SANGER-HANS: Drammens store poet - og løsgjenger

Sanger-Hans 1_edited_edited

DRAMMENSMINNER. 26. mars 2022 var det 111 år siden Drammens store løsgjengerpoet, Hans Aleksander Hansen, ble født. Han er dikteren som mer eller mindre er blitt glemt. 3. august 1983 døde han.

SANGER-HANS. Det er dessverre få som husker Sanger-Hans. Hans Aleksander Hansen fra Drammen. Han var en undervurdert dikter og poet. Men han var Drammens poetiske fengselsfugl, en løsgjenger-poet. Få bysbarn kunne skrive like vakre dikt som ham, les bare Maimorgen:

 Forvillede blå anemoner 
 ved løsgjengerbenken min står
 Herolder fra ukjente soner
 forkynner den jordiske vår
 Det suser i svaiende kroner
 og Lasarus munnharpa slår...

Sanger-Hans 2.jpg
Fra coveret på platen til Sanger-Hans, Balladen om en cellesanger.

I august 2021 ble statuen av Hans Aleksander Hansen avduket i amfiet i Drammens nye byrom ved Portalen på Union Brygge. Samtidig ble albumet "Forbryter uten Brekkjern" sluppet. I albumet synger Stein Lunde 13 av Hansens tekster som han også har tonesatt. Med albumet følger en bok med historien til løsgjengeren og lyrikeren illustrert med bilder lånt fra blant annet Drammen byarkiv.

I 1969 debuterte Sanger-Hans med Det lyriske fattighus: mitt poesialbum. I 1978 kom han med en ny tragiskvakker bok, Samfunnslære nederst ved bordet.  Bjørn Bjørnsen har skrevet boken om Sanger-Hans: Balladen om en cellesanger.

Det er tre bøker om Drammensforfatteren som aldri fikk den hyllesten han fortjener.

Da jeg intervjuet vekkelsespredikanten Åge Samuelsen for mange år siden, kom vi ikke utenom Sanger-Hans, Hans Alexander Hansen, fra Drammen.

Sanger Hans og ØR...jpg
To lettere slitne drammensere, en avdød helpoet og en halvpoet som trenger sjelelig støtte. Hans Aleksander Hansen er skapt av Merete Sejersted Bødtker.

Utenfor Folkets Hus i byen sto det en plakat: Alle velkommen. Sanger-Hans gikk inn. Broder Åge sto ved døra, men lot seg ikke merke av denne elendige fylliken med blodflekker på klærne kom.

Hvor kommer du fra? Spurte Åge.

Fra en busk-seng i Bragernesåsen, svarte Sanger-Hans.

Åge Samuelsen snudde ikke ryggen til en synder.

Da møtet var ferdig sa han til menigheten: Vi har en broder i nød blant oss. Han bor under ei gran i Bragernesåsen. Vi samler inn en liten kollekt til ham, også. Og Sanger-Hans fikk neven full med mynter, femti kroner totalt. Og en eldre kvinne tok ham med til et pensjonatet sitt. Rommene var opptatt, men en flatseng på kjøkkenet og et godt måltid på kjøkkenet fikk han…

Da han våknet var Sanger-Hans forskrekket over at han hadde lommene fylt av kollekt.

Sanger-Hans 1 x.jpg
Sanger Hans.jpg

Fra toppen av Tinghuset i Drammen er det fin utsikt. Mellom tremmene foran cellevinduet skimtes et landskap, vakkert som forsiden på et julehefte. Grana i Bragernesåsen har snø i det grønne baret, foten av treet er dekt med hvitt, fra himmelen drysser den glitrende bomull.

En tellurisk, glinsende kabel gir belysning, gangveien snor ved siden av, videre og videre, helt opp til englenes drabantby, med murer av jaspis og gater av gull. De lyriske ordene tilhører av Norges mest underkjente lyrikere – løsgjengerdikteren Hans Aleksander Hansen.

Vakrere går det ikke an å skrive om Drammen. Og hvem har skrevet disse ordene? Drammens omflakkende løsgjengerlyriker Hans Aleksander Hansen.

Moren til Hans Aleksander Hansen var oversortererske på Star Paper Mill. Hun og sønnen bodde i Grønland 42. Huset var et lite murhus ved opplagstomta for plank. Naboene mente det ble vel mye festing i murbygningen, særlig når det hendte at de tømte hjemmebrentapparatet som broren hadde rigget til i kjøkkenet, til hverdags. Han fikk en god venn i tateren Stimer`n.

Det var han som tok ham med til Bikkjestøkke. Der holdt de til. Ikke bare tatere, men også arbeidsledige som spilte kort og de som for lengst hadde gitt opp ønsket om fast arbeid og som spleiset på sprit i buskaset i utkanten av den store sletta på Austad. Der var det mange andre spennende mennesker: Harri`n, Johan Vandringen, Kikken, Jonny, Ludvig Fylla, Slanken, Jumbo og Bonde-Martin. Det var denne Hans Aleksander Hansen, alias Sanger-

I boken Samfunnslære nederst ved bordet skriver han om sitt fengselsopphold i det som i dag er kommunens hovedkvarter:

I bakgården til en av de legendariske tårnbygninga i ”Bruabyen” var det annerledes. Der ringla det i digert knippe, låser ble voldtatt med en stålkoloss: et ukjure av en burnøkkel, stor som duplikaten på Drammens byvåpen.

Vestlia-annonse 1.jpg
KLIKKANNONSE: VESTLIA.no

Som en kompensasjon for de overgrep som byens voktere den gang gjorde mot Sanger-Hans bør en plakett stå på rådhuset, gjerne på ordførerens kontor. For i disse i dag vakre omgivelser lå cellen hvor Sanger-Hans en gang skrev sine vakreste dikt.

Sanger-Hans ble født 26. mars 1911 og døde 3. august 1983.

Det var en gruppe entusiastiske Sanger-Hans-venner som forsøkte å få ham på sokkel i byen. Pr i dag har de ikke lyktes med det. De klarte å få Sanger-Hans på sokkel på Grønland i stedet, til hans 110 års jubileum.

TEKST: ØYVIND RISVIK. FOTO: FRA LP-COVERET BALLADEN OM EN CELLESANGER MED SANGER-HANS` SONORE RØST.

 

 

Visit Drammen

  • Adresse: Grønland 57, 3045 Drammen
  • E-post: post@visitdrammen.no
  • Tlf.: 32 23 40 70

I samarbeid med VisitNorway og Ditt norden

Annonsering

Visit Drammen er et destinasjons-byrå i samarbeid med VisitNorway. Vi publiserer artikler og omtaler på en rekke kanaler og mobile apper. For info om innholdsproduksjon og annonsering, kontakt oss på telefon 32 23 40 70 eller e-post

VisitDRAMMEN er nettstedet for alle som gleder seg over byen vår. Vi forteller om det sanselige og vakre. Om de velsmakende måltidene, de beste filmene, utstillingene, de tøffeste konsertene og gripende teaterstykkene, de fornøyelige historiene - og de glade naturopplevelsene.