STATUENE I DRAMMEN: Byenglene

Liten engel_edited_edited
Englerelieff Bragernes kirkegård. Ukjent gravsted.

DRAMMEN. Dette er første artikkel om statuene i Drammen. Og vi starter med englestatuene på byens kirkegårder, statuer som det ikke er så mange av. Etter hvert kommer vi med en oversikt over statuer av dyr, fontener, minnesmerker, kunstnere, idrettsfolk, kvinner, barn og politiske personligheter.

Knelende engel Bragernes kirkegårdx.jpg

KNELENDE ENGEL

Thorbjørn Alvsåker 1921

Bragernes kirkegård

Hun står der på kne, så hemmelighetsfull og litt forførende. Litt forsiktig avventende og med vinger som er på vei til folde seg ut slik at hun kan ta en liten flytur hjem til det uforståelige om nødvendig. Men så ombestemmer hun seg, det er her jeg hører hjemme, sier hun liksom, for å passe på familiegravstedet til familien Bruusgaard, på Bragernes kirkegård i Drammen.

Hun er skapt av billedhuggeren Thorbjørn Alvsåker (1885 – 1960) i 1921, som var treskjærer for han ble billedhugger og endte sine dager som lærer ved Statens Håndverks- og Kunstindustriskole.

Knelende engel - Bragernes kirkegårdx_edited.jpg

Gravstedet til familien Bruusgaard har et allsidig utvalg av Bruusgaard-slekten. Martin Bruusgaard, f.eks ble født i Drammen i 1841 og døde i 1914. Han var som så mange andre i byen skipsfører og skipsreder.

Allerede som 14 åring og ukonfirmert dro han til sjøs med fullriggeren Alectos av Drammen.

I 1864 ble han såkalt skipperborger i Drammen, og samme året ble han fører av farens skonnert Aurora. Med Aurora og briggen Amalie ble rederifirma startet i 1865 under navnet J. Bruusgaard & Sønner i Drammen. I 1888 startet de sammen med Bull Kiøsterud og Fr. J. Kiøsterud rederfirmaet Bruusgaard, Kiøsterud & Co. Bruusgaard, som var en av ledende rederiene i overgangen fra seil til damp.

Til å begynne med ble det satset på nybygde seilskip av stål, men dårlige erfaringer gjorde at de snart gikk over til jernseilskip. Som gammel seilskuteskipper synes Martin Bruusgaard å ha hatt en ambivalent holdning til den nye tids teknologi, nemlig dampskipet.

Frem til sin død i 1914 eide rederiet 19 store jernseilskip. Alle hadde navn som begynte på Ma- og endte på -a. Forstavelsen stod for Martin og sluttbokstaven for morens og hans annen hustrus navn som begge begynte på a. Den mest kjente Bruusgaard-skuta var fullriggeren Majorka. Den seilte fra Pensacola til Rio på 42 døgn og fra Cardiff til Peru på 80 – begge deler notert som verdensrekorder.

Mye jeg fikk ut av mitt møte med Bruusgaard-familiens knelende skytsengel

Engelen.jpg

ENGELEN

Ingrid Kiær 1955

Strømsø kirke

Engelen til Ingrid Kiær holder til på en av byens mange kirkegårder, tilhørende Strømsø kirke.

Engele Kiær.jpg

Kunstneren Ingrid Kiær (1892-1983), datter av den mer kjente maleren Fritz Thaulow, har lagd den lille figuren Engelen, skapt i 1955. 

En engel som holder oppsikt med familiegraven til drammenserne Kiær.

Ingrid Kiær var ikke så rent lite religiøs og har utsmykket den nye Ranheim kirke, både altertavle og annen utsmykning, den gamle brant i 1931.

Kiær var trelasthandler og skipsreder i Drammen på slutten av 1800-tallet og eide opp til 19 seilskip, hvor flesteparten seilte på Kina.

Hans Kiærs gate ligger naturlig nok i nærheten av kaia i Drammen.

Og på familiegraven ved Strømsø kirke i Drammen, der passer altså en av Drammens engler på familien Kiær.

Antonio Frilli Firenzex.jpg

ENGEL MED KRØLLETE HÅR

Antonio Frilli (Ukjent dato)

Bragernes kirkegård

Hun er en vakker liten hvit ettertenksom engel med krøllete hår og runde kinn, dessverre tæret av tidens tann som det heter, med vinger som nok har flakset litt for mye, den ene er brukket og engelens ene arm er også brukket. Men hva gjør vel det, blomsterbuketten hennes er like vakker som engelen, en nyplukket bukett som hun holder tett inn til brystet og fantasien sier at denne buketten er overjordisk fargerik, det er noen av de vakreste blomstene hun har plukket for å ære Margretha Olava Kiösterud (1862 – 1910), som bare ble 47 år gammel.

Antonio Frilli 2_edited_edited.jpg

Skulpturen er skapt av billedhuggeren Antonio Frilli (1860 – 1902) fra Firenze og hans spesialitet var statuer hugget ut av både marmor og alabast. Mange av renessansens betydeligste representanter levde og virket i Firenze, blant andre Michelangelo, Leonardo da Vinci, Giotto og Dante. Antonio Frilli var i godt selskap.

Få drammensere vet at Bragernes kirkegård har en vakker statue av nette Firenzekunstneren Antonio Frilli.

En av skulpturene hans, "Woman on a Hammock", i hvit Carraramarmor ble solgt for vel åtte millioner kroner. Og skulpturen «Sweet Dreams» inspirerte forfatteren Gary Rinehart til skrive romanen «Nude sleeping in a hammock», om hvordan denne skulpturen påvirket menneskers liv og fremtid. Boken er dessverre ikke oversatt til norsk.

Margaretha Olava var datter til Harald Lyche og Nicoline Lyche og kona til Nicolai Andreas Bull Kiøsterud. Drammensere med respekt for seg selv kjenner både Lyche- og Kiösterud-navnet.

Harald Lyches bok- og papirhandel ble grunnlagt 10. november 1851, og skal ha vært den første i Drammen med store utstillingsvinduer av speilglass. Ikke lenge etter oppstarten gikk forretningen tapt ved bybrannen, og butikken flyttet først inn i et vognskur ved Strømsø brobakke, deretter i et provisorisk forretningslokale på Bragernes Torg før de i 1868 flyttet forretningen inn i sine nye lokaler i Nedre Storgate 2, der den senere holdt til. H. L. tok fra starten av sikte på å opparbeide en betydelig engroshandel, som etter hvert omfattet hele landet, og tok etter hvert opp en rekke industrier som passet inn i papirbransjen. Ved Lyches død i 1887 ble bedriften overtatt av hans sønn, Axel Ivar L. (s.d.) og forretningens mangeårige medarbeider Andreas Brecke.

Forretningen beskjeftiget mot slutten av 1930-årene 200 ansatte og rundt 1950 i alt 500 ansatte. Bedriftens produkter ble gjentatte ganger belønnet med medaljer ved diverse utstillinger, bl.a. to gullmedaljer ved Jubileumsutstillingen 1930.

I 1973 ble selskapsformen omgjort til konsern med fem datterselskaper: Varemagasin, engrosvirksomhet innen leker og hobbyartikler, grafisk industri, konvoluttfabrikk og posefabrikk, samt musikk- og bokforlag, med i alt 350 ansatte.

Krigsmonumentet.jpg

KRIGSMONUMENTET

Nic. Schiøll 1946

Bragernes kirkegård

Den lille beskjedne engelen på krigsmonumentet på Bragernes kirkegård i Drammen, står både andektig på kne, med knyttede never og samtidig i giv akt i respekt for de som ofret sine liv for Norges frihet 1940-45, «de ga sitt liv for fedrelandet».

Minnesmerke Bragernes kirkegårdx_edited.jpg

Billedhuggeren Nicolai Marius «Nic» Schiøll (1901 – 1984) har utført 20 forskjellige krigsmonumenter, tre av dem i Drammen. Dette monumentet ble avduket 17. mai 1946 og hadde en sterk følelsesmessig betydning i årene etter krigen.

I drøye 20 år var Schiøll tilknyttet Trondheim domkirke og Oslo rådhus og lagde blant annet ni skulpturer til Nidarosdomen. Fra 1938 til 1950 utførte han sitt hovedverk, den monumentale veggskulpturen St. Hallvard, som ble montert på sjøsiden av Oslo Rådhus.

Med Tømmerfløter i bronse, 1950–52, ved Drammenselven nedenfor det gamle postkontoret, var hans første monumentale skulptur.

Han vant 1. premie i konkurransen om utsmykning av Drammen bybro 1940, statuen Sjøen hvor en kvinne bærer en seilskute på hodet og By og land hvor kvinnen balanserer en stor kurv på hodet. Egentlig skulle disse figurene forestille en mann og en kvinne med en ørn med utspilte vinger over skuldrene. Men siden de ble lagd like etter krigen, var det mange som forbandt ørnesymbolet med Nazi-Tyskland.

TEKST OG FOTO: ØYVIND RISVIK

 

Visit Drammen

  • Adresse: Grønland 57, 3045 Drammen
  • E-post: post@visitdrammen.no
  • Tlf.: 32 23 40 70

I samarbeid med VisitNorway og Ditt norden

Annonsering

Visit Drammen er et destinasjons-byrå i samarbeid med VisitNorway. Vi publiserer artikler og omtaler på en rekke kanaler og mobile apper. For info om innholdsproduksjon og annonsering, kontakt oss på telefon 32 23 40 70 eller e-post

VisitDRAMMEN er nettstedet for alle som gleder seg over byen vår. Vi forteller om det sanselige og vakre. Om de velsmakende måltidene, de beste filmene, utstillingene, de tøffeste konsertene og gripende teaterstykkene, de fornøyelige historiene - og de glade naturopplevelsene.