TEATER: Abrahams barn - der tre religioner møtes

AB 1_edited

DRAMMENS TEATER. 3. - 4. mai. Gikk du glipp av forestillingen til Svein Tindberg, Abrahams barn, en forestilling som handler om tre religioner? Nå settes forestillingen opp på nytt igjen - på Drammens Teater i april og på Det Norske Teatret 15. januar og 2. februar.

ABRAHAMS BARN. Svein Tindberg har hatt stor suksess med stykkene ”Evangeliet etter Markus” og "Apostlenes gjerninger”. Interessen for Abraham fikk han under et besøk i Jerusalem.

ABRAHAMS BARN

Drammens Teater 3. - 4. mai.

DET NORSKE TEATRET 15. januar og 2. februar.

Av Svein Tindberg

Regissør: Kjetil Bang-Hansen

Oversettelse av utvalgte tekster: Ola E. Bø

Abrahams barn ble opprinnelig satt opp på Det Norske Teatret og settes opp på nytt igjen 15. januar og 2. februar.

Abrahams barn 10.jpg

Abrahams barn heter forestillingen, og viser til at Abraham er en av vår kulturs stamfedre. Han er det punktet tilbake i mytologisk tid der jødedom, kristendom og islam møtes. Han pekes ut som opphavet til de tre store monoteistiske religionene.

Forestillingen belyser likhetspunktene mellom kristendommen, jødedommen og islam. Det er Abraham som er utgangspunktet, der vi møter ham i Det Nye Testamentet, Toraen og Koranen.

Det blir knyttet sammen med Svein Tindbergs egne opplevelser, fra et møte med en rabbiner i Jerusalem til et antikvariat i Tvedestrand og ei kone som skal ta båtførerprøven.

Det er drivende godt fortalt, med humor, småbanale innspill, og han lar fortellingens magi få rom, som VG skriver, og fortsetter: Svein Tindberg er en brobygger med empati…

Abrahams bern 11.jpg

Svein Tindberg står frem som en brobygger på vegne av tre verdensreligioner, og han gjør det med overbevisende glød uten å bli pompøs, skriver Borghild Maaland i VG og gir forestillingen en femmer på terningen. Hun avrunder sin anmeldelse med at Svein Tindberg har fokus på likhet og forsoning og formidler sin fortelling med medmenneskelig varme; noe å tro på også for de som ikke tror.

I Jerusalem-møtet med en rabbiner får Tindberg svar på hva han tror vil skje den dagen Messias kommer. Noe som også er Svein Tindbergs eget ønske eller tro: Ein dag vil alle menneske plutselig tru på den same gud… det vil jo vere eit sjokk for ein del … mmm… og så vil det vere fred. Det vil rett og slett plutseleg vere fred på jorda…

I et intervju med VG, sier han: Jeg oppfattet Koranen som ubegripelig, og ble irritert over hvor lite jeg visste om araberne. Hva vet vi egentlig? For mange er det en Disney-versjon av Aladdin, det nærmeste vi kommer. Sånn kan vi ikke leve. Jeg ville finne ut noe mer. Og fremfor alt ville jeg lage engasjert teater for troende og ikke-troende. Uansett de religiøse grunnsetningene, så er dette historien om oss selv, det er myter og legender vi må ta vare på.

Abraham

Abraham kom fra byen Ur i Kaldea (Babylon) og levde enten 1996-1821 f. Kr eller 1976 – 1801 f. Kr. De ulike utregningene er enig om at han ble 175 år gammel. Han var gift med sin halvsøster Sara.  Tre ganger viser Gud seg for ham, og slutter en pakt hvor han lover at Sara skal føde en sønn, og hans etterkommere skal bli tallrike som stjernene på himmelen. Han lovet dem Kanaans land.

TEKST: ØYVIND RISVIK. FOTO: DAG JENSSEN

Kontakt

  • Adresse: Grønland 57, 3045 Drammen
  • E-post: post@visitdrammen.no
  • Tlf.: 32 23 40 70

Annonser

VisitDRAMMEN

VisitDRAMMEN er nettstedet for alle som gleder seg til over byen vår. Vi forteller om det sanselige og vakre. Om de velsmakende måltidene, de beste filmene, utstillingene, de tøffeste konsertene og gripende teaterstykkene, de fornøyelige historiene - og de glade naturopplevelsene.