MARY, STEIN OG ANDERS: Rallyfamilien Grøndal

Rally-Grøndal 5 Foto Øyvind Risvik_edited

DRAMMEN. Mary Grøndal har fulgt tre generasjoner rallykjørere, først var det mannen Nils Fredrik, så fulgte sønnen Stein opp, og nå er det barnebarnet Anders som er en av Norges beste rallykjørere.

AG1.jpg
Mary, Anders og Stein Grøndal.

Farmor Mary Grøndal er fullstendig klar over at barnebarnet Anders driver en risikosport. Og trives ikke alltid når han konkurrerer med sin 300 hestekrefters rallybil. - Samtidig må jeg innrømme at han er veldig flink, han lykkes og han blir mester, gang på gang. Jeg er veldig stolt av ham. Men en farmor tenker jo på barnebarnets fremtid. Mitt råd er at du gjør rallykarrieren ferdig før du får stiftet familie. Hva det blir med oldebarnet Emily blir spennende å se i fremtiden.

Anders er gift med Molly Pettit som kjører racing på bane, og sammen har de datteren Emily Pettit Grøndal.

- Jeg avsluttet selv karrieren da jeg ble pappa, brøt Stein Grøndal inn. – Det angrer jeg ikke på, nå har jeg stor glede av å følge karrieren til tredje generasjon Grøndal.

Anders, Milly og Emily Grøndal_edited.jpg
Molly, Emily og Anders. Lille Emily er født 12. desember 2019.

Mary Grøndals ektemann, Nils Fredrik, var en av Norges beste rallykjørere. – Han begynte å kjøre billøp først etter at vi giftet oss, fortalte hun. – Da vi hadde fått tre barn, og var kommet inn i ordnede familieforhold. Da syntes jeg det var greit at han var med på alle rallyløpene.

- Farmor, vi som kjører rally er trygge, beroliget Anders Grøndal. – Sikkerhetsutstyret er det aller beste. Jeg har veltebuer, flammesikre dresser, gode hjelmer og nakkekrager. Jeg synes du skal være mer redd når jeg er på vei til et løp, på riksveien. Det er ofte farligere på norske veier enn i rallyløypa.

Anders pappa, Stein Grøndal, er gammel rallykjører selv og er daglig leder av en av Drammens største bilforretninger, Grøndal Bilbutikken AS, som forhandler Ford og Subaru og i disse dager lader de opp elbilen MG. Han var en av landets aller beste i både bakkeløp, israce, banerace og rallycross.

Stein Grøndal privat.jpg
Stein Grøndal, en av Norges fremste rallykjørere.

Største prestasjonen var da han var med å ta lagseieren for Saab i VM-rallyet Svenska Rally i 1975. Han vet hva fart og risiko er. – Å kjøre løp selv er OK, sa han. - Men det å stå og vente på at Anders skal komme i full fart rundt svingen, er ulidelig spennende. Ulykke kan skje, men rally er en av sportsgrenene med minst personskader. Førerne er ekstremt godt beskyttet. Familien innser likevel at dette er en risikosport…

Både Stein og Anders Grøndal er arvelig belastet. Tre generasjoner Grøndal har rast rundt i fartsfylte biler. Farfar Nils Fredrik Grøndal droppet pølsemakerkarrieren og ble en av Norges beste rallykjørere i perioden 1953 – 1960. Han solgte og kjørte Volvo, først PV, deretter Amazon. Han ble fabrikkjører for Volvo, men jobb og familie gjorde at han avsluttet rallykarrieren i 1960.

AG5.jpg
Nils Fredrik Grøndal i stor fart med sin Volvo PV.

Da hadde han blitt norgesmester, kjørt Rally Monte Carlo fire ganger, tok lagseieren for Volvo og toppet seierslisten under løp i både Tyskland, Frankrike, Jugoslavia, Sverige og Sveits. Han vant også isbaneløp og mange økonomiløp. Rekorden er fra 1956 på 0,375 liter pr mil, med en Volvo PV. - Det er en rekord som ikke er lett å slå i dag heller, sa Mary Grøndal stolt.

- Dette er ikke en sport hvor man bare drar ut i helgen for å kjøre, sa Anders Grøndal Det er timer på verksted, forventinger fra sponsorer – og ikke minst, fra faderen selv. Han sier ikke noe, men jeg vet jeg må prestere overfor ham, også.

- Jeg forventer at Anders skal gjøre så godt han kan, med de mulighetene og de rammebetingelsene han har, fortsatte Stein Grøndal. - Noen ganger presenterer han over evne.

Rally-Grøndal 9 Anders Grøndal.JPG
Seieren er Anders Grøndals.

Både under og etter en VM-konkurransen i Sverige har Anders på grensen til det tillatte, på et svært høyt nivå. - Vi har fått mange tilbakemeldinger fra det internasjonale miljøet om at det han gjorde var stort, kjempestort. Han var Star of the Rally, uansett klasse, ble det sagt. Han kjørte fortere og råer enn de som hadde enda råere og enda mer trimmede biler.

- Jeg har ikke nådd mitt aller beste ennå, sier Anders Grøndal. - Jeg vil gjerne reise rundt i Europa og vise hva jeg kan.

- Da må du ikke kjøre som farmor, smilte Mary Grøndal. - Jeg var med på et økonomirally i 1960, og lå veldig godt an. Men det gikk ikke bedre enn at jeg kjørte tom for bensin like før mål. Etter det ble det ikke mer økonomirally på meg. Du må ikke kjøre tom for drivstoff, Anders, verken på banen eller i livet ellers…

døtre_edited.jpg
Linda og Marte Grøndal med sine Telemarksbunader/stakk.

Hvis du tror det tar slutt her, må du tro om igjen. Steins eldste datter, Linda, har tre NM-gull i sprangridning. Yngste datteren Marte har tre NM-gull, to EM-gull og ett sølv i VM, alt i Cheerleading. Hun var også på høyt nivå i sprangridning, juniorlandslaget, før hun byttet sport.

Og det finnes en fjerde generasjon Grøndal, også. Etter Anders kommer disse tre Gokart-gutta, barnebarna Thomas (12) Sebastian (8) og James (5) Sistnevnte debuterer til våren. Det er 4. generasjon i motorsport, det. Målet er klart, Formel 1.

FOTO: ØYVIND RISVIK, BENJAMIN WARD OG PRIVAT.

Visit Drammen

  • Adresse: Grønland 57, 3045 Drammen
  • E-post: post@visitdrammen.no
  • Tlf.: 32 23 40 70

I samarbeid med VisitNorway og Ditt norden

Annonsering

Visit Drammen er et destinasjons-byrå i samarbeid med VisitNorway. Vi publiserer artikler og omtaler på en rekke kanaler og mobile apper. For info om innholdsproduksjon og annonsering, kontakt oss på telefon 32 23 40 70 eller e-post

VisitDRAMMEN er nettstedet for alle som gleder seg over byen vår. Vi forteller om det sanselige og vakre. Om de velsmakende måltidene, de beste filmene, utstillingene, de tøffeste konsertene og gripende teaterstykkene, de fornøyelige historiene - og de glade naturopplevelsene.