TOVE PAULE: Politisk rampejente

Lederspeil Tove Paule 3_edited

DRAMMEN. Hun ble en politisk legende, men også betegnet som flåsete, rampete, rivjern, jernkvinne, stabeis og pøbel. – Det må til for å ordne opp med gutteklubben Grei, i følge Tove Paule. I dag, 11. januar, fyller hun 70 år. Gratulerer, Tove.

Paule 1.jpg
Tove Paule er blitt 70 år.

TOVE PAULE 70 ÅR. Jeg intervjuet Tove Paule for avisen Dagens Perspektiv, og møtte det vi kaller et grepa kvinnfolk. Full av selvironi og humør – og sylskarpe uttalelser. Her er et lite utdrag av dette intervjuet.

Tove Paule ble i 2007 valgt som president i Norges Idrettsforbund og olympiske og paraolympiske komite. Hun ble første kvinnelige leder innen norsk idrett. Noe sånt hadde ikke skjedd på 146 år.

60 år gammel ble hun politiker i Drammen. Og satt som varaordfører for Høyre 2011-2015. Gutteklubben Grei fikk et skikkelig rivjern å bryne seg på. Tove Paule er ute av politikken nå.

- Jeg er rampete, smilte hun, - og jeg liker Elvis. Jeg kan finne på sprell og er impulsiv. Det kan føre med seg både positive og negative ting. Det er ikke alltid like greit å være impulsiv. Plutselig kan jeg finne på ting, for så å oppdage at det ikke var så lurt likevel.

Er du en livsnyter?

- Jeg får nesten panikk hvis jeg ikke finner tid til noen turer til Syden, jeg er dere fire-fem ganger i året. Når jeg ellers har fri, legger jeg beina høyt, nyter et glass vin eller en kald øl og en god bok, røyker litt og kobler helt ut.

- Jeg kjøpte meg ny mobil her om dagen. Jeg ble mobbet for den gamle antikviteten jeg hadde. Jeg har ikke mail, send meg heller en sms. Dette har folk skjønt og respektert.

- Jeg må ha noen retningslinjer, eller så kan jeg bli spist opp. For et normalt menneske går det ikke an å være tilgjengelig 24 timer i døgnet. Det ødelegger et menneske. Nei, jeg har ikke dårlig samvittighet for ikke å være tilgjengelig hele tiden.

Har du noen mening med det livet du har levd?

- Det har jeg tenkt på mange ganger, sa Tove Paule. - Det var mye jeg lurte på da jeg var ung. Så gikk det seg til etter hvert. Som 19-åring utbasunerte jeg at jeg ikke ville ha barn og sjokkerte hele slekten.

- Likevel fikk jeg tilfredsstilte mine tanker og drømmer, de som jeg innerst inne har. Jeg har alltid elsket å reise, og har vært i over 70 land. Folk kan si: Ta det med ro og pensjoner deg, Tove. Men hva skal jeg gjøre da? Jeg må ha et eller annet å holde på med. Jeg kan jo ikke sitte hjemme med beina høyt og lese og drikke vin hele dagen. Kanskje bare èn dag, men ikke flere.

Og nå, nå er altså Tove Paule skikkelig pensjonist. 70 år gammel kan hun hvile.

TEKST OG FOTO: ØYVIND RISVIK.

Visit Drammen

  • Adresse: Grønland 57, 3045 Drammen
  • E-post: post@visitdrammen.no
  • Tlf.: 32 23 40 70

I samarbeid med VisitNorway og Ditt norden

Annonsering

Visit Drammen er et destinasjons-byrå i samarbeid med VisitNorway. Vi publiserer artikler og omtaler på en rekke kanaler og mobile apper. For info om innholdsproduksjon og annonsering, kontakt oss på telefon 32 23 40 70 eller e-post

VisitDRAMMEN er nettstedet for alle som gleder seg over byen vår. Vi forteller om det sanselige og vakre. Om de velsmakende måltidene, de beste filmene, utstillingene, de tøffeste konsertene og gripende teaterstykkene, de fornøyelige historiene - og de glade naturopplevelsene.