Separatutstilling | Peter Esdaile «The Vision Quest»

Peter-Esdaile-IMG_b
The Messenger 70 x 172 cm

19. november åpner maleren Peter Esdaile (som nettopp er fylt 75 år) en monumental maleriutstilling som han har gitt tittelen «The Vision Quest». Utstillingen står til 11. desember.

«I dag står vi overfor et veivalg. Vi kan konsumere nyheter døgnet rundt og falle ned i et hull av pessimisme, panikk, sinne og dødsangst. Eller vi kan ta et skritt tilbake og se ting fra et åndelig perspektiv, et perspektiv som omfavner troen på at ubetinget kjærlighet og en åpning mot løsninger og fornyelse alltid eksisterer.»

Esdaile som har gjort seg til amerikaner i Madison, Wisconsin er i skrivende stund nettopp landet på Oslo lufthavn med nye malerier i to skibag som spennes opp på nye rammer og monteres i Galleriet på Gulden Kunstverk. Utstillingen ble påbegynt året før corona pandemien og har en tematikk som er forbundet med en verden og kunstnertilværelse truet av isolasjon og frykt. Utstillingen åpnes av den kjente psykolog og forfatter Sissel Gran.

Peter Esdaile uttrykker det slik: «Siden min siste utstilling har verden vært utsatt for dramatiske forandringer, kaos og kriser som ingen var forberedt på. Konfrontert med pandemi, krig og økonomisk uro, utfordres vi alle til å søke etter mening, motstandskraft og håp - i oss selv, i våre relasjoner og i kunsten.

Denne utstillingen er en invitasjon til å dykke inn i og utforske betydningen av livets rikdom og mulighetene vi er gitt gjennom vår unike bevissthet. Maleriene som presenteres er en refleksjon av min visjonssøken som kunstner i vår kaotiske samtid. Visjonssøken, «The Vision Quest», har i tradisjonelle kulturer hatt form av en åndelig reise, en overgangsrituale der individet søker råd og beskyttelse gjennom kontakt med indre og ytre krefter. 

Peter-Esdaile-IMG_20221103_b.jpg
The Visitation  127 x 177 cm

Den underliggende tanken er at vi mennesker trenger hjelp til å utforske oss selv som individer, som samfunnsmedlemmer og som del av kosmos; hvem er jeg i den store helheten? Er jeg en kriger, en gartner, en lærer, en forfatter, en kunstner eller en healer? Eller min egen unike blanding av disse arketypene? 

Som menneske her på jorden, nå 75 år gammel, føler jeg meg ikke begrenset til min rolle i samfunnet, jeg er også dypt rotfestet i eksistensielle spørsmål - hvordan håndterer jeg livets flyt og faser gjennom vekst, tilhørighet, aldring og nye erkjennelser?
 
Bildet «The Bubble Juggler» er et overordnet motiv i utstillingen, et symbolsk bilde for alle historiene vi hører, alle myter og sannheter, alle tanker og erindringer, alt som strømmer gjennom oss og bearbeides hver eneste dag. Hver enkelt boble inneholder informasjon, frustrasjon, lengsel og begjær, og Boblejongløren avgjør kyndig hva som skal slippes løs og hva som bør holdes tilbake.

Andre bilder i utstillingen danner en montasje av hvordan individer i ulike kulturer er visjonssøkende på mangfoldige vis, gjennom å trekke seg tilbake i naturen, gjennom et møte med engler, ved å unne seg et stykke deilig kake eller å trekke seg tilbake til meditasjonens glitrende eter. Måtte denne utstillingen bidra til lys i mørket, vise vei til nye horisonter og inspirere til å omfavne hverdagens hellighet.»
 
Peter Esdaile er født i Montreal i Canada i 1947, men har i mange år vært bosatt i Bærum og Oslo. Han er utdannet ved Statens Håndverks- og Kunstindustriskole i perioden 1966-68, og ved Statens Kunstakademi 1968-73.

Allerede som akademistudent debuterte han i Unge Kunstneres Samfund i 1971, og siden er det blitt mange separatutstillinger, i bl.a. Kunstnerforbundet i Oslo, Galleri F15, Wang Kunsthandel, Hå Gamle Prestegård og i senere år Haugar i Tønsberg. De siste 10 år har han være representert i Gulden Kunstverk. Han begynte sin karriere som grafiker, hadde en periode med skulptur og utsmykkinger, og har de siste 20 årene hatt fokus på maleri.

Esdaile er innkjøpt av Nasjonalgalleriet, Riksgalleriet, Norsk Kulturråd, Oslo kommunes kunstsamlinger, Norden Hus i Reykjavik og en rekke andre offentlige og private samlinger. 

Åpent onsdag - søndag fra 12 til 17

Gulden Kunstverk 

Aktiv formidler av god norsk samtidskunst

Adresse: Guldenveien 11, 3053 Steinberg ( Google-kart )
Tlf: 32 23 62 80/81
E-post: info@guldenkunstverk.com
Nettsted: guldenkunstverk.no 

Visit Drammen

  • Adresse: Grønland 57, 3045 Drammen
  • E-post: post@visitdrammen.no
  • Tlf.: 32 23 40 70

I samarbeid med VisitNorway og Ditt norden

Annonsering

Visit Drammen er et destinasjons-byrå i samarbeid med VisitNorway. Vi publiserer artikler og omtaler på en rekke kanaler og mobile apper. For info om innholdsproduksjon og annonsering, kontakt oss på telefon 32 23 40 70 eller e-post

VisitDRAMMEN er nettstedet for alle som gleder seg over byen vår. Vi forteller om det sanselige og vakre. Om de velsmakende måltidene, de beste filmene, utstillingene, de tøffeste konsertene og gripende teaterstykkene, de fornøyelige historiene - og de glade naturopplevelsene.