MOLLY PETTIT: Drammens rallydronning

MP 1_edited

DRAMMEN. Molly Pettit er Drammens rally- og gateløpdronning og er gift med rallykongen Anders Grøndal. Nå skal Molly Pettit konkurrere i norgesmesterskapet og debuten går av stabelen under Rally Numedal 19. februar. For noen år siden skaffet hun seg en Mustang Silhouette, 6,2 liter, V8-motor med 470 hester. – Jeg dundret rundt i trange gater i over 200 kilometer i timen. Jeg var livredd, sa hun.

MP 2x.jpg

MINNER OG MENNESKER. Ektemann Anders Grøndal er tidenes beste norske rallyfører i NM-sammenheng. Kona Molly er i tillegg til å være rallykjører, rå på gateløp og er programleder for et bilprogram på TV. – Det er et utrolig kult konsept som jeg er veldig stolt av å være en del av.

(Denne artikkelen er mer enn ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon).

Jeg har intervjuet Molly Pettit en rekke ganger. Sist gang hadde hun vært med i det populære gatebilløpet Classic Race Aarhus i Danmark hvor tyve prosent av kjørerne er fra utlandet. Bilene suste rundt i Århus-gatene i opptil 200 kilometer i timen. 40.000 tilskuere fikk med seg dette berømte rallyløpet i Århus

Her finner du Molly Pettits hjemmeside.

- I tretti sammenhengende minutter raste vi rundt på den første treningen, fortalte Molly Pettit. - Selv om jeg var redd, kunne jeg ikke komme meg vekk og ut av banen. Jeg var langt nede etterpå, for dette taklet jeg ikke, følte jeg. Jeg måtte ta en alvorsprat med meg selv kvelden før løpet: du lever bare en gang, Molly, dette klarer du.

MP 4x.jpg

Molly Pettit endte på en respektabel 8. og 10. plass. - Den største bragden var å kjøre ned tiden med 6,5 sekunder i løpet av helgen, sa hun entusiastisk. - Det er veldig mye på en slik bane. Jeg måtte virkelig overvinne frykten, for det var veldig skummelt.

I Århus fikk Molly Pettit ekte Monaco-følelse. - Det var en intens sommertemperatur, banen lå på en strand, som også er hovedgaten i byen, i det fineste strøket i Århus. Det er så mange fine hus her at det er vilt. Det var bygd svære broer over banen, med reklame over alt. Alt var innrammet av betong og høye gjerder. Nærmere Monaco kunne jeg ikke komme…

Selv om Molly Pettit var livredd, satt hun igjen med en utrolig følelse av mestring. - Noen ganger må man stirre frykten i øynene og bare stupe ut i det. Det jeg fikk igjen var veldig mye – og stort. Jeg er stolt av meg selv.

MP 3.jpg

Det gikk så fort at Molly Pettit ikke klarte å oppfatte skilt som raste forbi. Det gikk i vill fart gjennom rundkjøringene, og barrierer og vegger kom mot henne i rasende fart. Hun klarte ikke å slippe redselsfølelsen.

Søndag 24. mai 2013 ble hun passasjer i sin egen løpsbil da bremsene sviktet under gateløpet Classic Race Aarhus i Danmark. I en fart på 216 km/t traff hun en konkurrent og sendte både han og henne selv i betongveggen. - Classic Race Aarhus har siden jeg vant over skrekken for gateløp i 2013, blitt favorittløpet. Å kjøre i over 200 km/t rundt en park midt i en stor by er en helt spesiell opplevelse og kan ikke sammenlignes med vanlige baner

- Det er viktig å kjenne på redselen, sa hun. - For meg er dette en god følelse. Jeg vokser som menneske hvis jeg kan erkjenne frykten og bite tennene sammen. Gevinsten er så utrolig stor.

MP 7.jpg
Molly Pettit slår av en rallyprat med fotograf Tore Sandberg under et reportasjeoppdrag for Drammens Tidende.

Molly Pettit kjører en Mustang Silhouette. Bilen ser ut som en Mustang, og det er meningen. 

- Men under skallet på bilen sitter en standard rørramme som karosseriet er bygd rundt, forklarte hun. - En gang kan bilen se ut som en Ford Mustang, neste gang kan den se ut som Dodge Challenger.

- Det er bare ett sete i bilen, lagd for bare en sjåfør, det er ingen lys, de er klistremerker. Den har ingen dører, så jeg må klatre inn og ut vinduet. Jeg kan ikke legge på meg noen kilo her, nei.

Molly Pettits Mustang kostet litt over en halv million kroner. - Den tåler veldig mye, den ytre delen, som er lagd av glassfiber, ødelegges ganske fort, men rammene under tåler veldig mye.

- Rødfargen har vi valgt fordi Amcar ønsket Ferrarieffekten, illrøde biler på banen synes veldig godt. Rattet er å ta av, ellers kommer jeg verken inn eller ut. Men det skal ikke skje at jeg sitter der med rattet i fanget under kjøring. Førerrommet er som en cockpit, det buldrer og bråker - det bidrar til spenningsmomentet.

Jeg tror ikke jeg var spesielt utagerende og eventyrlysten da jeg var liten, sa Molly Pettit.

- Mamma fikk meg som 42-åring, og hun er en jernkvinne, hun er råtøff. Hun pusher meg hele tiden, og vil at jeg skal lykkes. Det er godt mulig hun er redd, men det sier hun ikke.

- Jeg har arvet en del gener etter far, også. Han har klatret store fjell som Mont Blanc og Matterhorn. I 2006 seilte han over Atlanteren helt alene. Han skrev bok etterpå, og fortalte i detalj om alle gangene han var redd. Det var sterkt å lese. Da vi satt trygt hjemme i Norge, opplevde han sterk storm på havet. Han gjorde som jeg i Århus. Han hadde ingen sted å stoppe, måtte holde ut helt til slutt, og kunne aldri gi seg. Jeg er sikker på at jeg har arvet ham her.

- Jeg ønsker å være en profesjonell kjører, at det skal være min karriere og fulltidsjobb, sa Molly Pettit. - Jeg kan ikke se inn i fremtiden, men drømmen er å bli en av verdens største og beste kvinnelige racerkjørere. Ingen ting er umulig, og den store drømmen er å vinne Le Mans...

TEKST OG FOTO: ØYVIND RISVIK.

 

 

 

 

Visit Drammen

  • Adresse: Grønland 57, 3045 Drammen
  • E-post: post@visitdrammen.no
  • Tlf.: 32 23 40 70

I samarbeid med VisitNorway og Ditt norden

Annonsering

Visit Drammen er et destinasjons-byrå i samarbeid med VisitNorway. Vi publiserer artikler og omtaler på en rekke kanaler og mobile apper. For info om innholdsproduksjon og annonsering, kontakt oss på telefon 32 23 40 70 eller e-post

VisitDRAMMEN er nettstedet for alle som gleder seg over byen vår. Vi forteller om det sanselige og vakre. Om de velsmakende måltidene, de beste filmene, utstillingene, de tøffeste konsertene og gripende teaterstykkene, de fornøyelige historiene - og de glade naturopplevelsene.