DE 5 BESTE LÅTENE FRA DRAMMEN: Lytt og bli glad

Drammenslåtene 5
Judy Collins og Jonas Fjeld.

DRAMMEN. Drammen er et oppkomme av gode artister. Her et lite utvalg gjennom de siste tiårene: Jonas Fjeld, Steff Nevers, Noora Noor, Donkeyboy og Green Cortinas. Lytt til de meste populære låtene deres.

 

Drammenslåtene 1.jpg
Donkeyboy.

DONKEYBOY

Donkeyboy ble etablert i 2005 og besto av Cato Sundberg, Kent Sundberg og Thomas Drabløs. Peter Michelsen og Alexander Garborg Ågedal ble senere medlemmer. Alexander Garborg Ågedal valgte i januar 2013 å slutte i bandet. I 2006 var de en av finalistene under NRKs urørtfinale. Deres første singel, «Ambitions», kom 30. mars 2009, og solgte til tre ganger platinaplate. Linnea Dale er gjestevokalist på refrenget på singelen, og deltok også på bandets andre singel, «Sometimes».

LYTT HER: Donkeyboys Ambitions.

Donkeyboy satte flere norske single-rekorder med debutalbumet og ble de første artist som hadde fire låter inne på VG-lista Topp 20 samtidig, med «Ambitions» på 1.-plass (i sin 29. uke), «Sometimes» på 2.-plass, «Broke My Eyes» på 6.-plass og «Awake» på 17.-plass.

De slo også den 45 år gamle ukesrekorden til The Beatles fra 1964.

Etter suksessen med albumet og singlene, vant bandet tre priser under Spellemannprisen 2009; sangen «Ambitions» ble kåret til årets hit, videoen til sangen, ble kåret til årets musikkvideo, mens bandet vant klassen årets nykommer.

Bandets siste singel per 2020, «It'll Be Alright», ble gitt ut i mars 2018.

Drammenslåtene 6.jpg
Jonas Fjeld.

JONAS FJELD

Jonas Fjeld, egentlig Terje Lillegård Jensen har vunnet Spellemannprisen fire ganger, fikk Kardemommestipendiet i 2008 og ble innlemmet i Rockheim Hall of Fame i 2020, og han har også fått bilde av seg på frimerke.

Drammenslåtene 4.jpeg

Engler i sneen», med musikk av Jonas Fjeld og tekst av Ole Paus, fra 1989, er sunget av Jonas Fjeld og Lynni Treekrem og sammen med Hilde Heltberg. Den er en av Fjelds mest kjente sanger.

LYTT HER: Engler i sneen med Jonas Fjeld og Hilde Heltberg.

Et av Fjelds mange musikkprosjekter er Danko Fjeld Andersen, som var et samarbeid mellom Fjeld og de amerikanske musikerne Eric Andersen og Rick Danko – sistnevnte kjent fra The Band. Et annet prosjekt er To Rustne Herrer, som består av Fjeld og Ole Paus.

I 2005 startet han samarbeidet med bluegrassgruppen Chatham County Line fra USA. Sammen har de gitt ut tre album, Amerikabesøk (2007), Brother of Song (2009) og Western Harmonies (2013), og gjennomført flere turneer i Norge og USA.

LYTT HER: Judy Collins og Angels in the Snow.

I 2019 ga han ut albumet Winter Stories sammen med den kjente amerikanske sangeren Judy Collins og Chatham County Line. Judy Collins har utgitt en engelsk versjon av sangen, «Angels in the Snow».

 

Drammenslåtene 3.jpg

GREEN CORTINAS

Green Cortinas var et pop/rock-band fra Drammen, med gitaristen Espen Jørgensen i spissen. Bandet ble startet under navnet 10 000 Rifles i 1989 og endret senere navn til K.R.A.G. Jørgensen før de endte opp med navnet Green Cortinas.

Bandet ga ut sitt eneste album, Sleep, i 1995 hvor «I Don’t Wanna Sleep Tonight» bleen suksess. Albumet førte dessuten til at bandet ble kåret til årets nykommer under Spellemannprisen 1995.

LYTT HER: Green Cortinas og I Don`t Wanna Sleep Tonight.

Bandet har vært backingband for og samarbeidet med artister som Somebody's Darling, Claudia Scott, Kjartan Kristiansen og Rick Danko.

Medlemmer: Espen Jørgensen: sang, gitar, Johnny Skalleberg: gitar, Nils Harkestad: trommer, Finn Tore Tokle: bass.

Drammenslåtene 7.jpg

STEFFEN LUNDEMO

Steffen Lundemo er kjent under artistnavnet Steff Nevers, er en norsk countryartist (vokal og gitar), plateprodusent og studiomusiker fra Drammen.

Etter å ha vært gitarist i band innen andre stilarter, satset han fra 2002 på en solokarriere innen country.

I 2007 dro han til Nashville i Tennessee, USA og spilte inn albumet Closest to My Heart.

LYTT HER: Steff Nevers og One Beer a Day.

Året etter fikk han platekontrakt med Universal Music og albumet ble gitt ut mars 2009. Albumet solgte til gull og ble nominert til Spellemannprisen 2009 i klassen country. Samme år var Steff Nevers support på Toby Keith sin første Europa-turné.

Året etter ga han ut albumet Ain’t No Bad Life som ble nominert til Spellemannprisen 2010 i klassen country. 2013 ble han nominert til European Artist of the Year av British Country Music Awards.

2015 ga han ut albumet Million Kinds of Heaven.

Drammenslåtene 2.jpg
Noora Noor.

NOORA NOOR

Noora Mohammed Noor er souldronning fra De forente arabiske emirater og Drammen. Hennes far kom fra Somalia og mor fra Jemen. Noora kom til Norge da hun var ni år.

LYTT HER: Noora Noor og Need You.

Hun ble kjent i Norge etter utgivelse av albumet Curious i 1999, spesielt med låten «Need You». Videoen til låta ble hyppig sendt på MTV i hele Europa i programmet The Lick. For platen vant hun årets «Hit Award 2000» som beste kvinnelige artist.

Drammenslåtene 8.jpeg

Sommeren 2001 sang Noora rollen som Maria Magdalena i Bentein Baardsons oppsetning av musikalen Jesus Christ Superstar

LYTT HER: Noora Noor og Gone With the Wind.

Noora har et sterkt engasjement for humanitært arbeid og har blant annet vært ambassadør for Norsk Folkehjelp, arbeidet for kvinner i u-land for CARE Norge samt gjort arbeid for Plan Norge. Hun har vært med i fredsprosjektet One People og deltok i den forbindelse med på en One People-singel sammen med Mike Scott fra The Waterboys. Hun deltok også på Nobels fredspris-konsert med Morten Harket. Høsten 2009 var hun ambassadør for CARE Norge i forbindelse med TV-aksjonen.

TEKST: ØYVIND RISVIK OG WIKIPEDIA.

Visit Drammen

  • Adresse: Grønland 57, 3045 Drammen
  • E-post: post@visitdrammen.no
  • Tlf.: 32 23 40 70

I samarbeid med VisitNorway og Ditt norden

Annonsering

Visit Drammen er et destinasjons-byrå i samarbeid med VisitNorway. Vi publiserer artikler og omtaler på en rekke kanaler og mobile apper. For info om innholdsproduksjon og annonsering, kontakt oss på telefon 32 23 40 70 eller e-post

VisitDRAMMEN er nettstedet for alle som gleder seg over byen vår. Vi forteller om det sanselige og vakre. Om de velsmakende måltidene, de beste filmene, utstillingene, de tøffeste konsertene og gripende teaterstykkene, de fornøyelige historiene - og de glade naturopplevelsene.