KLASSISK JULEMAT I DRAMMEN: Her spiser du den deiligste julematen

Pinnekjøtt

DRAMMEN. Lutefisk, ribbe, pinnekjøtt, gravlaks, rakfisk, julepølse, medisterkaker, vossakorv og riskrem med kirsebærsaus – og iskaldt øl og akevitt. På disse stedene kan du feire førjulstiden sammen med mange julepyntede drammensere.

Spiralen 12_edited.jpg

KLASSISK JULEMAT I DRAMMEN. Klar for en smakfull klassisk førjulsmeny? Her er en oversikt over restauranter i Drammen som serverer deg tradisjonelle klassiske juleretter.

463182923_17880991569170522_5604469211249681425_n.jpg

SPIRALEN CAFE & SELSKAP

Spiralen café ble bygget I forbindelse med åpningen av spiral- tunnelen i 1961, og var ment som et midlertidig bygg som skulle erstattes med et hotell tegnet av arkitekt Sverre Fehn, men som aldri ble realisert. I dag er bygget å anse som et ikon og en del av byens største turistattraksjon og er hovedåren ut til vår flotte friluftsmark.

Spiralen Café drives og eies av  Anka og Marius Tanberg som har startet og drevet mange kjente restauranter i Drammen, der bla. Café Picasso,  Pavarotti, Teatercaféen mm.

Den tradisjonelle julematbuffeten består av både kald julemat gravlaks, røkelaks, to typer nedlagt sild, krepsehalesalat med urtedressing, kalkunbryst og salat, rødbeter, sylteagurk, majones, remulade, eggerøre, sennep, tyttebærsyltetøy, waldorfsalat, potetsalat, sennepssaus, svisker, flatbrød og brød.

Og den varme julematbuffeten består av ribbe, julepølse, medisterkake, pinnekjøtt, vossakorv, rødkål, surkål, julesaus, svisker, rotmos og poteter, riskrem med kirsebærsaus, karamellpudding med karamellsaus og krem.

I tillegg har de en tre retters selskapsmeny med aquavitgravet laks med sennepsdressing og grillet landbrød. I tillegg tradisjonell juletallerken med ribbe, pølse, medisterkake, surkål/rødkål, julesaus og poteter. Og riskrem med kirsebærsaus som en søt og deilig avslutning.

Pigenx.jpg

PIGEN

Beliggende midt på solrike Bragernes torg finner du Pigen i den gamle bygården som blant annet tidligere huset Gustav Bøhm & Søn Konditori. Her har de hatt sin lokasjon i snart 26 år, og har gjennomgått flere ombygninger til den dag idag.
Gjennom alle årene har Pigen`s identitet og sjarm, den lune og varme atmosfæren alltid vært hovedfokuset, og de streber hver dag etter videre utvikling.

I stilfulle omgivelser kan du velge mellom ribbesmørbrød med skiver av ribbe servert på grovbrød med surkål, hjemmelaget epleremulade smaksatt med sennep og toppet med stekt eple.

En klassisk juletallerkenen består av ribbe, medisterkaker og vossakorv, servert med surkål, rødkål, ovnsbakte poteter, julesaus og tyttebær.

Her får du også pinnekjøtt av side og bog servert med vossakorv, rotmos, ovnsbakte poteter sjysaus og toppet med persille, og til dessert en julekompottet som består av lunet eplekompott med kanel, tindved, pistasj, mandler og pepperkake crumble og som serveres med vaniljeis.

Bragernes 1x.jpg

CAFE BRAGERNES

I et av Drammens mest hjemmekoselige lokaler, blant annet kjent for sin danske og franske påvirkning, med både Kim Larsen og Prins Henrik og gamle og teaterplakater på veggene. På menyen står Københavnernes innholdsrike julefat med sild, gravlaks med sennepsaus, skagenrøre, ribbe, julepølse, leverpostei og frikadeller, servert sopp, egg, rødbetsalat, rødkål, tyttebær, urterømme, smør og brød.

Enda mer dansk byr H.C. Andersens julesmørbrød på, med grovt surdeigsbrød, ribbe, rødkål, sennepsmajones og sylteagurk

Som på andre klassiske julemenyrestauranter står rakfisk og gravlaks, ribbe og pinnekjøtt og den obligatoriske riskrem, dallanderiskrem med mandelflarn og rød saus, kirsebærsaus får jeg håpe, på menyen.

Anchax.jpg

ANCHAS BODEGA

 Anchas Bodega ble unnfanget av fem gode venner høsten 2012. Utgangspunktet var enkelt. De hadde tilgang på et sentralt lokale, og hadde ønske om å etablere en restaurant som de selv ville ønske å besøke. Ancha selv er restaurant-mamma med stor M. Når du kommer til Anchas Bodega så er det som å komme hjem til Ancha. Ikke bare holder hun alt og alle i strekk, men hun har også hjertevarmen som skal til for at alle skal føle seg velkommen og ikke minst føle seg hjemme. Både kunder og ansatte.

Her får du ribbe på Anchas vis med surkål og rørte tyttebær, bodegaens gravlaks med sennepssaus, dill og melbatoast  og juletorsk med ertepurée, bacon og rødløk.

Skutebrygga 2x.jpg

SKUTEBRYGGA

Skutebrygga henter sin inspirasjon fra det maritime miljøet. Hos dem gjenspeiles det både i menyen og interiøret. Men det handler ikke bare om vår inspirasjon – det handler om hva de kan dele med andre. Omgivelsene byr på spennende maritime detaljer, gamle bilder, modeller av berømte skip og spennende artifakter fra både fjerne og nære strøk.

Som en kuriositet kan vi nevne at Drammen museum i sin sjøbod på Gulskogen har tre hundre år gamle tyske og hollandske gjenstander, som er hentet opp fra elvebunnen like utenfor Skutebrygga.

Her får du servert ribbesmørbrød med sprøstekt ribbe på hjemmebakt brød anrettet med surkål og rødkål.

Lutefisken blir servert med et rikt utvalg tradisjonelt tilbehør: baconfett, bacon, et utvalg av sennep, honning, ertestuing, geitost, hvit saus, flatbrød, lefse og amandinepoteter.

Mens pinnekjøtt serveres på tradisjonelt vis med kålrabistappe, vossakorv og amandinepoteter og en tradisjonell juletallerken inneholder ribbe, julepølse, medisterkake, julesaus, rødkål, surkål og amandinepoteter.

I tillegg har de en treretters meny med gravet laks laget med øl og cognac servert med dillstuede poteter, sennepssaus tilsmakt cognac, dill og sitron. Eller hva med en tradisjonell Juletallerken med ribbe, julepølse, medisterkake, julesaus, rødkål, surkål og amandinepoteter? Og til slutt hører riskrem, søt og god med bringebærsaus til.

Egon.jpg

EGON

Egon Restaurant finner du i hjertet av Drammen, der byens livlige atmosfære møter det vakre miljøet langs Drammenselva. Her, i Drammen, der by og natur smelter sammen, ønsker de å gi deg den perfekte matopplevelsen i en avslappet atmosfære.

En julelunsj med ribbe inneholder julepølse, rødkål, epler, småpotet og julesaus eller ribbetallerken. Sammen med pinnekjøtt får du julepølse, småpotet og rotmos.

En julekombo inneholder pinnekjøtt, ribbe, julepølse, rødkål, julesaus, småpotet og rotmos for å avslutte med riskrem med rød saus og valnøtter.

Lobby.jpg

LOBBY

Lobbys meny har inspirasjon fra alle verdens hjørner. I tillegg til tradisjonelle retter du vil kjenne igjen, har de typiske retter du ville bestilt fra roomservice når du er småsulten!

Rundt den store baren midt i restauranten er det plass til mange som har lyst til å nyte et glass eller to, eller tre sammen med gode venner utover i de små timer.

Lobby håper du har lyst til å komme på besøk og nyte både mat og drikke. De skal gjøre sitt til at du får en hyggelig kveld!

Ribbesmørbrødet serveres selvfølgelig med ribbe, tyttebær, syltet løk, rødkål, julesaus, eller hva med en rakfisk fra Valdres med bakt rødbete, rødløk, rømme, basilikumskum og potetlomper eller Juletorsk med baconskum, potetpuré, karamellisert purre, purreolje og sprøstekt bacon.

Sprøstekt ribbe serveres med ribbesjy, mandelpotet, rødkål, valnøtter, medisterkake, medisterpølse, tyttebærsyltetøy, rosenkål og den hjemmelagde pinnekjøttet har selskap med vossakorv, mandelpotet, rotmos, karamellisert løk, tyttebærsyltetøy, rosenkål.

Lutefisk er fra Lofoten med hjemmelaget ertestuing, Lobby-sennepssaus, mandelpotet, brunost, sirup, bacon.

Ypsilon.jpg

YPSILON BAR & EVENT

På Union, tett opp til den spektakulære broen Ypsilon ligger stemningsfulle Ypsilon.

Ypsilon frister med Julelunsj med kalkun & waldorf, ribbe, medisterkake, julepølse, potetsalat og grønn salat og røkelaks & eggerøre og sild, juleskinke, surkål med brød & lefser. ​

En julebuffet luxus inneholder ribbe, medisterkaker, julepølser, poteter, saus, surkål, rosenkål og tyttebær og pinnekjøtt, vossakorv, rotmos og sjy og i tillegg inneholder julemenyen gravlaks, sild, juleskinke og sennep, sylte og rødbetsalat, oster,  brød & lefser og karamell pannacotta med appelsinmarmelade til dessert.​

Stallenx.jpg

VERTSHUSET OSCAR OG STALLEN

Vertshuset Oscar & Stallen har sin egen lille historie å berette. Bygningen som idag huser Drammens mest særpregede vertshusmiljø, har sin opprinnelse fra den gang det ikke fantes biler – den gang hester var lokalsamfunnets viktigste skyssmiddel. Hit kom bønder fra Drammens oppland og «parkerte» hestene mens de fallbød sine varer på byens torg.

På vertshuset var det plass for en pust i bakken for hestekarene. Her utvekslet man nyheter, og praten gikk livlig – bare avbrutt av en og annen «vrinskede kommentar» fra hestene som gjorde seg nytte av innholdet i krybbeposene. Mang en saftig historie ble nok også fortalt i dette miljøet. Og hvem vet – noen benyttet kanskje anledningen til å gjøre en hestehandel eller to?


Juletallerken inneholder Hampshire ribbe, hjemmelaget medisterkake og julepølse og serveres med rødkål, kokte poteter, sjysaus og tyttebær. I tillegg får du urøkt pinnekjøtt med kålrotstappe, eldhusrøkt gardspølse, sjy og kokte poteter.

Stor porsjon premium lutefiskfilèt serveres på tradisjonelt vis med baconfett, ertestuing, kokte poteter, flatbrød, lefse, fin og grov sennep.

Og med rakfisken fra Valdres følger løk, rømme, rødbeter, lefse, flatbrød og kokte poteter

ØYVIND RISVIK/ www.visitdrammen.no

 

Visit Drammen

  • Adresse: Grønland 57, 3045 Drammen
  • E-post: post@visitdrammen.no
  • Tlf.: 32 23 40 70

I samarbeid med VisitNorway og Ditt norden

Annonsering

Visit Drammen er et destinasjons-byrå i samarbeid med VisitNorway. Vi publiserer artikler og omtaler på en rekke kanaler og mobile apper. For info om innholdsproduksjon og annonsering, kontakt oss på telefon 32 23 40 70 eller e-post

VisitDRAMMEN er nettstedet for alle som gleder seg over byen vår. Vi forteller om det sanselige og vakre. Om de velsmakende måltidene, de beste filmene, utstillingene, de tøffeste konsertene og gripende teaterstykkene, de fornøyelige historiene - og de glade naturopplevelsene.