VESLEMØY SOLBERG: Mamma lærte meg hva redelighet er

Veslemøy 1

DRAMMEN. Den beste egenskapen Drammensartisten Veslemøy Solberg har tatt med seg fra moren Inger Lise, er det å være ærlig. - Jeg prøver å leve livet så ærlig som jeg kan, jeg bestreber meg på å være redelig i alle livets situasjoner. Gratulerer med morsdagen, alle mødre.

Veslemøy 2.jpg
Veslemøy og mamma Inger Lise Solberg.

MORSDAGEN. 14. februar er det morsdag. Den første morsdagen i Norge ble feiret i Bergen 9. februar 1919. Den første internasjonale morsdagen ble feiret 10. mai 1908 i Grafton i West Virginia.

(Denne artikkelen er mer enn ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.)

Det hele startet da Anna Maria Reeves Jarvis, en ung hjemmeværende mor fra Appalachene i Nord-Amerika, i 1858 prøvde å forbedre de sanitære forholdene med det hun kalte ”Mothers` Work Days”. Skikken spredte seg og den ble erklært helligdag i 1912. I 1914 erklærte daværende president, Woodrow Wilson, den første nasjonale morsdag.

VESLEMØY SOLBERG: Kjære mamma her er min morsdagsgave til deg:

Veslemøy 3.jpg
Mamma Inger Lise Solberg som konfirmant.

Du er elendig til å synge. Jeg er glad jeg ikke har arvet din sangstemme. Men når det er sagt, det er en sang du er god på, det er Kurt Foss og Reidar Bøes vakre ”Blåveispiken”, med tekst av lyrikeren og forfatteren Arne Paasche Aasen.

Den synger du når du er i dusjen eller kjører bil – alene. Du synes det er noe helt spesielt med de gode visene, du liker både Cornelis Vreeswijk, Ole Paus, Hellbillies og Jan Eggum. Og så er du en av mine mest trofaste fans.

Veslemøy 4.png
Datteren Veslemøy Solberg, også i konfirmasjonsalderen.

Veslemøy Solberg er gift med Sven, og har sønnen Eigil og datteren Vilja og er norsk vokalist, tekstforfatter, revyskuespiller og komponist.

Sammen med Sven Ohrvik var Solberg i perioden 1997-2003 redaksjonelt og musikalsk ansvarlig for TV-serien Antikviteter & Snurrepiperier på NRK 1 og har gitt ut ti solo-album med egne og andres tekster og musikk. I tillegg har hun gitt ut flere CD-er sammen med andre artister.

I 2006 ble hun sammen med Felix Johansen nominert til Spellemannprisen for albumet Eventyret om Hanna og har skrevet flere store sceneforestillinger, blant annet forestillingen «Aass for oss!» til Aass Bryggeris 175-årsjubileum «Kanskje kommer kongen» til Drammens Teaters kabaretscene «Fjerde Losjerad». Med forestillingen «Skål for livet!» har Veslemøy turnert over hele Norge.

Hun ble utnevnt til Årets fylkeskunstner i Buskerud for 2011.

Driver nå Online-kurset SKRIVEKURS, som passer for alle som vil lære å skrive lengre skjønnlitterære fortellinger: romaner, barnebøker, ungdomsbøker, kriminalromaner, historiske romaner, dokumentarromaner, bildebøker og fagbøker der historiefortelling er i fokus.

Inger Lise Solberg er gift med Olav og har jobber som lærer ved ungdomsskolen på Gvarv i Telemark, er nå pensjonist, men har vært, og vil alltid være, en person med stor arbeidskraft.

Inger Lise Solberg og datteren Veslemøy har ikke så ulike syn på de viktigste tingene i livet. - Men som mennesker er vi forskjellige, forteller Veslemøy Solberg, - jeg er mer av kunstnertypen, som liker å jobbe seint på natten. Jeg er ikke særlig flink i håndarbeid, mens mamma er en kløpper på veving, håndarbeid, hun farger garn og har en flott håndvev hjemme.

- Men vi er begge utadvendte og liker å prate med folk. Og så er vi svært like av utseende.

Inger Lise og Veslemøy Solberg.jpg
Inger Lise og Veslemøy Solberg.

Mamma er veldig ryddig av seg, og veldig effektiv, fortsetter hun. - Skal hun på besøk i til oss som bor i Drammen, er det mange andre ting som skal gjøres når hun først er i byen. Når hun skal på tur, er det mangt og meget som skal ordnes. Vi har vært flink til å feire alle høytider, som jul og påske. Jeg synes det er verdifullt å feire slike anledninger, og ha den gode samtalen.

Det er ikke noe problem for Veslemøy Solberg å innrømme akkurat det. – Mor er så mye flinkere og ryddigere enn meg. Jeg holder fristene jeg får, men jobber på annen måte, med mange skippertak. Mor er mer A4 og ordentlig.

- Vi har de samme grunnverdiene i livet. Vi er begge medlem i statskirken, men ingen av oss går i kirken hver søndag. Vi står for en slags humanistiske verdier, og er veldig interessert i litteratur. Vi leser mye. Pappa er professor i litteratur, så hele familien har alltid lest og diskutert. Det startet med eventyrene Tornerose og Askepott, og endte med at jeg tok hovedfag i nordisk litteratur. For sikkerhets skyld tok jeg en siviløkonomiutdannelse, også. Men det ble sangen og musikken jeg satset på.

- Det var viktig for mamma, at jeg skulle få meg en skikkelig utdannelse. Jeg tok det som en naturlig ting å få utdannelse, hun måtte kjempe for den. Da de kompliserte tingene i livet dukket opp, var det godt å ha en mamma å snakke med. Jeg hadde en stor krise etter at sønnen min Egil ble født, da angsten rammet meg første gang. Det ble en tøff periode i livet. Da fikk jeg enorm støtte av mamma. Det samme når jeg har vært oppe i økonomiske kniper, jeg visste at hun alltid var der. Hun er en jeg alltid kan stole på.

Hva slags oppdragelse jeg har fått? - Jeg har nok tatt støyten ved å ha yngre søsken. Den eldste måtte på en måte bane veien for dem. Hjemme var de strengere mot meg enn mot søsknene mine, men jeg fikk ingen streng oppdragelse. Jeg måtte gjøre som andre, lese leksene mine og holde orden i sakene.

Den beste egenskapen Veslemøy Solberg har tatt med meg fra moren er å være ærlig. - Jeg prøver å leve livet så ærlig som jeg kan, jeg bestreber meg på å være redelig i alle livets situasjoner.

SAGT OM MOR

En mors hjerte er som en dyp avgrunn; i bunnen vil du alltid finne tilgivelse, Honoré de Balzac

Mødre kan tørke tårene dine over telefonen, Pam Brown

Gud kan ikke være overalt. Derfor skapte han moren, Sigmund Freud

Som brud er kvinnen skjønnere enn som ung pike, som mor skjønnere enn som brud, Søren Kierkegaard

Barnets skjebne ligger i morens hånd, Napoleon I

En mors omsorg er det varmeste, nærmeste og sikreste, for den er det sanneste, Julian of Norwich

En mor forstår det et barn ikke sier, Jødiske ordtak

Hvor vakkert mors ansikt enn var, ble det uendelig mye skjønnere når hun smilte, og hun livet opp alt som fantes rundt henne, Leo Tolstoj

Og så rikelig er naturens nåde mot mødrene, at det er mot barnas innerste instinkt å betro sine bitreste og ulegelige sorger til mor. Det er ikke stort annet enn sykdom og pengesorger de får vite om, Sigrid Undset

 

Du gamle mor! du sliter arm,

så sveitten er som blod,

men endå i ditt hjarta varm.

Og du meg gav min sterke arm

og dette ville mod.

Aasmund Olavsson Vinje

 

TEKST: ØYVIND RISVIK. FOTO: PRIVAT.

Visit Drammen

  • Adresse: Grønland 57, 3045 Drammen
  • E-post: post@visitdrammen.no
  • Tlf.: 32 23 40 70

I samarbeid med VisitNorway og Ditt norden

Annonsering

Visit Drammen er et destinasjons-byrå i samarbeid med VisitNorway. Vi publiserer artikler og omtaler på en rekke kanaler og mobile apper. For info om innholdsproduksjon og annonsering, kontakt oss på telefon 32 23 40 70 eller e-post

VisitDRAMMEN er nettstedet for alle som gleder seg over byen vår. Vi forteller om det sanselige og vakre. Om de velsmakende måltidene, de beste filmene, utstillingene, de tøffeste konsertene og gripende teaterstykkene, de fornøyelige historiene - og de glade naturopplevelsene.