JON MIHLE OG KIRSTI KOLLE GRØNDAHL PÅ PORTÅSEN: I Wildenveys rike

SVIGERMOR Kirsti Kolle Grøndal og Jon Mihle 2_editedx

MJØNDALEN. Jon Mihle slutter som daglig leder, etter 11 år på Portåsen, Wildenveys barndomshjem, i Mjøndalen, og starter i ny jobb hos Insam AS i Drammen. Møt ham og svigermor Kirsti Kolle Grøndahl.

 

Wildenvey 5.jpg
Portåsen - www.portaasen.no.

JON MIHLE OG KIRSTI KOLLE GRØNDAHL. Kirsti Kolle Grøndal er Jon Mihles svigermor. Jeg traff begge på Portåsen for noen år siden, for magasinet VI OVER 60. Hun har sittet 24 år på Stortinget for Arbeiderpartiet. To ganger har hun vært statsråd, som kirke- og undervisningsminister og utviklingsminister i regjeringen Harlem Brundtland II. Senere fylkesmann i Buskerud og var den første kvinne som ble valgt til stortingspresident, et verv hun hadde i åtte år.

Mens svigersønnen Jon Mihle har vært daglig leder på Portåsen, barndomshjemmet til lyrikeren Herman Wildenvey. Han har gjort Herman Wildenveys barndomshjem til en kulturperle i Eikerbygdene.

PORTÅSENS HJEMMESIDE.

(Denne artikkelen er mer enn ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon). 

Wildenvey 4_edited.jpg

Vi sitter i det gamle bryggerhuset på Portåsen, og ser ut mot den vakre blomsterengen og synes vi hører dikteren hyllest til de små blomstene som «stod langs stiene med åpne arr og øyne. Tenk, de takker for den nåde å få blomstre enn en gang».

Jon Mihle likte best å snakke om Portåsens store sønn, og nærheten til skog og mark og kjærligheten til naturen. Kjærligheten til svigermoren var det heller ikke noe å si på.

Wildenvey 1.jpg
Byste av Herman Wildenvey på Portåsen.

-  Jeg har ingen andre svigermødre å sammenligne med, fortalte han, - hun er den eneste jeg har prøvd. Men det aner meg at det kanskje kunne vært annerledes med en annen. Hun er utrolig aktiv og har utrettet fantastiske ting. Jeg føler meg privilegert. Tenk så heldig jeg er, jeg som har kunnet lære så mye av svigermor. Jeg ser hvordan hun møter andre mennesker, det er inspirerende og her kan jeg lære mye, lære å forholde meg til de fleste ting.

- Jons styrke er hans kreativitet, han utradisjonell kreativitet, skyndte Kirsti Kolle Grøndahl seg å skyte inn. – Du var en som hadde brutt ut av skolen, en som fant på alle mulige rare ting. Du var en fantasifull gutt, som jeg nok nærmet meg med litt skepsis, som jeg nok kunne nærme meg med litt skepsis. Det er litt rart at Marianne, som var ferdig med sin høyskole/universitetsutdannelse utdannet, fant seg en ustudert røver fra Nedre Eiker. Men slik skulle det være. Og slik ble det

SVIGERMOR Kirsti Kolle Grøndahl og Jon Mihle 1xx.jpg
Jon Mihle og Kirsti Kolle Grøndahl.

- Jeg har hørt mye om de som har slitt med sine svigermødre, sa Jon Mihle, - men det er noe som aldri har vært et problem for meg. Jeg skjønte automatisk at jeg ikke kunne være hennes drømmesvigersønn ut fra normale kriterier, en som har god jobb og er stabil og den man vil gifte bort datteren sin til. Det ante meg at hun sikkert tenke: min datter kunne gjort et bedre valg. Men da de ble kjent med meg, tenkte de nok at jeg er en all right kar likevel.

 Det er mange andre jeg ikke ville hatt til svigersønn, ler Kristi Kolle Grøndahl. – Jeg lærte fort at jeg som svigermor ikke skulle bry meg for mye. Men da barnebarna kom, da var det bare å stille opp.

- Du kom inn i familien til en stortingspresident som ikke planla livet sitt helt som andre, fortsatte Kirsti Kolle Grøndahl. - I motsetning til meg som er på «hjerte og smerte»-nivå når det gjelder dikteriske evner, er Jon lyrisk. Han dikter nok ikke så mye, Jeg vet ikke om han dikter så mye, men han er glad i ord, han har latt seg inspirere av mange ordkunstnere. Han passer her oppe på Portåsen, i Herman Wildenveys rike.

- Det er jo noe Wildenveysk over ham, han har viljen og standhaftigheten og evnen til å gjennomføre, akkurat slik Herman Wildenvey måtte være når han vokste opp i skaukanten her. Mot alle odds

- Hvis Jon ikke har tilbørlig respekt for at kvinner og menn er like, så får han høre det, smilte Kirsti Kolle Grøndahl. - Han prøver seg av og til med å være morsom, men det lykkes han dårlig med.

- Jeg er feminist i ordets rette forstand, svarte Jon Mihle tilbake. - Men jeg kan ikke dy meg, det er lett å tøyse med Kirsti. Kommer vi inn på feminismen, kan hun bli svart i øynene. Men det er ikke noe problem. Ikke i det hele tatt. Hun har mye humoristisk sans…

TEKST OG FOTO: ØYVIND RISVIK.

Kontakt

  • Adresse: Grønland 57, 3045 Drammen
  • E-post: post@visitdrammen.no
  • Tlf.: 32 23 40 70

Annonser

VisitDRAMMEN

VisitDRAMMEN er nettstedet for alle som gleder seg til over byen vår. Vi forteller om det sanselige og vakre. Om de velsmakende måltidene, de beste filmene, utstillingene, de tøffeste konsertene og gripende teaterstykkene, de fornøyelige historiene - og de glade naturopplevelsene.