BLAAFARVEVÆRKET 2022: Mystikk og myter i norsk kunst 1850–1950

Blaa 2022 5

MODUM: 21. mai – 25. september 2022. La deg forføre av mystikken – av eventyr, myter og sagn. Vår verden bygger på myter og sagn. Det er slik vi kan forklare alt det uforklarlige. Utstillingen Mellom 2 Verdener på Blaafarveværket i 2022 handler om menneskets fantasi og sterke fortellertradisjon, og hvordan flere norske kunstnere gjennom tidene har visualisert mytiske vesener

Blaa 2022 10.jpg
Tone Sinding Steinsvik.

MELLOM 2 VERDENER. Nok en gang ønsker Tone Sinding Steinsvik velkommen til årets store kunstopplevelse, Blaafarveværkets 2022-utstilling, Mellom 2 verdener. - Det ligger i menneskets natur å fortelle historier – sanne eller oppdiktete. Det er denne sterke fortellertradisjonen som bringer historier videre. Det er først senere at fortellingene ble samlet og nedtegnet.

Blaa 2022 8.jpg

VÆRKET. I Norden ble de norrøne kongesagaene samlet av Snorre Sturlason på 1200-tallet, og fra midten av 1830-årene begynte Peter Christen Asbjørnsen å samle lokale eventyr og sagn i Norge. Dette arbeidet, og hans samarbeid med Jørgen Moe, førte til utgivelsen av Norske folkeeventyr i 1841. En annen viktig publikasjon var Andreas Fayes bok Norske sagn utgitt i 1833 som er betegnet i ettertid som den første norske folkeminneboken. Denne interessen for våre folkeeventyr og sagn kan også finnes hos kunstnere på 1800-tallet – ikke bare fordi de ble spurt om å illustrere eventyr og sagn – men også fordi de selv hadde en interesse for temaet.

Motivene av de 38 norske kunstnerne i utstillingen understreker forestillingen om at det finnes mer mellom himmel og jord enn det som kan måles og veies.

Blaa 2022 9.jpg

Utstilte kunstnere:

Theodor Kittelsen, Erik Werenskiold, Gustav Wentzel, Harald Sohlberg, Christian Skredsvig, Hannah Ryggen, Adolph Tidemand, Olaf Lange, Gerhard Munthe, Gustav Vigeland, Eilif Peterssen, Nikolai Astrup, Fridtjof Nansen, Peter Nikolai Arbo, Kitty Kielland, Teddy Røwde, Einar Berger, Henrik Sørensen, John Savio, Wilhelm Wetlesen, Frants Bøe, Thorolf Holmboe, Per Krohg, Hans Heyerdahl, Louis Moe, Vincent St. Lerche, Øivind Heggtveit, Wilhelm Peters, Christian Krohg, Carl Sundt-Hansen, Lars Jorde, Knud Bergslien, Nils Bergslien, Joronn Sitje, Andreas Bloch, Ludvig Munthe, Otto Sinding og Oluf Wold-Torne.

Blaa 2022 1.jpg

KITTELSEN-MUSEET. Opplev Bendik Kaltenborns fantasirike og fargesprakende tegneunivers på Kittelsen-museet i sommer!

Bendik Kaltenborn viser oss en verden fullt av humor, mystikk og galskap. Her finner vi fascinerende og elleville situasjoner – som til tider ligger fjernt fra virkeligheten, men som likevel oppleves allment og gjenkjennelige. Som hos Theodor Kittelsen gjenspeiles både fabulerende fortellinger og dagsaktuelle hendelser i Kaltenborns bilder.

Den prisvinnende tegneserieskaperen Bendik Kaltenborn vil skremme vettet av deg. Audun Mortensen i Klassekampen, 2013

Blaa 2022 2.jpg

Utstillingen viser et utvalg nye og eldre akvareller og digitaltegninger, samt keramikk som er helt nytt i hans kunstneriske produksjon. Som med tidligere utstillinger og bokutgivelser finnes det ingen rød tråd i utstillingen på Kittelsen-museet men masse korte fortellinger innenfor arkets rammer. Idéer til tegninger kan komme fra overhørte samtaler, hvor ord og setninger kan trigge en hel historie.

Et rufsete univers framstilt med en ren strek. Hadde den vært musikk, ville den vært cool jazz. Knut Nærum, Serier som vil deg vel, 2009

På hytta finner han roen til å male akvareller. Disse er mye råere – friere – enn hans illustrasjoner. De trenger ikke å passe til en spesifikk artikkel eller publikum, og de krever ingen research. Dermed finnes det ingen regler. For Kittelsen fantes det også en kunstnerisk forløsning idet han kunne slippe fri fra den rammen som en forutgående tekst satte. Selv om folkeeventyrene var hans første store innsats, så var det først med sin egenillustrerte diktning i Lofoten på slutten av 1800-tallet at tegningene og akvarellene fikk det særpreg som ble hans magiske formel – et åpent landskap der alt kan skje.

Blaa 2022 3.jpg

Bendik Kaltenborn (f. 1980) er en av Norges fremste og prisbelønte illustratører. Han er utdannet ved Kunsthøyskolen i Oslo og Konstfack i Stockholm. I 1997 dannet han tegneseriekollektivet Dongery, sammen med Kristoffer Kjølberg som han gikk i klasse med på videregående skole. Dongery ble etter hvert utvidet med Flu Hartberg, Sindre W. Goksøyr, Marius Molaug og Anders Damonso.

Theodor Kittelsen har inspirert meg helt grunnleggende fra jeg var liten og gjør det fortsatt, med sine eksepsjonelle stemninger, møte mellom det vakre og groteske, det bekmørke og det komiske. Jeg opplever at han virkelig var forut for sin tid og forbausende moderne i uttrykket, samtidig som han bevarte den gamle folkesjela. Bendik Kaltenborn

Han har deltatt i en rekke utstillinger i inn- og utland, og har hatt prestigefulle oppdrag for blant annet The New Yorker, The New York Times, The Washington Post og Le Monde Diplomatique. Listen slutter ikke der. Han har også illustrert platecover for Todd Terje og bokomslag for Anne B. Ragdes bøker om Æsops Fabler, for å nevne noen. Han har også selv gitt ut bøker som Seks sultne menn (2006), Serier som vil deg vel (2009), Liker Stilen (2013) og Tegning, form og farge (2017), som alle høstet gode kritikker. I 2020 regisserte Kaltenborn kortfilmen Liker stilen, som en del av stipendiatprosjektet «Tegning, form og farge» ved Kunsthøgskolen i Oslo.

Blaa 2022 11x.jpg
Runesteinen fra Nordre Bye gård i Sigdal.

NYFOSSUM OG NYMOEN. I tømmerlåven vil vi vise en unik runestein fra Nordre Bye gård i Sigdal, nå en del av samlingen til Kulturhistorisk Museum i Oslo. Byesteinen er sannsynligvis fra 3-500-tallet e.Kr., er 168 cm lang og veier ca. 900 kg. Den var brukt som dørhelle på Bye i flere generasjoner før det ble oppdaget at det dreide seg om en helt unik runestein. Daværende gårdseier kjørte den med hest og kjerre til Kristiania i 1866. Utstillingen vil bli laget i samarbeid med Vegard Bye.

Visit Drammen

  • Adresse: Grønland 57, 3045 Drammen
  • E-post: post@visitdrammen.no
  • Tlf.: 32 23 40 70

I samarbeid med VisitNorway og Ditt norden

Annonsering

Visit Drammen er et destinasjons-byrå i samarbeid med VisitNorway. Vi publiserer artikler og omtaler på en rekke kanaler og mobile apper. For info om innholdsproduksjon og annonsering, kontakt oss på telefon 32 23 40 70 eller e-post

VisitDRAMMEN er nettstedet for alle som gleder seg over byen vår. Vi forteller om det sanselige og vakre. Om de velsmakende måltidene, de beste filmene, utstillingene, de tøffeste konsertene og gripende teaterstykkene, de fornøyelige historiene - og de glade naturopplevelsene.