ERIK DALHEIM: Jeg og Messerchmitten min

Erik Dalheim m_edited_edited

MESSERSCHMITTEN TIL ERIK DALHEIM. - Uansett hvilket kjøretøy det er, så synes jeg det er mest gøy å plukke og pelle, finne deler og få satt det sammen i riktig rekkefølge. Drammens tidligere ordfører, Erik Dalheim, har en Messerschmitt som er 65 år gammel.

Erik Dalheim 7_edited.jpg

MESSERSCHMITTEN til tidligere Drammensordfører Erik Dalheim, er nøyaktig lik den Elvis hadde. Den gjør 90 km/t. Erik Dalheim har fiklet og skrudd, og nå går Messerschmitten som ei klokke. Jeg ga gemmelordføreren noen stikkolrd, og her er svarene.

Alder: 80 år, en ordentlig pensjonist er jeg nå blitt, født 4. oktober 1940. Erik er en norsk politiker (Ap). Han ble innvalgt på Stortinget fra Buskerud i 1981 og satt i totalt fem valgperioder, frem til 2001.

Erik Dalheim var ordfører i Drammen fra 1975 til 1979. Før han begynte som heltidspolitiker, arbeidet han som dreier og reparatør i kabelindustrien. Etter tiden på Stortinget, arbeidet han som konsulent.

Sivil status: gift med Marit, sønnene Pål og Anders.

Bosted: bydelen Konnerud i Drammen.

Yrke: Er egentlig utdannet dreier, det vil si at jeg er en skikkelig fagarbeider. Likevel satt jeg fire år som ordfører i Drammen, og tyve år på Stortinget, i to viktige komiteer, olje- og energikomiteen og finanskomiteen. Nå driver jeg mitt eget rådgivningsfirma med en rekke styreverv, blant annet som styreformann på Blaafarveværket.

Samlingen består av: Motorsykler har jeg en Tempo 1960-modell, en Tempo 125 kubikk 1949-modell, og en 1939-modell NSU OT 351. Alle har jeg skilter på. Av bilene jeg er mest glad i er min gule Messerchmitt KE 200 1955-modell, med tre hjul. Min 1974-modell av en toseters Fiat X19 er heller ikke av veien.

Det eldste kjøretøyet: Har to sykler jeg restaurerer for tiden, en Coventry Eagle 250 kubikk motorsykkel fra 1937 og en 1953-modell Tempo 150 kubikk.

Hva sier kona til denne lidenskapen: Hun synes det blir litt for mye gammelt dritt, men hun sier det med snert. Hun synes det er moro å kjøre Messerschmitten.

Når banket hjertet ivrigst: Det er når jeg holder på å sette i stand, uansett hvilket kjøretøy det er, så er det mest gøy å pelle sammen, finne deler og få satt det sammen i riktig rekkefølge slik det blir som nytt. Jeg fryder meg når jeg kjører ned til Biltilsynet for å sette på skilter.

Vennskapet: Jeg har møtt en liten hærskare av mennesker med samme interesse, enten personlig, på telefoner eller via e-mail. Jeg handler mange deler i England. Den personen jeg hadde mest med å gjøre da jeg holdt på med å gjenskape Messerschmitten, var Helga Bonner i Messerschmitt Owners Club i England. Hun hadde ansvaret for alle delene i klubben. Henne har jeg besøkt flere ganger, uten at kona har reagert på det.

TEKST OG FOTO: ØYVIND RISVIK.

Visit Drammen

  • Adresse: Grønland 57, 3045 Drammen
  • E-post: post@visitdrammen.no
  • Tlf.: 32 23 40 70

I samarbeid med VisitNorway og Ditt norden

Annonsering

Visit Drammen er et destinasjons-byrå i samarbeid med VisitNorway. Vi publiserer artikler og omtaler på en rekke kanaler og mobile apper. For info om innholdsproduksjon og annonsering, kontakt oss på telefon 32 23 40 70 eller e-post

VisitDRAMMEN er nettstedet for alle som gleder seg over byen vår. Vi forteller om det sanselige og vakre. Om de velsmakende måltidene, de beste filmene, utstillingene, de tøffeste konsertene og gripende teaterstykkene, de fornøyelige historiene - og de glade naturopplevelsene.