DALEN KIOSK: Gourmet på pølsenivå

Dalen 4

DRAMMEN. Dalen Kiosk i Drammen er åpen igjen etter sommeren. Her får vi Bråthen-pølser i Solstad Nielsen-brød, glasscola, Lohengrin-sjokolade og hjemmelagd brunet løk, kokt løk og potetmos - eller bløyta.

Dalen kiosk 1_edited.jpg
Dalen kiosk fra den gangen den lå på venstre side av veien, populært kalt Sørlandske. Så flyttet Gundersen pølsebua til høyre side av veien, og nye Sørlandske tok en annen lei og ble råkjørervei.

BLØYTA MED SENNEP. Menyen på Dalen kiosk i Kobbervikdalen i Drammen er nesten som i gamle dager, den gang ukas store utskeielse var et besøk hos en av Drammens utallige pølsebuer, enten det var hos Goggen, Julin, Erling eller Ælverotta. Nå er det bare Dalen kiosk igjen.

Dalen kiosk var en av de viktigste i min ungdom. Like eksotisk er den fremdeles, akkurat som de danske kroene er det.

Etter flere år i dvale sto Dalen kiosk opp fra det døde, og flyttet fra den ene siden av veien til den andre. Men like innbydende og gastronomisk utfordrende er bua, like gul ob byromantisk, nesten på grensen til moderne igjen.

Dalen kiosk 3.jpg
Selv dansker, representert ved Hanne og Tommy, valfarter til Dalen kiosk.

- Jeg syntes det var synd at Dalen kiosk ble lagt ned for noen år siden, sier Gunnar Gundersen, som eier Dalen kiosk sammen med sønnene sine, - derfor tok vi saken i egne hender og nå driver vi legenden Dalen kiosk videre.

Det er alltid folk på plassen utenfor pølsebua til Gundersen. Hele kvelden tusser det av forståsegpåere, nostalgikere, am-car-entusiaster eller Vespaklubben på tur. Resten av kundekretsen er av edelt merke, de som mener pølser smaker best på Dalen kiosk.

- Jeg har gått læra hos de legendariske pølsebuene i Drammen, hos Erling, Julin og Ælverotta, sier Gunnar Gundersen, - der lærte jeg noe viktig, den hyggelige praten og god service er det aller aller viktigste.

Når de faste kundene stikker hodet inn pølsebuluka, sier de alltid: porsjon. Akkurat som i gamle dager. Deres første møte med Dalen kiosk var som regel da de fikk sertifikat. Første kjøretur var til Dalen kiosk. Etterpå har de aldri sviktet sin egen pølsebu.

Dalen kiosk 2_edited.jpg
Gundersen og en av Dalen kiosk faste kunder, fra den gangen pølsebua lå på venstre side av veien.

Innbarka drammensere mener, med hånden på hjertet, at Dalen kiosk gir den samme gode følelsen som da de sto utenfor bua til 60-tallets store pølsepersonlighet, Goggen og Erling, som eide de to mest populære pølsebuene i Drammen. Forventningsfulle står de og venter på dagens kulinariske opplevelse: bløyta med sennep, takk!

Nå er Gunnar Gundersen og sønnen hans tilbake. Endelig er det servering av en ekte Drammensdelikatesse igjen.

TEKST OG FOTO: ØYVIND RISVIK. PØLSEBILDE: www.kiwi.no.

Visit Drammen

  • Adresse: Grønland 57, 3045 Drammen
  • E-post: post@visitdrammen.no
  • Tlf.: 32 23 40 70

I samarbeid med VisitNorway og Ditt norden

Annonsering

Visit Drammen er et destinasjons-byrå i samarbeid med VisitNorway. Vi publiserer artikler og omtaler på en rekke kanaler og mobile apper. For info om innholdsproduksjon og annonsering, kontakt oss på telefon 32 23 40 70 eller e-post

VisitDRAMMEN er nettstedet for alle som gleder seg over byen vår. Vi forteller om det sanselige og vakre. Om de velsmakende måltidene, de beste filmene, utstillingene, de tøffeste konsertene og gripende teaterstykkene, de fornøyelige historiene - og de glade naturopplevelsene.