DRAMMENSMINNER: Drammen, byen med Nord-Europas største torg. Bragernes Torg er tidligere kåret til landets beste uterom. Her finner du legenden om helgenen Sankt Hallvard.
BRAGERNES TORG OG SANKT HALLVARD. Bragernes Torg er kalt byens bankende hjerte, omfavnet av blomsterselgere, lekende barn, uterestauranter og boder fulle av sommerbær, frukt, grønnsaker - og et seiltak som fører tanken til byens stolte seilskutetid.
På brønnkanten, under fontenen, møtes drammenserne av legenden om Sankt Hallvard.
Den symboliserer Sankt Hallvards menneskekjærlige gjerning på Drammensfjorden.
Han var født Hallvard Vebjørnsson i Lier og var sønn av storbonden Vebjørn på Husaby og hans kone, Thorny, var kusinen til Olav den hellige; hun var datter av søsteren til Åsta Gudbrandsdatter, Olav den helliges mor. Han bodde med sine foreldre på gården Husaby i Ytre Lier.
Av en historisk kilde blir han betegnet som en gudfryktig, godhjertet gutt.
Lite er kjent om Hallvards liv, kun om hans død.
En maidag i 1043, da Hallvard skulle krysse Drammensfjorden, kom en gravid kvinnelig trell løpende opp til ham og ba om å få bli rodd over. Hun ble forfulgt av tre menn som beskyldte henne for å ha brutt seg inn i et hus og stjålet.
Hun hadde nektet for å ha gjort det, men mennene trodde henne ikke og hun rømte fra dem i frykt for sitt liv. Straffen for tyveri var døden. Kvinnen sa hun var villig til å bære jernbyrd for å bevise at hun ikke hadde stjålet noe. Hallvard trodde på hennes uskyld og tok henne opp i båten.
Da de så vidt hadde kommet ut i fjorden nådde mennene som forfulgte kvinnen stranden. De prøvde så å overtale St. Hallvard til å overlate kvinnen til dem, men han nektet. Mennene ble rasende og skjøt på St. Hallvard. Han ble truffet i halsen og døde. Så slo de kvinnen i hjel. De senket deretter liket til Hallvard med en kvernstein bundet til liket for å skjule sine ugjerninger.
Til tross for den tunge kvernsteinen fløt liket til St. Hallvard opp mot vannflaten. Venner av Hallvard soknet etter ham, fisket ham opp med vidjekvister, og gravla ham med prakt i sin hjembygd. Men det viste seg snart jærtegn ved graven hans; vidjekvistene som ble brukt i sokningen begynte å spire, og hans ry for hellighet vokste. Fordi han døde i forsvar for en uskyldig kvinne, ble Hallvard dyrket av folket som en martyr. Kilde Wikipedia.
ANDRE OPPLEVELSER I DISTRIKTET
Elleve opplevelser med Drammen som det beste utgangspunktet. Opplevelser i en omkrets på bare noen få kilometer.
De er alle personligheter som tar imot med åpne armer. Henrik Sørensen, Herman Wildenvey, Asbjørn og Moe, Theodor Kittelsen, Christian Skredsvik - og Morten Viskum.
Malerne Henrik Sørensen, Oluf Wold-Torne og Thorvald Erichsen i det idylliske Holmsbu på sydvestsiden av Hurumlandet.
Lyrikeren Herman Wildenvey i Portåsen, hans barndomshjem i Nedre Eiker.
Godseier og statsråd Jørgen von Cappelen til Fossesholm, med sitt praktanlegg i rokokkostil, med et vakkert interiør og en herregårds fargerike historie, og et museum med 200 dukker i bunader og OL-gensere.
Morten Viskum i Vestfossen Kunstlaboratorium, kunstneren som første gang gjorde seg bemerket da han malte med hånden fra en død person.
Finansmannen Christen Sveaas, tar oss med i en estetisk nytelse i sin skulpturpark på Kistefoss på Ringerike.
Asbjørnsen og Moe på Villa Fridheim, eventyrvillaen på Bjørøya, midt i Krøderfjorden. Vakre Lauvlia, hjemmet til Theodor Kittelsen ved Sonern i Sigdal, et vakkert lite sted kunstnerens egne utskjæringer og malte motiver.
Like vakre Hagan, Christian Skredsviks hjem i Sagdal, med 150 malerier og tegninger.
Nøstetangen Glass med sine glassblåsere og Nøstetangen Museum med glassverkets historie, 270 år med norsk småglassproduksjon.
Blaafarveværket med sin blå kobolt, sommerutstillinger, lefsekling og rømmegrøt, og Ida Lorentzens vare malerier av dørene i direktørboligen på Nyfossum,
Og endestasjonen er Krøderbanen, med sine 26 kilometer normalsporet jernbane og en gulmalt bygning ved Krøderen. Alt sammen, i en avstand på tre mil fra Drammen.
FOTO: GEIR DAHL OG ØYVIND RISVIK.