SVEIN ERIK BJERKRHEIM: Gromgutten til DHK

Svein 3_edited

DRAMMEN. Svein Erik Bjerkrheim har vært en av Drammen Håndballklubbs viktigste profiler, han var samlende både som leder og som en av de beste spillerne gjennom historien. 30. mars 2022, takket Svein Erik Bjerkrheim og hans styre av. Nesten 30 år i DHKs tjeneste var over. - Han har alltid vært frempå, og er nok litt stor i kjeften, sa kona, Susann Goksør.

Svein 2_edited.jpg
Susann Goksør og Svein Erik Bjerkrheim. Foto: Øyvind Risvik.

MINNER OG MENNESKER. Svein Erik Bjerkrheim, Svenna, som han hos mange er bedre kjent som, ble valgt inn som styreleder i klubben våren 2020, var det den eneste rollen han ikke hadde hatt i klubben etter at han signerte som spiller i 1995.

(Deler av denne artikkelen er mer enn ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon).

I følge avskjedsintervju på DHKs hjemmesiden sonet han samme år 14 dager på Ilseng for råkjøring, Da kom en telefon. Det var DHK-lederen som ringte og ville ha underskriften på en kontrakt. Det ble nesten 30 år i klubbens tjeneste.

Etter to år, 30. mars 2022, takket nemlig Svein Erik Bjerkrheim og hans styre for seg med å levere et positivt årsresultat på 323 518 kroner. Et nytt styre blir ledet av Ragnhild Larsen -Nyhus Haaning.

Svein Erik Bjerkrheim spilte aktivt fra 1995 til 2006-2007-sesongen, han har vært kaptein, trener, daglig leder, markedssjef, og han bodde mer eller mindre på kontoret da han på et folkelig språk nærmest hadde kjøpt klubben for en krone da den var i krise tidlig på 2000-tallet.

KLIKKANNONSE VESTLIA RESORT.

ANNONSE 14.jpg

Svenna fikk også med seg 85 A-landskamper for Norge, hvor av vel halvparten kom som Fredensborg/Ski-spiller. Klubben han kom fra da han signerte for DHK i 1995. Landslagsdebuten fikk han mot Litauen i mars 1991,

Innimellom alt han har drevet med og fått til på og utenfor håndballbanen, rakk han å gifte seg med Susann Goksør, og sammen har de Julius og Jonathan.

Ikke så verst for en som selv bare omtaler seg som en enkel fyr fra Mysen som har en elektrikerutdannelse i bunnen, har han sagt.

Drammen Håndballklubb rykket opp i Eliteserien 1993/94 og har siden vært der. Ble seriemestere i 1966/67, 2007/08 og 2009/10 og ble Norgesmester i 2017/18.

Helt tilfeldig ble Svein Erik Bjerkrheim håndballspiller. Han var attpåkladden som hang etter storebroren. Han skulle gjøre det like bra som ham på banen, i fotball og håndball. Og prøvde seg på en hel haug med idrettsgrener, fra friidrett til kickboksing. Både han selv og vennene rundt ham visste at han en gang ville gjøre suksess.

Plutselig en dag hadde han det norske flagget på brystet, han var på landslaget i håndball. - Jeg var så stolt, sa han, - og det jeg var mest opptatt av var at mor og far skulle være stolte.

Svein 1_edited.jpg
Svein Erik Bjerkrheim. Foto: Øyvind Risvik.

- Jeg var en ordentlig propell da jeg var liten, fortsatte Svein Erik Bjerkrheim, - nesten på grensen til ADHD, helt hyperaktiv. Jeg var både høyt og lavt. Siden jeg var liten har jeg prøvd å sprenge grenser.

For vel 30 år siden ble han utsatt for en alvorlig ulykke. - Jeg kjørte ut med motorsykkel, og lå to døgn i koma. Jeg sydde 27 sting i panna, brakk ryggen, kravebeinet, ribbein og fikk brist i ryggen. Legen sa jeg aldri ville spille håndball mer. ”Helvete om han skal få rett”, tenkte jeg. Jeg trente og trente. Jeg skal tilbake, det var det eneste jeg var opptatt av. Jeg ble skadet på slutten av 1991, og i begynnelsen av 1993 var jeg med i håndball-VM. 14 måneder tok det meg å komme tilbake på banen. Jeg er stolt av å ha kommet ut av dette helvetet, at jeg har klart å komme meg opp på et høyt idrettsnivå.

- Jeg lærte mye av å være nede i kjelleren. Enten knekker man sammen og blir borte, eller så blir man sterkere. Jeg ble sterkere. Jeg hadde mange mål og delmål i den tiden.  Første målet var å løfte ti kulepenner mens jeg lå i sengen. Jeg slet og slet, blyantene skulle opp. Jeg har aldri vært så glad som da jeg klarte det,

- Jeg ble godt kjent med meg selv i denne tiden. Jeg var trygg på at resultatene ville komme. Jeg ble meget sikker på meg selv.

- Denne ulykken har hjulpet meg som leder, fortsatte han. - Jeg setter høye krav, både til meg selv og andre. Jeg vet at med innsats kan man klare det utroligste. Styrken er å klare å få alle til å dra i samme retning. Jeg er en positiv og optimistisk kar, det har jeg alltid hørt. Man kommer langt med styrke og optimisme.

Svein Erik Bjerkrheim er gift med tidligere landslagsprofil i håndball, Susann Goksør. Hun er en av de som kjenner mannen best. - Du er en blid og omgjengelig kar, blunket hun til ham. - du går over ens med både Kong Salomo og Jørgen Hattemaker. Jeg kjenner ingen som blir festens midtpunkt så fort som ham. Både jeg og alle andre rundt ham blir i godt humør når han setter i gang.

Susann fortsatte: - Han har alltid vært frempå, og er nok litt stor i kjeften, han er en profil i håndballmiljøet i Drammen. Jeg har sett i fotoalbumet hans, har var slik da han var liten, også.

Vi har snakket mye sammen om alle ballene han har i luften. Han har vanskelig for å prioritere vekk. Setter han i gang et prosjekt så følger han ballen helt i mål. Utfordringen er at han er en litt for typisk ja-menneske, alle vil være en kompis med ham, han er kompis med dem. Det kan være slitsomt i lengden. Han er flott mann å leve sammen med, han er alltid blid og omgjengelig. Jeg må dele ham med mange.

- Jeg har nok ofte være litt for snill på banen, la Svein Erik Bjerkrheim til. - Forsen min er at jeg er stor og sterk. Jeg behøver ikke å benytte meg av aggresjon. Likvel mangler jeg det å kunne være mer gæærn. Det er sjelden jeg ble sint på banen.

Susann brøt inn: - På hjemmebane er det også sjelden vi opplever de store utblåsningene. Det er ikke det som kjennetegner oss. Vi er heller alt for barnslige. Vi leker mye. Vi tuller med det meste. Vi er snart 35 år og oppfører oss som 16-åringer. Vi liker å le. Vi lekesloss i senga.

- Hva er morsomt ved Susann?

- Jeg ler av en av tenna hennes, sa Svein Erik Bjerkrheim, - den passer liksom ikke inn i munnen, og så gjør hun så mye rart. Hun blir så engasjert, spesielt når hun ser på TV, da går armer og bein i alle retninger, det er mer morsomt å se på henne enn på TV.

Da jeg intervjuet Svein Erik Bjerkrheim så han lyst på Drammen Håndballklubbs fremtid. - Jeg gleder meg til den sesongen vi er det beste håndballteamet i Norge. Jeg er svært stolt av og glad i laget mitt, jeg er så glad i laget at jeg feller noen tårer når jeg tenker på det. Laget har gitt meg så mye positivt, både som leder og spiller. De har på en måte lært meg å være menneske. Jeg setter enormt stor pris på hva både Drammen by og laget har gitt meg. Drammen er en topp by. DHK er et topp lag. Laget og byen tok imot meg med åpne armer for elleve år siden, de tar imot meg med åpne armer i dag, også.

Etter 30 år var Svein Erik Bjerkrheims karriere i DHK over. Han vil bli savnet.

TEKST OG FOTO: ØYVIND RISVIK.

Visit Drammen

  • Adresse: Grønland 57, 3045 Drammen
  • E-post: post@visitdrammen.no
  • Tlf.: 32 23 40 70

I samarbeid med VisitNorway og Ditt norden

Annonsering

Visit Drammen er et destinasjons-byrå i samarbeid med VisitNorway. Vi publiserer artikler og omtaler på en rekke kanaler og mobile apper. For info om innholdsproduksjon og annonsering, kontakt oss på telefon 32 23 40 70 eller e-post

VisitDRAMMEN er nettstedet for alle som gleder seg over byen vår. Vi forteller om det sanselige og vakre. Om de velsmakende måltidene, de beste filmene, utstillingene, de tøffeste konsertene og gripende teaterstykkene, de fornøyelige historiene - og de glade naturopplevelsene.