DRAMMENS TEATER: La Scala i miniatyr

Drammen 6_edited

DRAMMENS TEATER. 10. desember 1993 brant teatret ned til grunnen, til stor fortvilelse for Drammens befolkning, men ble gjenoppført igjen i 1997, som en tilnærmet kopi av det opprinnelige interiøret.

Drammen 7.jpg

LA SCALA I MINIATYR. Drammens tidlige teater, Børsteatret, gikk tapt under den store bybrannen i 1866. Det nye teatret ble tegnet av Emil Victor Langlet, som også tegnet Uppsala Domkirke, Stortingsbygningen i Oslo og Børsbygningen og Fjellheim Gård i Drammen. Teatret ble innviet 8. februar 1870. Teatret hadde 650 sitteplasser og 350 ståplasser, ble modellert over pariserteatrene Porte St. Martin og Châtelet og var det første ”moderne” teaterhuset i landet. Drammens Teater ble regnet som en av Nordens vakreste teaterbygninger. To av de første forestillingene var Ludvig Holbergs ”Det Lykkelige Skibbrudd” og Henrik Ibsens ”De Unges Forbund”. Store kunstnere som Ole Bull holdt konserter i teatret, og scener til flere norske filmer ble spilt inn her.

10. desember 1993 brant teatret ned til grunnen, til stor fortvilelse for Drammens befolkning, men ble gjenoppført igjen i 1997, som en tilnærmet kopi av det opprinnelige interiøret. Salongen ser ut som et La Scala i miniatyr. Med røde vegger med liljemotiv og lubne basunengler i taket, en glitrende prismekrone og søyler med ornamenter, et sceneteppe malt med gulldekor og med duskene og rød plysj i losjeradene. Det er plass til 500 personer i det nye Drammens Teater. I tillegg til hovedscenen finnes Studioscenen, en black box-scene med plass til 182 personer, Fjerde Losjerad scene benyttes om dagen og Glassfoajéen til arrangementer og konserter.

Forestillingene i Drammens Teatret er mange og allsidige, fra klassiske forestillinger, revyer, komedier og stand up til lokale revyer, danseforestillinger, rockekonserter og TV-sendinger. Drammens Teater fikk Europa Nostra-diplomet i 1998.

Drammen 2.JPG
Aass Bryggeri.

Fire andre vakre bygninger i Drammen

Aass Bryggeri skriver seg fra 1834, men gikk tapt under bybrannen i 1866, og oppført igjen i 1867 med en allsidig virksomhet med salg av husholdningsvarer, kullforretning og bakeri for skipskjeks. Ble supplert med mineralvannfabrikk og brensel. Med ordene ”Øl hører med til bykvalitetene” ble bryggeriet startet i 1872. Aass Bryggeri er Norges eldste bryggeri.

Drammens Børs er tegnet av den svenske arkitekten Emil Victor Langlet (1824 – 1898), og bygd etter den store bybrannen i 1866. Drammens Børs ble nedlagt i 1988.

Tårnbygningene er to tårn elsket av drammenserne. Den ene tårnbygningen ble bygd i 1866 og innehold byens brannstasjon frem til 1983. Den andre tårnbygningen ble bygd i 1871 og er inspirert av brannstasjonen, men mye større og flottere. I mange år var bygningen politistasjon og fengsel, til det ble byens rådhus 1986.

”Borgen” som er bygd i 1916 og tegnet av arkitekt Alf Tandberg, er det folkelige navnet på den herskapelige eneboligen som ligger høyt og staselig over Drammen sentrum.

FOTO: GEIR DAHL OG DRAMMENS TEATER.

Visit Drammen

  • Adresse: Grønland 57, 3045 Drammen
  • E-post: post@visitdrammen.no
  • Tlf.: 32 23 40 70

I samarbeid med VisitNorway og Ditt norden

Annonsering

Visit Drammen er et destinasjons-byrå i samarbeid med VisitNorway. Vi publiserer artikler og omtaler på en rekke kanaler og mobile apper. For info om innholdsproduksjon og annonsering, kontakt oss på telefon 32 23 40 70 eller e-post

VisitDRAMMEN er nettstedet for alle som gleder seg over byen vår. Vi forteller om det sanselige og vakre. Om de velsmakende måltidene, de beste filmene, utstillingene, de tøffeste konsertene og gripende teaterstykkene, de fornøyelige historiene - og de glade naturopplevelsene.