DALEJORDET: Lykken var ei hytte i en kolonihave

Dalegårdsjordet 4_edited

DRAMMENSMINNER. Det var noe romantisk over kolonihaven på Dalejordet i Drammen i 50-årene. Lykkelig var den som var eier av et lite hus uten strøm og innlagt vann. Her nøt min kone Aud og hennes familie, fritiden. Bildene er fra min svigermor, Agnes Nilsens fotoalbum.

Dalegårdsjordet 1.jpg
På bilde: Auds besteforeldre, Hans Marinius Olanger Simonsen og Nelly Marie og Auds far, Olav Normann, og tante Edel.

KOLONIHAVEN PÅ DALEJORDET. Hortensgutten Alf Bugge kom til Drammen i 1919, og ble byens byarkitekt og bygningssjef. Som byarkitekt hadde han en finger med i det meste som ble bygget i Drammen. Noe av det han drev på med var hagebyer. Bragernes kolonihave på Dalejordet i Drammen ble bygd på initiativ av Torgeir Vraa, som kom på ideen allerede i i 1915.

I de tider hadde ikke arbeiderfamilier råd til hytte på landet eller ved sjøen. Kolonihavene ble en god erstatning.

Under bygningssjefens utbygningsregime dukket hyttene i hagebyen opp i 1933, og på vei opp til Klopptjern ble små hytter satt opp etter Alf Bygges typetegninger.

Det var romantisk på Dalejordet i 50-årene. Auds bestefar, Hans Marinius Olanger Simonsen, baker fra Danmark, gift med ei drammensjenta Nelly. Dansken var lykkelig eier av et lite hus på toppen av denne kolonihaven, uten strøm og innlagt vann.

Dalegårdsjordet 2.jpg
Hans Marinius Olanger Simonsen driver dugnad på veien forbi havebyen på Dalejordet og opp til Kloptjern.

På toppen av Dalejordet nøt han og familien fritiden og utsikten ut over Drammensfjorden. Det var 40 parseller på hver 250 - 450 kvm og en liten hytte på 15 - 35 kvm.

Og der oppe på toppen av hagebyen bygde han en av de fineste hyttene, som kom i Hans Marinius Olanger Simonsens eie, min kone Auds bestefar, som kom som ung baker til Norge fra Danmark,

Hans Marinius var med på å starte Delikat fabrikker. Der på toppen av Dalejordet nøt han fritiden og utsikten ut over Drammensfjorden.

Hagebyhytta gikk ut av slektas eie en gang på 60-tallet.

Og vei måtte selvfølgelig til. Hans Marinius var en av de ivrigste med på å holde veien opp til kolonihytta og det lille vannet Kloptjern lenger oppe i skogen, ved like.

Dalegårdsjordet 3.jpg
Familielykke i kolonihaven på Dalejordet. Aud med nye bærebag til dukkene, fått av bestefar, mamma Agnes og brødrene Børre og Odd og ei lita kusine, Mette, med mørk pannelugg. Bilde: Hans Martin Øien.

Kloptjernveien, opprinnelig en sti som var adkomst til vannet Kloptjern som var vannkilden til gårdene nedenfor, så dagens lys, og den måtte vedlikeholdes.

Det var et begrep som var viktig mange tiår tilbake: dugnadsånden. Det er dugnad i dag, også, men den såkalte dugnadsånden har mer eller mindre forsvunnet.

Den måtte holdes i orden.  Og da dukket dugnadsånden opp.

TEKST: ØYVIND RISVIK. BILDER: AUD RISVIKS FAMILIEALBUM.

Kontakt

  • Adresse: Grønland 57, 3045 Drammen
  • E-post: post@visitdrammen.no
  • Tlf.: 32 23 40 70

Annonser

VisitDRAMMEN

VisitDRAMMEN er nettstedet for alle som gleder seg til over byen vår. Vi forteller om det sanselige og vakre. Om de velsmakende måltidene, de beste filmene, utstillingene, de tøffeste konsertene og gripende teaterstykkene, de fornøyelige historiene - og de glade naturopplevelsene.