TOM SCHANDY: De truede dyrenes talsmann

Tom S 1_edited

DRAMMEN: Drammenseren Tom Schandy holder sin fotoutstilling Truet i Galleri Unique i Drammen 15. - 30. oktober.

Tom S 2.jpg

TOM SCHANDY PÅ GALLERI UNIQUE. Tom Schandy bor i “kulturhovedstaden” Vestfossen, er 60 år og er utdannet biolog ved Universitet i Oslo og arbeider på heltid som frilansfotograf, forfatter og redaktør. Tom Schandy har gitt ut 40 bøker og var medforfatter og hovedfotograf på bestselgerene “Naturperler i Buskerud” og “Drammensboka”.

Tom Schandys bilder har vunnet internasjonale priser og distribueres gjennom bildebyrået Samfoto i Oslo. Han er medlem av Norsk faglitterær forfatter- og oversetterforening og har i en årrekke vært leder i Norske Naturfotografer.

TRUET

TOM SCHANDY

15. - 30. oktober

GALLERI UNIQUE Drammen

Tom S 3.jpg

Jeg har jobbet hele livet med naturformidling, siden 2000 på fulltid, etter ti år på halvtid som rådgiver i WWF Verdens Naturfond, orteller han. - I tillegg har jeg gitt ut rundt 40 bøker, skrevet hundrevis av artikler om natur, dyreliv og friluftsliv og holdt et stort antall foredrag i inn- og utland. Bildene mine har vunnet store internasjonale fotokonkurranser, blant annet Wildlife Photographer of the Year.

Tom Schandy er også redaktør av magasinet Natur&Foto og leder fototurer og workshops for naturfotografer. - Jeg har alltid vært opptatt av naturvern og skriver gjerne kronikker i aviser om ulike problemstillinger.

Tom S 4.jpg
Ville blikk. EDn av Tom Schandys vakre bøker med dyr i fokus.

Utstillingen hans i Galleri Unique handler om truede dyrearter fra hele verden

Tom Schandy vet hva han både snakker om og tar bilder av. Han tok sin universitets grad i biologi i 1987 – med hovedfagsoppgave på dobbeltbekkasinens leik-biologi på Hardangervidda – men han ble ingen forsker.

Tom S 5.jpg

- I stedet havnet jeg i WWF Verdens Naturfond som sivilarbeider, og etter ferdig tjeneste fikk han halvtidsjobb som fagkonsulent i organisasjon. Der fikk jeg jobbe med spennende naturvernfaglige utfordringer – som vern av barskog og store rovdyr. Dessuten var jeg så heldig å få være med og initiere to store naturvernprosjekter i den tredje verden, et på Madagaskar og et på Sumatra i Indonesia på 1990-tallet. Begge prosjektene resulterte i opprettelse av nasjonalparker, henholdsvis Zombitze nasjonalpark på Madagaskar og Bukit Tigapuluh nasjonalpark på Sumatra.

Tom S 6.jpg

Tom Schandy kunne ha jobbet på heltid i organisasjonen, men valgte å bruke halve arbeidsuken på fotografering og egne prosjekter, som å lage bøker og skrive artikler for en rekke blader og magasiner.

- I 2000 tok jeg skrittet helt ut og sa opp sin faste halvtidsstilling i WWF, og siden har jeg vært hundre prosent frilansfotograf, skribent og forfatter. Jeg var imidlertid så heldig å få beholde tilknytningen til WWF, da jeg fortsatte som frilans redaktør av deres magasin, WWF Verdens Natur.

Tom S 8.png

I tillegg har Tom Schandy også gitt ut naturbøker på Norsk Bokforlag, blant annet ”Det ville Afrika” og ”Det ville Norden”. Førstnevnte solgte i nesten 28 000 eks i Norge, og i 2003 ble den oversatt til svensk og kåret til ”Årets pandabok” av WWF Sverige, det vil si beste naturskildring i tekst og bilder. Boka er også oversatt til engelsk og spansk, og det samlede opplaget av denne boka er på ca 50 000 eksemplarer.

Tom S 7.jpg

Hans bilder har også vært premiert i flere internasjonale naturfotokonkurranser, blant annet med 2. og 3. plass i BBCs naturfotokonkurranse ”Wildlife Photographer of the Year”. - I 2008 ble jeg som en av fem norske naturfotografer invitert til å delta i det store europeiske naturfotoprosjektet ”Wild Wonders of Europe” som har som mål å fotografere spektakulær natur i alle Europas land. Den nye utstilling vil det være mange av de mest utrydningstruede dyrearter i verden, samt noen andre flotte fantastiske bilder.

Tom S 9.jpg

 

Visit Drammen

  • Adresse: Grønland 57, 3045 Drammen
  • E-post: post@visitdrammen.no
  • Tlf.: 32 23 40 70

I samarbeid med VisitNorway og Ditt norden

Annonsering

Visit Drammen er et destinasjons-byrå i samarbeid med VisitNorway. Vi publiserer artikler og omtaler på en rekke kanaler og mobile apper. For info om innholdsproduksjon og annonsering, kontakt oss på telefon 32 23 40 70 eller e-post

VisitDRAMMEN er nettstedet for alle som gleder seg over byen vår. Vi forteller om det sanselige og vakre. Om de velsmakende måltidene, de beste filmene, utstillingene, de tøffeste konsertene og gripende teaterstykkene, de fornøyelige historiene - og de glade naturopplevelsene.