JOHAN BRUN: Fotograflegenden er død

Johan Brun Ax_edited

DRAMMEN/LIER. Fotografen Johan Brun er død, 98 år gammel. Han ble en legende i norsk presse, spesielt i Dagbladet. I tillegg var han en suveren naturfotograf. Og en formidler av motorveibrua i Drammen. Her er noen av hans unike bilder.

JOHAN BRUN. Jeg var på jobb for å dekke dronning Elizabeths besøk i Norge på 80-tallet. Fotografene sto på rekke og rad for å forevige begivenheten. Kampen om de rette vinklene var intens, det ble knipset og ropt og albuene stakk ut som åreblader. Tusenvis av bilder ble tatt, angsten for å ikke ta det beste var stor. Kjente lukten av fotografangst?

Johan Brun 1x.jpg

Da kom en mann fram, løftet et lite kamera, knipset ett bilde, snudde seg og gikk. Ikke så lite arrogant, men proff som f... Dagen etter kom det beste bildet på trykk i Dagbladet. Johan Brun hadde slått til igjen.

Johan Mangelsen Brun ble kjent da han blendet Hjalmar Andersen med blitsen slik at han falt på 10 000-meteren under EM på skøyter på Bislett i 1951. Hjallis fikk for øvrig gå om igjen og vant løpet. Johan Brun tok også et kjent bilde av alpinisten Stein Eriksen under OL i Oslo i 1952.

Våre bruer.jpeg

Under OL i Squaw Valley i 1960 var han eneste skandinaviske pressefotograf. Han hadde da kortvarig permisjon fra Dagbladet og arbeidet for Billedjournalen. I 1992-1994 var han pressesjef for OL på Lillehammer.

Johan Brun har hatt flere utstillinger og gitt ut flere bøker. Blant annet ga han i 2003 ut boka Våre bruer på oppdrag fra Statens vegvesen. Som pensjonist har han viet seg til landskapsfotografiet. Han har også engasjert seg i å registrere gamle foto i Buskerud.

Johan Brun 3x.jpg

15. september 2002 ble Motorveibrua i Drammen innviet. Noen måneder før den ble åpnet ga jeg fotografen Johan Brun i oppdrag i å vise brua fra sin vakreste side. Bildene ble tatt i den siste fasen av byggingen, hvor arbeiderne jobbet på spreng for å bli ferdig til innvielsen.

Johan Brun var en raus fotograf. Da vi skulle diskutere honorar, svarte han. Det gjør jeg for Drammen. Glem honoraret. Og bildene kom på trykk i Drammenmagasinet ID, utgitt av Byen Vår Drammen, et magasin som dessverre er gått inn.

KLIKKANNONSE VESTLIA RESORT.

Annonse 3x.jpg

Hans bilder er helt unike, det er et historisk dokument fra byggingen av en av Nord-Europas vakreste bruer. Det er nesten som å se det vakre i det stygge, nesten som å lese Rolf Jacobsens dikt Landskap med gravemaskiner:

De eter og spytter ut, spytter ut og eter

for de har ingen strupe mer, bare en diger

kjeft og en rumlende mave.

Er dette et slags helvete?

Johan Brun kom tilbake med helt unike bilder. – Jeg fikk et helt annet inntrykk av denne brua da jeg så den gjennom kameralinsa, fortalte han den gang. – Dette er et byggverk som trygt kan sammenlignes med den nye operaen i Oslo, det er kanskje enda mer monumentalt. Motorveibrua er vakker, den er et arkitektonisk vidunder.

Johan Bruns observasjon og karakteristikk er like riktig i dag som for femten siden. Hans bilder er helt unike, det er et historisk dokument fra byggingen av en av Nord-Europas vakreste bruer.

Johan Brun 8x.jpg

TEKST: ØYVIND RISVIK. FOTO: JOHAN BRUN.

 

 

Visit Drammen

  • Adresse: Grønland 57, 3045 Drammen
  • E-post: post@visitdrammen.no
  • Tlf.: 32 23 40 70

I samarbeid med VisitNorway og Ditt norden

Annonsering

Visit Drammen er et destinasjons-byrå i samarbeid med VisitNorway. Vi publiserer artikler og omtaler på en rekke kanaler og mobile apper. For info om innholdsproduksjon og annonsering, kontakt oss på telefon 32 23 40 70 eller e-post

VisitDRAMMEN er nettstedet for alle som gleder seg over byen vår. Vi forteller om det sanselige og vakre. Om de velsmakende måltidene, de beste filmene, utstillingene, de tøffeste konsertene og gripende teaterstykkene, de fornøyelige historiene - og de glade naturopplevelsene.