PÅ MIDDAG HOS KLOPPEN: Håvard Lilleheie

Lilleheie 6

HÅVARD LILLEHEIE. Lørdag 16. august møtte du drammenseren Håvard Lilleheie hos Solveig Kloppen i TV2-programmet En kveld hos Kloppen. Hvor han blant annet åpnet seg om ADHD-diagnosen han fikk i voksen alder.

Lilleheie 10.jpg
Håvard Lilleheie på middag hos Solveig Kloppen. Foto: TV2.

Håvard Lilleheie har alltid rast rundt i hundre. For noen år siden var han Drammens svar på Emil i Lønneberget. Han hadde slått seg løs for å være like rampete som Emil i en mye omtalt humorprogram på TV 2.

Rampete var bare forbokstaven. Man blandet nemlig ikke, som han gjorde, sex, dop og sprit inn i Astrid Lindgrens idylliske verden. ”En hyllest til Astrid Lindgrens verden” prøvde han seg med. Den forklaringen måtte han bite i seg da broderfolket kom på banen og begynte å kjefte.

De blåste seg virkelig opp da svenskene skrek av alle lungers kraft at han skjendet mor Astrids arv. For det handler om brist på både fantasi, empati og allmenn moral. Slik var reaksjonen da han forvandlet den ellers så sjarmerende Emil i Lønneberget til en Emil som rystet Sverige.

Og hva sa mamma Turid til dette bråket? Det tenkte han ikke på i det hele tatt. Der i gården hadde han full støtte. - Mamma er mitt ideal, sa han da jeg intervjuet Håvard Lilleheie i et nå nedlagt Drammens-magasin. - Hun kombinerer profesjonalitet med varme og omsorg til sine nærmeste som er imponerende. Jeg unner alle å være glad i mødrene sine.

Mens hun var mest opptatt av om sønnen brukte kontaktlinser i programmet, fordi hun synes han hadde så fine brune øyne på TV.

Hvem er nå egentlig denne Håvard Lilleheie? Bak den tøffe masken fant jeg en koselig kar. Han var født i Rosendal og vokste opp på Stord, men har gjestet både Krokstadelva, Solbergelva og Øren i Drammen før han slo seg ned i Oslo. Moren bor fremdeles i Solbergelva.

Han hadde spilt både fotball og tuba og drømte om å være Stallone-helten Rocky. Er garvet stand-uper var han, og hadde sveipet innom TV-program som Påskenøtter og Rikets Røst og kinofilmen United.

Dette var bare begynnelsen på en kjempelang TV-CV, og det r bare å fortsette.

Han debuterte i programserien U på NRK i 2000 etter å ha jobbet som standupkomiker.

Sammen med blant andre Steinar Sagen hadde han programmene Munn til Munn og Onkel Happy på NRK Petre. Etter dette ledet han talkshowet Håvard Lilleheie Show på Metropol TV.

I 2003 hadde han hovedrollen i suksessfilmen United. Han har siden dette blant annet hatt opptredener i program som Rikets Røst, TV 2s Påskenøtter og Senkveld. Han spilte i 2004 i forestillingen Smuget Show sammen med blant andre Bjarte Hjelmeland og Pernille Sørensen og hadde i 2006 forestillingen Frustrerte Fyrer sammen med Steinar Sagen.

Og jeg fortsetter: Han var fra høsten 2006 frem til våren 2009 programleder for det satiriske humorshowet Manshow på TV 2 Zebra.

I 2009 var det premiere på Lilleheies humortalkshow Showman. Siden har han vært programleder i Science of Stupid National Geographic Channel, som første programleder fra Norge. Han har vært med i adventserien for barn, Snøfall, var fast deltaker av de første episodene av Praktisk info med Jon Almaas og var med i første sesong av Kompani Lauritzen i 2020.

Fremdeles elsker barnebarna mine ham som Daidalos i serien Labyrint på NRK Super.

Våkne drammensere husker Håvard Lilleheies Stand-up show i hjembyen Drammen, ”Mitt liv som Håvard”, en forestilling som ikke akkurat satte fyr på byen. Det gikk så langt at han en gang ble beskyldt for å være tilbakestående, men klarte å motbevise ryktene. Håpet han.

Og hvorfor ble han ikke samfunnsviter? Den gangen jeg intervjuet ham, var han nemlig på god vei med sin cand. mag med fagkretsen historie mellomfag, sosialøkonomi og statsvitenskap. På 70-tallet gikk han i 8. mars-tog, hand i hand med mamma. Så grunnlaget var jo der.

Tanker om Drammen hadde han mer enn nok av. Det boblet nesten over.

- Vi drammensere må ikke bli ekskluderende, sa han. - Det jeg alltid har likt med Drammen er at vi er outstanding, det er noe New Jerseysk over oss, litt blue colour. Det er viktig at drammenserne opplever seg som helt vanlige folk. Man bør være forsiktig med hele tiden å ha et ønske om å fremheve egenskaper som oppleves som øvre middelklasse. Jeg synes vi burde bli litt mer rause.

- Vi må ikke snobbe oppover eller bortover mot Oslo. Men heller være inkluderende og forsøke å identifisere oss mer med de kommunene som ligger på den andre siden av byen, på østsiden. Her er det en folkelighet og raushet og romslighet som drammenserne burde ta til seg.

- Vi må være en folkelig by som bør ta inn over oss at vi har mange ulike avskygninger av mennesker blant oss, med ulike levesett, utdannelse og væremåte.

Håvard Lilleheie skryter uhemmet av å være drammenser. - Når jeg er i byen og snakker med drammensere, kan det bli mye syting og klaging, sier han. - Men jeg skal ikke reise lenger enn til Oslo for å bli superpatriot, jeg skryter uhemmet av elva, Elvebredden, Kunnskapsparken, den kompakte byen med Torget, marka, kafeene, vennligheten – og ikke minst Teatret...

Og ikke å forglemme det viktigste. Han er en Strømsgodset-fan av første klasse.

Takk skal du ha for det, Håvard.

TEKST: ØYVIND RISVIK. FOTO: TV2.

 

Visit Drammen

  • Adresse: Grønland 57, 3045 Drammen
  • E-post: post@visitdrammen.no
  • Tlf.: 32 23 40 70

I samarbeid med VisitNorway og Ditt norden

Annonsering

Visit Drammen er et destinasjons-byrå i samarbeid med VisitNorway. Vi publiserer artikler og omtaler på en rekke kanaler og mobile apper. For info om innholdsproduksjon og annonsering, kontakt oss på telefon 32 23 40 70 eller e-post

VisitDRAMMEN er nettstedet for alle som gleder seg over byen vår. Vi forteller om det sanselige og vakre. Om de velsmakende måltidene, de beste filmene, utstillingene, de tøffeste konsertene og gripende teaterstykkene, de fornøyelige historiene - og de glade naturopplevelsene.