OSLO NYE TEATER: Så som i himmelen (nypremiere 16. april)

Himmelen 6_edited

OSLO. Så som i himmelen har utsatt nypremieren til 16. april 2021. Her finner vi det meste av goodfeeling. Så som i himmelen har vakre og melodiøse sanger, død og ensomhet, intens vennskap og sterkt fellesskap, forakt for de slemme og det beryktede bygdedyret og godhet for det gode. Kan vi forvente mer?

Himmelen 8.jpg
Jannike Kruse synger Gabriellas sang.

SÅ SOM I HIMMELEN. Vi gikk ut av Oslo Nye Teater oppløftet og lett til sinns. Forestillingen Så som i himmelen påvirket både lattermuskler, tårekanaler og hjertevarmen. Mer enn det kan vi vel ikke kreve. Etter å ha sett det som var filmsuksessen fra 2004 må vi bare innrømme, Teater er et like sterkt medium som filmen.  Nå settes Så som i himmelen opp  på plakaten i igjen fra 16. april 2021.

OSLO NYE TEATER/THALIA TEATER.

SÅ SOM I HIMMELEN

Av Kay Pollak, Carin Pollak og Fredrik Kempel.

Oversatt av Teodor Janson.

Regi: Kim Bjarke og Synne Teksum.

Musikalsk ansvarlig og kapellmester: Simon Revholt.

Medvirkende: Hans Marius Hoff Mittet, Heidi Ruud Ellingsen, Johannes Joner, Jannike Kruse, Trine Wenberg Svensen, Modou Bah, Jan Martin Johnsen, Kari-Ann Grønsund, Mari Dahl Sæter m.fl.

Mari Dahl Sæther spilte Lena da vi så Så som i himmelen.

Himmelen 5.jpg
Hans Marius Hoff Mittet som kordirigenten Daniel.

Filmen Så som i himmelen er en av svensk filmhistories største suksesser og i 2018 ble den til en feiret musikal.

Med nykomponert musikk fikk Kay Pollaks prisbelønte historie om den kriserammete dirigenten Daniel, som kommer tilbake til barndomsbygda og tar over det lokale kirkekoret, nytt liv.

Himmelen 2.jpg

VISITDRAMMEN ANMELDER

Vi gikk ut av Oslo Nye Teater oppløftet og lett til sinns. Forestillingen Så som i himmelen påvirket både lattermuskler, tårekanaler og hjertevarmen. Mer enn det kan vi vel ikke kreve.

Etter å ha sett det som var filmsuksessen fra 2004 må vi bare innrømme, Teater er et like sterkt medium som filmen.

ANNONSE: VESTLIA RESORT

Vestlia annonse 3.jpg

Her er det meste av goodfeeling. Vakre og melodiøse sanger, død og ensomhet, intens vennskap og sterkt fellesskap, forakt for de slemme og det beryktede bygdedyret. Kan vi forvente mer?

Daniel (Hans Marius Hoff Mittet) er en verdensberømt dirigent med et psykisk sammenbrudd bak seg og vil leve uten å synes. Han får et amatørkor på tykkeste tettstedet, selveste den svenske glesbygden, på beina. Og plutselig er han synlig for både leg og lærd.

Han forelsker seg i Lena (Mari Dahl Sæter/Heidi Ruud Ellingsen), han sjarmerer både kormedlemmene og det et samfunnet som lider av få impulser utenfra, han tar seg av de svakeste av de svake, han blir en viktig del av den lille verdenen på den svenske landsbygda. Han finner seg selv. Han er endelig hjemme. Men problemer oppstår underveis. Den som engasjement og viser følelser gjør det aldri uten risiko.

Himmelen 3.jpg
Heidi Ruud Ellingsen og Hans Marius Hoff Mittet.

Daniels liv og tilstedeværelse byr på motstand og intense følelser. Her møter han vold i ekteskapet, ondsinnet sladder, forhold uten innhold og lidenskap, en flåkjefta sjarmør, en sjalu prest som er så smålig og firkantet at det halve holder og hans frodige kone som dristig løfter på skjørtet, og mobbing av den av kormedlemmene som er annerledes. Men gjennom alt vinner kjærligheten. Mens dansen swinger og sangen fyller teatret.

Det var her skuespillets høydepunkt kom inn i bildet. Gabriella (Jannike Kruse) fikk scenen til å eksplodere og publikum til å grine med sin Gabriella`s sang, en magisk sviske av en låt, men i Jannike Kruses tolkning fikk den teatersalen til å koke. Det ble tørket tårer over alt. Vi grein, vi også... Det var nesten så vi reiste oss og jublet gjennom tårene.

Gabriella blir herjet med av en voldelig mann, men hennes mange nedverdigelser blir holdt oppe av en verdighet og trygghet. Ingen skal klare å kue henne. Det er kanskje dette øyeblikket som har gjort forestillingen til den suksessen den er blitt, det øyeblikket noen setter ord på hva håpet betyr. Og budskapet er enkelt: Husk å leve den korte tiden du har her på jorden.

Ikke en av oss nede i salen ble upåvirket av hennes sang, det var så teater og hjerter dirrer.

Himmelen 9.jpg

Py Bäckman har skrevet teksten og Stefan Nilsson har skrevet melodien.

Det är nu som livet är mitt

 Jag har fått en stund här på jorden

 Och min längtan har fört mig hit

 Det jag saknat och det jag fåtth

Jag vill leva lycklig för att jag är jag

 Kunna vara stark och fri

 Se hur natten går mot dag

 Jag är här och mitt liv är bara mitt

 Och den himmel jag trodde fanns

 Ska jag hitta där nånstans

Himmelen 1.jpg

Så som i himmelen utfordrer ikke intellektet akkurat, her det nok av velkjente klisjeer, men det gjør ikke noe. Forestillingen utfordrer følelsene. Vi lar oss rive med, den som føler seg nede bygges opp igjen. Og vips er to timer og femtifem minutter over. Det er det verd, hvert eneste minutt.

TEKST: ØYVIND RISVIK. FOTO: LARS OPSTAD.

Kontakt

  • Adresse: Grønland 57, 3045 Drammen
  • E-post: post@visitdrammen.no
  • Tlf.: 32 23 40 70

Annonser

VisitDRAMMEN

VisitDRAMMEN er nettstedet for alle som gleder seg til over byen vår. Vi forteller om det sanselige og vakre. Om de velsmakende måltidene, de beste filmene, utstillingene, de tøffeste konsertene og gripende teaterstykkene, de fornøyelige historiene - og de glade naturopplevelsene.