FRILUFTEN: En av byens populære idyller

Friluften 5

DRAMMENSMINNER. Restauranten "Friluften" lå rett nedenfor nå nedlagte Park Hotel og hadde sin glanstid i 50-60-årene. I 1969 var det slutt. Da ble uterestauranten revet.

Friluften 4_edited.jpg
Roregatta utenfor friluftsrestauranten "Friluften".

FRILUFTEN. En av byens populære og fargeglade idyller var friluftsrestauranten "Friluften". Selvfølgelig krevde den sin plass i en turistbrosjyre om byen. 

I 50-årene ble et skrevet en turistbrosjyre for Drammen, av Leif Høel. som døde 1997. Han var pressefotograf, ansatt i Fremtiden i Drammen 1946-1947 og var også skipsfotograf på «Stella Polaris» i USA i 1949. Fra 1950 til 1960 var han freelance i Drammens Tidende og Buskeruds Blad, samt i Fremtiden. Fra 1961 var han ansatt i Dagbladet.

«… en time i Drammen» skrev han, og mente det selvfølgelig, at det var en vel anvendt time det å besøke byen.

Han skrev blant annet:

"Drammenselven er ikke bare tømmerfløting, transportvei og laksefiske. Den er også en av friluftslivets livsnerver. Etter elven stevner motorbåtene ut til sommerens og friluftslivets gleder og på elven arrangeres det hvert år en større kapproing.

Turistbrosjyre Drammen.jpg
Leif Høels turistbrosjyre fra Drammen.

Drammenserne har da også forstått å ta vare på elven og dens omgivelser. Langs etter elvebredden ligger det en serie med stemningsfulle, små, hyggelige idyller. En av de mest populære og farveglade er «Friluften» like overfor bybroen".

Friluftsrestauranten «Friluften» ble anlagt i forbindelse med Drammensmessen, etter at strandbredden var satt i stand.

Restauranten lå rett nedenfor nå nedlagte Park Hotel og hadde sin glanstid i 50-60-årene. I 1969 var det slutt. Da ble uterestauranten revet.

I Drammens byleksikon finner vi historien om Drammensmessen i 1954. Den ble arrangert i Parken og Lilleparken i tiden 10. til 27. juni. Messens offisielle navn var «Drammensmessen – varemesse for Buskerud og Nordre Vestfold». Frimurerlosjens lokaler ble tatt i bruk som hovedrestaurant. Messen ble en suksess med ca. 190.000 besøkende og et overskudd på kr. 55.000, hvorav kr. 20.000 ble brukt til innkjøp av Ørnulf Basts skulptur «Folen» på Rundtom.

TEKST: ØYVIND RISVIK. Faksimiler fra turistbrosjyren "… EN TIME I DRAMMEN" av LEIF HØEL.

Visit Drammen

  • Adresse: Grønland 57, 3045 Drammen
  • E-post: post@visitdrammen.no
  • Tlf.: 32 23 40 70

I samarbeid med VisitNorway og Ditt norden

Annonsering

Visit Drammen er et destinasjons-byrå i samarbeid med VisitNorway. Vi publiserer artikler og omtaler på en rekke kanaler og mobile apper. For info om innholdsproduksjon og annonsering, kontakt oss på telefon 32 23 40 70 eller e-post

VisitDRAMMEN er nettstedet for alle som gleder seg over byen vår. Vi forteller om det sanselige og vakre. Om de velsmakende måltidene, de beste filmene, utstillingene, de tøffeste konsertene og gripende teaterstykkene, de fornøyelige historiene - og de glade naturopplevelsene.