollen som Edvard Munich på en helt unik måte. Hun har forsøkt å gi sjatteringer av en gammel Munch fra sin palett som skuespiller. - Det har vært en fantastisk utfordring, gjort med mye kjærlighet og stor respekt, har Anne Krigsvoll sagt om sin Munch-rolle

Munch 3 Anne Krigsvoll Agnete Brunx.jpg
Anne Krigsvoll som den eldre Edvard Munch. Foto: Agnete Brun.

MUNCH. «Munch» er storfilmen om en av verdens største kunstnere gjennom tidene. Ved å skildre fire definerende perioder i Edvard Munchs liv, gir filmen et intimt innblikk i et særegent og unikt kunstnersinn.

Edvard Munch ble født 12. desember 1863 i Løten og døde 23. januar 1944 i Aker. Han var en norsk maler, grafiker, tidlig representant for ekspresjonismen, og den internasjonalt best kjente norske bildende kunstner.

Munch debuterte i 1883 og produserte store mengder hele livet, rundt 28 000 arbeider finnes etter Munch og han er med det trolig en av verdens mest produktive bildekunstnerne. Han testamenterte rundt 20 000 arbeider til Oslo kommune.[12] Munchmuseet på Tøyen åpnet i 1963, nytt museum åpnet i Bjørvika i 2021. Samtidig som kunsten hans er kjent over hele verden, er hans dramatiske livshistorie mer ukjent for mange.

Munch MUNCH_Mattis Herman Nyquistx.jpg
Mattis Herman Nyquist i rollen som Edvard Munch.

I filmen vil fire viktige og avgjørende perioder i hans liv stå sentralt. Avvist av kunstetablissementet, plaget av sorg over tapet av sin eldre søster og torturert av avhengighet, skildrer filmen Edvard Munchs liv fra 20-års alderen og fram til han fyller 80. Alfred Ekker Strande, Mattis Herman Nyquist, Ola G. Furuseth og Anne Krigsvoll gjør hver sin tolkning av Edvard Munch i ulike deler av hans liv.

Munch 1 Anders Baasmo_Anne Krigsvoll. Agnete Brunx.jpg
Anders Baasmo og Anne Krigsvoll som den eldre Edvard Munch. Foto: Agnete Brun.

«Munch» forteller historien om den unge Edvard Munchs første forelskelse, i en gift kvinne, og videre om hans nederlag som kunstner etter at hans første utstilling i Berlin blir refusert og avvist. Filmen skildrer også Munchs dramatiske innleggelse på nerveklinikk i København, der han tvinges til å ta sitt livs største og mest avgjørende valg, før han i livets siste fase kjempet en hard kamp for å redde sin kunstneriske arv fra nazistene under krigen.

I øvrige roller finner vi et stjernelag bestående av Anders Baasmo, Jesper Christensen, Lisa Carlehed, Ida Elise Broch, Nader Khademi, Arthur Berning, Per Frisch, Gjertrud Jynge, Dennis Storhøi, Thea Lambrechts Vaulen og Hildegun Riise. «Munch» er den første dramatiseringen som er gjort av Edvard Munchs liv på kinolerretet.

Rollene som Edvard Munch spilles av de fire norske skuespillerne Alfred Ekker Strande (Forbannelsen, Ida tar ansvar), Mattis Herman Nyquist (Ammo, Livstid), Ola G. Furuseth (Gutta på skauen, Nede, Made in Oslo) og Anne Krigsvoll (ZombieLars, Lilyhammer). Sammen gir disse fire periodene et intimt og nyansert bilde av et unikt menneske og kunstner.

Munch 4.jpeg

I tillegg spiller Anders Baasmo (Børning, Kongens nei, Olsenbanden) og danske Jesper Christensen (Spectre) sentrale roller.

Denne filmen inneholder tematikk knyttet til selvmord og psykiske lidelser. Dog ingen nærgående skildringer av vold. Partier med mørk stemning og sterke følelsesutbrudd. Filmen får derfor aldersgrense 12 år.

– Publikum vil ikke bli presentert for noen sannhet, men snarere vår fortelling om hans liv og virke. Mye kan leses om Munch gjennom bevarte brev, dagbøker og ulike biografier, uten at dette gir et sannferdig bilde av et mangefasettert menneske. Vi har ønsket å utforske hva som drev ham, hva som inspirerte ham, og hva som holdt liv i hans indre flamme. Jeg er veldig glad for å samarbeide med Viaplay og Scandinavian Film Distribution om denne filmen, sier filmskaper Henrik M. Dahlsbakken.

 

 

Visit Drammen

  • Adresse: Grønland 57, 3045 Drammen
  • E-post: post@visitdrammen.no
  • Tlf.: 32 23 40 70

I samarbeid med VisitNorway og Ditt norden

Annonsering

Visit Drammen er et destinasjons-byrå i samarbeid med VisitNorway. Vi publiserer artikler og omtaler på en rekke kanaler og mobile apper. For info om innholdsproduksjon og annonsering, kontakt oss på telefon 32 23 40 70 eller e-post

VisitDRAMMEN er nettstedet for alle som gleder seg over byen vår. Vi forteller om det sanselige og vakre. Om de velsmakende måltidene, de beste filmene, utstillingene, de tøffeste konsertene og gripende teaterstykkene, de fornøyelige historiene - og de glade naturopplevelsene.