LEONARD COHEN: Toves store lidenskap

LC 7

DRAMMEN. Leonard Cohen er rett og slett bedre enn medisin. Han er ren terapi, sier Tove Bakken i Drammen. I år er det fem år siden den store artisten – og sjarmøren - døde. Det er ikke bare Tove som savner ham.

LC 1_edited.jpg

MINNER OG MENNESKER. Det første jeg gjør når jeg legger meg om kvelden, er å sette på en av Leonard Cohens sanger, sa Tove Bakken i Solbergelva utenfor Drammen. - Da senker roen seg, og jeg kommer meg inn i en slags søvn.

(Denne artikkelen har tidligere stått på trykk i Vi over 60, er mer enn ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon). 

Jeg sover vanligvis dårlig på grunn av tinitus/øresus, som jeg har slitt med i mange år, fortalte Tove Bakken, - men Leonard Cohen gir meg mer enn tabletter kan gi. Han gir meg fred i sjelen. Han har vært min hjelp gjennom tunge perioder. Leonard Cohen er rett og slett bedre enn medisin. Han er ren terapi.

- I livet mitt kan jeg gå mange skritt tilbake, og like mange skritt fremover, sa Tove Bakken, - når jeg har med meg ham, gir det meg energi og skrittene fremover blir mye lettere. Jeg er et pågangsmenneske, og uansett hvor vrient livet noen ganger kan være, så kommer jeg meg som regel videre, med god hjelp av Leonard Cohens sanger.

HØR HER Leonard Cohens Halleluja

Selvfølgelig har jeg med meg mannen min inn i soveværelset, smilte Tove Bakken. - Finn og jeg har vært lykkelig gift i over 50 år, så den canadiske sanger er på ingen måte noen trussel.

Lidenskapen for Leonard Cohen startet i Nadderudhallen i Oslo i 1974, da Erik Dammann samlet sine undersåtter og startet organisasjonen Fremtiden i våre hender. - Vi var fem jenter som klemte oss inn i en liten folkevogn og dro fra Solbergelva til hovedstaden. I hallen var det en svær scene, masse folk og to kjempestore høytalere.

SongsOfLeonardCohen.jpg

- Ut av høytalerne kom en intens og annerledes stemme, som sang Bird on a wire, en vakker vise som har et budskap som matcher Dammanns. Samtidig ble det vist bilder av barn i U- land som sultet, mens de høye herrer matet sine hunder på gullfat. Det var sterke bilder. Da vi gikk ut igjen, var vi som i en annen verden. Noe slik hadde vi aldri vært med på før.

Kombinasjonen av Fremtiden i våre henders budskap og Leonard Cohens sanger, fikk øynene opp på en tretti år gammel jente fra Solbergelva. Det endret livet hennes. - Jeg var fanget for livet, sa hun.

HER HER: Leonard Cohens Dance Me to the End of Love.

Tove Bakken var på Leonard Cohens siste konsert i Norge. - Det var helt musestille i Oslo Spektrum, det var et andektig og høytidelig øyeblikk, sa hun. - Den ene perlen etter den andre kom ut av hans munn. Det virket som om han tok et farvel med sitt norske publikum. Det opplevdes veldig vemodig. Da konserten var slutt ble jeg bare sittende og tenke på den mannen som har betydd så mye for meg.

HØR HER: Leonard Cohens I`m Your Man.

Tove Bakken kan nesten alle tekstene til Leonard Cohen. - Nesten hver dag setter jeg meg i godstolen og synger sammen med ham. Jeg har alltid hatt et ønske om å møte ham, men dessverre har jeg aldri fått det til. Jeg skulle ønske jeg kunne synge med ham, om ikke annet enn bare et halvt kor.

LC 2_edited.jpg

Leonard Cohen ga Tove Bakken mange åndelige opplevelser. - Når han synger, tror jeg på hans tekster, sier hun. - Jeg har med meg min barnetro og etter 14 år på søndagsskolen, derfor liker jeg sanger med religiøst innhold. Hans sang Halleluja er ingen kristen salme, men ordet halleluja betyr jo at noe er godt og bra og livsbejaende. Noe som stemmer godt med det kristne budskapet…

HØR HER: Leonard Cohens Bird on a Wire.

Leonard Norman Cohen (født 21. september 1934 i Westmount, Montréal, Québec, Canada, død 7. november 2016 i Los Angeles, California, USA) var en canadisk poet, romanforfatter, låtskriver, sanger, maler og gitarist. Karrieren strakk seg over 60 år, og helt til han døde. Cohen var blant annet companion av Canadaordenen, landets høyeste sivile utmerkelse, og han var innlemmet i Rock and Roll Hall of Fame.

TEKST OG FOTO: ØYVIND RISVIK.

Visit Drammen

  • Adresse: Grønland 57, 3045 Drammen
  • E-post: post@visitdrammen.no
  • Tlf.: 32 23 40 70

I samarbeid med VisitNorway og Ditt norden

Annonsering

Visit Drammen er et destinasjons-byrå i samarbeid med VisitNorway. Vi publiserer artikler og omtaler på en rekke kanaler og mobile apper. For info om innholdsproduksjon og annonsering, kontakt oss på telefon 32 23 40 70 eller e-post

VisitDRAMMEN er nettstedet for alle som gleder seg over byen vår. Vi forteller om det sanselige og vakre. Om de velsmakende måltidene, de beste filmene, utstillingene, de tøffeste konsertene og gripende teaterstykkene, de fornøyelige historiene - og de glade naturopplevelsene.