OLE ANDREAS TUNESTVEIT: Med trombone, gevær og sheriffstjerne

Andreas 1_edited
Ole Andreas Tunestveit. Foto: Øyvind Risvik.

DRAMMEN. Megatown har kinopremiere 19. mai. For noen år siden traff jeg Ole Andreas Tunestveit første gang. Unggutten som spilte trommer, trombone, munnspill og congas i Dissimilis-gruppa Megabandet i Drammen. Nå er han med i den sensasjonelle westernfilmen Megatown, hvor de fleste skuespillerne har en eller annen utviklingshemning, det er filmen om Norges største westernhelt siden Morgan Kane, Hero.

Andreas 7x.png
Megatown med byens tre sheriffer, fra venstre Jonas Lauritzen, Ole Andreas Tunestveit og Jonas Iversen. 

MINNER OG MENNESKER. Jeg har intervjuet en mengde mennesker med sterke livshistorier. Da jeg jobbet i Dissimilis møtte jeg Ole Andreas Tunestveit. Han var en gutt full av glede og pågangsmot. Det var en fryd å være sammen med ham. Nå er Ole Andreas blitt skuespiller i westernfilmen Megatown. Fremdeles er det et av dagens høydepunkt å hilse på ham og å slå av en prat når vi er i Drammen sentrum. Ole Andreas er en stolt sheriff i Megatown.

Andreas 6x.jpg

SE HER: Traileren til kinofilmen Megatown.

Samtlige roller i kinofilmen Megatown, nærmere 70, bekles av personer med funksjonsnedsettelser. Ole Andreas er altså en av dem. Han er medlem i Megabandet fra Drammen, som igjen er medlem av landsorganisasjonen Dissimilis, et musikalsk tilbud for utviklingshemmede.

I anledning av Megabandets 30-årsjubileum skulle det lages en musikkvideo. Men den gode ideen vokste. Musikkvideoen ble til en helaftens spillefilm, Megatown. Denne westernfilmen er trolig den første i Norge der de alle fleste skuespillerne i bærende roller har en funksjonsnedsettelse.

HØR HER: Megatownvalsen.

En slik film er ikke laget tidligere, verken i Norge eller resten av verden. Fem dager tok det å spille inn Megatown. Hvilke andre filmer har så kort produksjonstid?

Et filmcrew leide cowboyfornøyelsesparken High Chaparral i Sverige, og dro av sted sammen med 70 uerfarne cowboyer og gjorde filmingen unna på bare fem dager.

Andreas 8x.png
Øystein Remme er musikalsk og daglig leder av Megabandet. Selvfølgelig har han en viktig rolle i Megatown.

Megatown er en spennende film. Skurker er på vei til den idylliske westernbyen Megatown, i håp om å få kloa i de magiske urtene innbyggerne dyrker. Med list, og en god dose flaks, komme de seg inn i byen. Men sikrer de seg urtene, som gir alle en så fantastisk sangstemme? Eller klarer innbyggerne i byen å stå imot?

SE HER: Øystein Remme og Megabandet presenterer Megatown.

Megatown er en klassisk westernhistorie, de gode mot de onde. Her møter vi cowboyer, sheriffer, salooneieren, sparkepiker og en bøddel. Og; Vi blir introdusert for Norges største westernhelt siden Morgan Kane, Hero.

Filmen er den første i sitt slag i Norge. Alle de bærende rollene er bekledd av mennesker med ulike funksjonsnedsettelser.

Andreas 2x.jpg
Ole Andreas Tunestveit med sin unike blanding av trombone og trompet. Foto: Øyvind Risvik.

Jeg elsker musikk og hører på en masse CD`er, fra Kiss til Ole Ivars, fra Michael Jackson til Bjarne Brøndbo, fortalte skuespilleren Ole Andreas Tunestveit meg da vi tok en prat om musikkinteressene hans. - Glam i Wig Wam skulle jeg gjerne ha truffet, han er en tøffing. Jeg tror nesten jeg hadde passet som trommeslager i Wig Wam. Da hadde det nok tatt helt av. Jeg liker ting som er rocka.

(Dette intervjuet er mer enn ett år gammelt og kan inneholde utdatert informasjon). 

- Trombonen min er jeg stolt av, den har jeg arvet fra faren min, og jeg har spilt på den helt siden jeg var liten gutt.

Andreas 5x.jpg
Ole Andreas Tunestveit sammen med skuespilleren Kim Kolstad på årets Dissimilisfestival i Oslo. Foto: Øyvind Risvik.

Ole Andreas synes det er all right å være seg sjæl, som Finn Kalvik synger. - Jeg er snill og grei og har aldri sure miner, fortalte han. - Når jeg slapper av ser jeg på Turtles-filmer, men favoritten er MC Mice, det er en skikkelig actionmus. Når jeg tar det litt roligere, ser jeg på Jul i Skomakergata. Skomaker Andersen er morsom når han synger om Tøfflus.

Andreas 4x.jpg
Ole Andreas Tunestveit er også en dyktig trommeslager. Foto: Øyvind Risvik.

Da jeg intervjuet Ole Andreas jobbet han på Sørvangen Næringspark, og var med på å slå gressplener og plante busker og trær rundt omkring i Drammen. Levering av fyringsved er hans spesialitet om vinteren, og ikke minst snømåking. – Med de vintrene vi har hatt de siste årene, har jeg nok å gjøre, sa han. - Det er virkelig tungt å måke snø noen ganger.

På fritiden har Ole Andreas en hel haug med hobbyer, Megabandet, bueskyting, sykling og å samle tomflasker, er de viktigste. - Jeg kan finne hundrevis av tomflasker i løpet av dagen. Jeg samler dem i vogna bak sykkelen. En dag tjente jeg hele 260 kroner. Jeg panter alt på Rema 1000. Sykkelen har jeg kjøpt av verdensmesteren på terrengsykkel, Rune Høydal. Han er verdens beste sykkelreparatør. Jeg sykler hjemmefra til Drammen hver dag, det er nesten en mil, det. Heldigvis har jeg 24 gir på sykkelen. Det går så det suser.

Megabandet er noe av det viktigste Ole Andreas er med på. Der er han sammen med god venner, der spiller han på trombone, der ler og koser han seg. – Megabandet er toppers, sa han. - Jeg gleder meg mange dager før hver øvelse.

TEKST OG FOTO: ØYVIND RISVIK

Visit Drammen

  • Adresse: Grønland 57, 3045 Drammen
  • E-post: post@visitdrammen.no
  • Tlf.: 32 23 40 70

I samarbeid med VisitNorway og Ditt norden

Annonsering

Visit Drammen er et destinasjons-byrå i samarbeid med VisitNorway. Vi publiserer artikler og omtaler på en rekke kanaler og mobile apper. For info om innholdsproduksjon og annonsering, kontakt oss på telefon 32 23 40 70 eller e-post

VisitDRAMMEN er nettstedet for alle som gleder seg over byen vår. Vi forteller om det sanselige og vakre. Om de velsmakende måltidene, de beste filmene, utstillingene, de tøffeste konsertene og gripende teaterstykkene, de fornøyelige historiene - og de glade naturopplevelsene.