RUNE MARTHINSEN: Evigunge Mr Strømsgodset fyller 60

Rune Martinsen_edited
Foto: www.godset.no

DRAMMEN. Mr Strømsgodset, Rune Marthinsen, fyller 60 år 9. juni 2022. En av hans mange kvaliteter er at han er en lidenskapelig Bob Dylaner. - Han er hele pakka, ja han er den største kunstneren i verden, sa han da jeg intervjuet ham om nettopp Bob Dylan. - Han forener popen og rocken. Han forandrer verden, han står opp mot autoritetene. Det største kicket fikk jeg da han inntok Drammenshallen i 1981.

Rune M 1.jpg
Yngre utgaver av Espen Jørgensen og Rune Marthinsen, to beundrere av Bob Dylan. Sammen hadde de Dylancoverbandet Jokermann II med Bent Bredesen, Finn Tore Tokle, Eivind Kløverød og Thomas L. Eriksen. Foto: Øyvind Risvik.

MINNER OG MENNESKER. Jeg intervjuet Rune Marthinsen om lidenskapen Bob Dylan. Han oppdaget nemlig «legenden Bob» i 1978, bare 16 år gammel, mens han gikk på gymnaset. - Jeg ble Bob-frelst med en gang, sa han. - Tre år senere fikk jeg oppleve ham live, 9. og 10. juli i Drammenshallen. Det var i den søkende perioden hans. Han kom til Drammen med en haug med religiøse tekster. Den første konserten ble totalslaktet. Stinkbomba som ble kastet da han satte i gang med de kristne sangene sine, glemmer jeg ikke. Kritikerne gikk helt amok i spaltene.

Les mer om Rune Marthinsen HER.

Den andre dagen ble Bob Dylan løftet opp i skyene og enda lenger opp. - Han kom rolig inn på scenen med kassegitaren sin og sang The Times They Are A-changing med ny tekst, bare og for å gi anmelderne en velfortjent ørefik:

HØR HER: Bob Dylan synger The Times They Are A-changing.

Come writers and critics

Who prophesise with your pen

Don`t criticize

What you cant`t understand.

Rune M 2.jpg
Bob Dylans konsert i Drammenshallen i 1981.

- Jeg satt på rad tre. Og jeg satt ikke lenge. Det gikk ikke mange sekundene før fem tusen sto på stolene og skreik. Det var et hellig øyeblikk. Det er over 40 år siden jeg fikk denne mitt livs opplevelse, men jeg husker det som det var i går, jeg var helt pønch, helt slått ut. Siden har jeg vært en enorm beundrer av Bob Dylan.

- Hans religiøse tekster har aldri gjort meg noe, fortsatte Rune Marthinsen. - De er like bra som alt det andre han har funnet på. Kristengospellåta Gotta Serve Somebody er noe av det beste han har skrevet. Jeg fordømmer ikke hans religiøse periode selv om mange kalte ham en sviker den gang. Han er tross alt en unik lyriker. Som burde ha fått Nobels litteraturpris for lenge siden. Han kan godt sammenlignes med William Shakespeare.

HØR HER: Bob Dylan synger Gotta Serve Somebody.

Bob Dylan fikk Nobels litteraturpris i 2016. Ikke et år for tidlig.

Rune M 3.jpg
Bob Dylan kom ut med albumet Shot of love i 1981.

- Jeg er interessert i amerikansk historie. Og kan se tydelig at han var en av de viktigste stemmene mot rasisme og kommunistforfølgelse. Han var viktigere enn Elvis. De som sang tuttifrutti måtte finne på noe helt nytt. Siden har jeg sett Bob Dylan live et utall ganger.

- Ikke alle konsertene har vært like bra. En av de siste gangene han var i Norge spilte han bare på orgel. Jeg husker reaksjonen: hjelp den mannen til å dra ut kontakten. Jeg er glad han ikke hørte på det rådet.

Rune M 6_edited.jpg

En gang hadde Rune Marthinsen sitt eget Bob Dylan-band. Dette mente de andre i bandet Jokermann om Bob Dylan:

Espen Jørgensen: Bob Dylan har innsikt, han har mot, melodi og poesi. Han er en revolusjonær.

Finn Tore Tokle: Bob Dylan spiller sjelden helt reint. Vi foretrekker også den litt slurvete stilen.

Bent Bredesen: Bob revolusjonerte popmelodiene. Det ble slutt på gutt/jente-sanger. Selv The Beatles begynte å lage andre sanger etter at Bob entret scenen med sine fem grep.

Eivind Kløverød: Bob Dylan er musikk.

Thomas L. Eriksen: Bob Dylan formidler både kaos og orden. I hans musikk er det utvikling hele tiden, akkurat som i livet selv.

SHOT OF LOVE 1981

Shot of Love er det 21. studioalbumet til Bob Dylan og kom ut på Columbia Records den 10. august 1981, vel en måned etter at han hadde besøkt Drammen. Det var generelt regnet for å være det siste av de sterkt religiøse, kristne albuma til Dylan. Det var også det første siden han ble gjenfødd og som fokuserte på verdslige tema, fra enkle kjærlighetssanger til en ode til den avdøde komikeren Lenny Bruce. Arrangementa har mer røtter i rock 'n' roll, og mindre grad i gospel enn de to foregående albuma til Bob Dylan.

HØR: Bob Dylan synger Shot of Love

Da albumet kom ut fikk det blandet kritikk. Paul Nelson i Rolling Stone var særlig hard mot albumet, men pekte ut det siste sporet, «Every Grain Of Sand», som strålende. Albumet nådde sjetteplass i Storbritannia, men i USA solgte Bob Dylan stadig dårligere. Albumet nådde 33. plass og lå ei kort stund på albumlista.

HØR HER: Bob Dylan synger Every Grain of Sand.

Bono fra det irske bandet U2 har omtalt Shot of Love som en av favorittene hans, særlig på grunn av synginga til Bob Dylan.

Rune M 5.jpg
Jan Erik Volds gjendiktninger av Bob Dylans sanger.

JAN ERIK VOLD/ BOB DYLAN: DAMER I REGN/ THE FREEWHEELIN` BOB DYLAN (1977/ 1963).

Blowin` in the Wind er oversatt av Jan Erik Vold. Og for de som ikke vet det: Bob Dylan er født 24. mai 1941, i Duluth, Minnesota, USA. Han fikk Nobels litteraturpris i 2016.

HØR HER: Bob Dylan synger Blowin`in the Wind.

SVARET DET SVEVER I DET BLÅ

Hvor mange mil må en mann gå og gå

før han blir regna som mann?

Ja, hvor mange hav må ei hvit due fly

før den får hvile i sand?

Ja, hvor mange skudd må kanonene spy

før de blir senkt ned i vann?

Svaret, min venn, det svever i det blå

svaret det svever i det blå.

Hvor mange ganger kan godtfolk gå ut

før de øyner at himmern er rød?

Ja, og hvor mange ører må èn mann ha

før han hører folk skrike etter brød?

Ja, og hvor mye bly skal det til før han veit

at mange nok er det som blør?

Svaret, min venn, det svever i det blå

svaret det svever i det blå

Hvor mange år skal Dovre bestå

før Dovre blir grus og forgår?

Ja, hvor mange år skal det bo folk på jord

før de blir fri fra sitt åk?

Ja, hvor mange ganger skal noen se opp

og si at de ingenting så?

Svaret min venn, det svever i det blå

svaret det svever i det blå

Rune M 7.jpg

LYD OG ULYD I DRAMMENSHALLEN

Bob Dylan, Springsteen, George Michael, Elton John, Neil Young, Iron Maiden, Kiss, Diana Ross, Queen, Paul McCartney, Whitney Houston og mange andre verdensstjerner har spilt i Drammenshallen!

Drammenshallen ble åpnet 7. april 1978 som Nordens største innendørs idrettshall. Idrettsalliansen, med en rekke av byens idrettslag, satset stort da de fikk den tyske discogruppa Boney M til hallen 27. april 1979. Og med dette startet konserteventyret med de internasjonale artistene i Drammenshallen. Eventyret varte helt frem til Iron Maidens konsert i 1990.

Historien om alle de 99 konsertene er her samlet i form av bilder, låtlister, annonser, billetter og utdrag fra anmeldelser. Tekstene er krydret med forfatternes egne opplevelser og beskrivelser av artistene på den tiden, men inneholder også sitater og uttalelser fra publikum og artister.

TEKST OG FOTO: ØYVIND RISVIK. Andre bilder: Wikipedia.

Visit Drammen

  • Adresse: Grønland 57, 3045 Drammen
  • E-post: post@visitdrammen.no
  • Tlf.: 32 23 40 70

I samarbeid med VisitNorway og Ditt norden

Annonsering

Visit Drammen er et destinasjons-byrå i samarbeid med VisitNorway. Vi publiserer artikler og omtaler på en rekke kanaler og mobile apper. For info om innholdsproduksjon og annonsering, kontakt oss på telefon 32 23 40 70 eller e-post

VisitDRAMMEN er nettstedet for alle som gleder seg over byen vår. Vi forteller om det sanselige og vakre. Om de velsmakende måltidene, de beste filmene, utstillingene, de tøffeste konsertene og gripende teaterstykkene, de fornøyelige historiene - og de glade naturopplevelsene.