ANDERS GRØNDAL: Etter 18 NM-gull er rallyeventyret slutt

Anders G 4_edited

DRAMMEN. Anders Grøndals rallyeventyr er over. 40-åringen har vært en av Norges beste rallykjørere. Han har hele 18 NM-gull, en imponerende rekord innen norsk bilsporthistorie. Takk for at du har gledet oss med dine bravader bak rattet i rallybilen, Anders. Nå er rallykarrieren slutt og han forbereder seg på å ta over sjefsjobben i Bilbutikken når pappa Stein snart blir pensjonist.

Grøndalen 1x.jpg
Anders Grøndal. Foto: Øyvind Risvik.

MINNER OG MENNESKER. Anders Grøndal har de siste par sesongene brukt stadig mer tid på langrenn og løping, samtidig som han stiftet familie, har blitt småbarnspappa og har en travel jobb som salgssjef i familiebedriften Bilbutikken på Gulskogen.

For noen år siden, da Anders Grøndals rallykarriere nærmet seg toppen, tok jeg en far/sønn-prat. Det ble både Grøndal-dramatikk og avslørende historier om forholdet mellom far og sønn.

MER om Bilbutikken Grøndal HER.

(Denne artikkelen er mer enn ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon).

Grøndalen 2.jpg
Anders sammen med avdøde bestemor Mary og pappa Stein. Foto: Øyvind Risvik.

- Anders sitter så trygt i rallybilen sin at jeg er mer redd når datteren min kjører oppover Hallingdal, sa Stein Grøndal, - jeg er mer nervøs når han spiller fotball med kompisene.

Under Rally Stavanger for flere år siden mistet sønnen kontrollen over bilen, og braste for full fart inn i en kampestein. Han husker svakt at han krabbet ut av bilen på egen hånd, og så ble alt svart. På sykehuset ble det konstatert brudd i ryggen. - Det første jeg tenkte på var at nå, nå var karrieren over, fortalte Anders. - Men heldigvis var ikke bruddet av de mest kompliserte, så to uker etter stilte jeg opp i et nytt rally. At jeg hadde sterke smerter i ryggen fikk bare være. Konkurransen var viktigst.

Om jeg noen gang har vært redd? Når jeg sitter bak rattet og trykker gasspedalen i bånn, merker jeg at jeg lever, sa Anders Grøndal. - Man er vel ikke redd når livet virkelig leves?

Molly.jpg
Anders er gift med like fartsfylte Molly Pettit og sammen har de den fem år gamle datteren Emily. Foto: Øyvind Risvik.

Pappa Stein Grøndal er gammel rallykjører selv, og var en av landets aller beste i sin klasse. Han vet hva fart og risiko er. – Å selv kjøre løp, var OK, fortalte han. - Men det å stå og vente på at Anders skal komme i full fart rundt svingen, er ulidelig spennende. Hvor langt ligger han foran konkurrenten? Er seieren innen rekkevidde? Det er spennende, det. Han mååå komme først. At det skulle skje en ulykke, jo, det kan skje, men rally er en av sportsgrenene med minst personskader. Førerne er ekstremt godt beskyttet, men vi innser at dette er en risikosport.

Anders Grøndal er 18 ganger norgesmester i rally og bakkeløp, i den råeste klassen, og ble regnet som en av Norges største rallytalenter. Men frem til han fylte 17 år, interesserte han seg ikke for bil i det hele tatt. - Når pappa kjøpte små lekerallybiler til meg, var jeg mer opptatt av motorsykler og fly, spesielt jagerfly. Jeg fulgte likevel med på sporten gjennom fars mange løp, og syntes det var veldig moro når bilen hans gikk fort.

- Jeg var med far på et løp i Sverige. Det løpet forandret livet mitt. Det var akkurat som jeg fikk en åpenbaring: Anders, dette er noe du bare må være med på. Jeg fikk prøvekjøre hjem.

Siden har det blitt mange utnevnelser. Hedersprisen GULLRATTET til en som har oppnådd særdeles gode resultater", Årets idrettsutøver Drammens tidene, Nominert Castrol jr Talent 2003 og 2004 (Nå bilsporttalentet), Naf Motorsport Asker og Bærums Ærespris 2013

Er nå salgsjef på Grøndal Bilbutikken Drammen som selger Ford, Subaru og MG. Han har også vært WRC ekspertkommentator for TV2.

- Det var under denne hjemturen jeg skjønte at guttungen hadde talent for bil, fortalte Stein Grøndal. - Han hadde det i kroppen. Det er to måter å satse på, enten som proff eller hobby. Jeg er født optimist, så jeg tok ham med til rallykjøreren John Haugland. Han var positiv og mente, at ja, denne gutten kan klatre oppover, til og med kjøre helt til topps.

Rallydebut kom i 2003, med en Subaru Impreza WRX Sti. - Men jeg ble slått ned i støvlene av de etablerte kjørerne, sa Anders Grøndal. - Andre forsøk var bedre. Siden har det gått fra seier til seier.

Anders Grøndal er arvelig belastet. Tre generasjoner Grøndal har rast rundt med fartsfylte biler. Farfar Nils Fredrik Grøndal droppet pølsemakerkarrieren og begynte å kjøre rally isteden, og ble en av Norges beste rallykjørere i perioden 1953 – 1960. Han solgte og kjørte Volvo, først PV, deretter Amazon. Han ble fabrikkjører for Volvo, men jobb og familie gjorde at han avsluttet rallykarrieren i 1960.

Da hadde han blitt norgesmester, kjørt Rally Monte Carlo fire ganger, tatt lagseieren for Volvo og toppet seierslisten under løp i både Tyskland, Frankrike, Jugoslavia, Sverige og Sveits. Han vant også isbaneløp og mange økonomiløp. Rekorden er fra 1956 på 0,375 liter pr mil, med en Volvo PV.

- Det er en rekord som ikke er lett å slå i dag heller, sa bestemor Mary Grøndal som døde for få år siden.

Pappa Stein driver Bilbutikken på Gulskogen, etter å ha vært en av Norges beste rallykjørere i flere år. Anders har både vasket og mekket biler i farens forretning, før det ble bilsalg og salgssjefjobb på ham. Og tre generasjoner har de hatt samme motto: win on Sunday – sell on Monday.

- Dette er ikke en sport hvor man bare drar ut i helgen for å kjøre, sa Anders Grøndal Det er timer på verksted, forventinger fra sponsorer – og ikke minst, fra faderen selv. Han sier ikke noe, men jeg vet jeg må prestere overfor ham, også.

- Jeg forventer at Anders skal gjøre så godt han kan, med de mulighetene og de rammebetingelsene han har, fortsatte Stein Grøndal. - Noen ganger presenterer han over evne.

- Da må du ikke kjøre som farmor, smilte nå avdøde Mary Grøndal. - Jeg var med på et økonomirally i 1960, og lå veldig godt an. Men det gikk ikke bedre enn at jeg kjørte tom for bensin like før mål. Etter det ble det ikke mer økonomirally på meg. Du må ikke kjøre tom for drivstoff, Anders, verken på banen eller i livet ellers…

Store deler av Bilbutikken AS var engasjert når Anders Grøndal var på løp, og flere avdelinger var involvert. – Det er opp til 12 personer med i teamet, sa Stein Grøndal, - jeg kan jo ikke tømme hele forretningen, så vi har også noen med utenfra. Vi er begge opptatt av å sette tæring etter næring. Vi er nøkterne, selv om vi opererer med et millionbudsjett. Premien ligger i resultatet, som igjen er med på å skaffe sponsorer – og mer bilsalg.

Om noen år, når hodet begynner å henge litt etter og konsentrasjonen blir dårligere, da tar karrieren en annen vei, avsluttet Anders Grøndal. - Da kanskje tiden inne for å overta Bilbutikken AS etter fatter`n.

Nå er altså tiden inne for å si at nok er nok. Et rallyeventyr er over...

TEKST OG FOTO: ØYVIND RISVIK.

 

Visit Drammen

  • Adresse: Grønland 57, 3045 Drammen
  • E-post: post@visitdrammen.no
  • Tlf.: 32 23 40 70

I samarbeid med VisitNorway og Ditt norden

Annonsering

Visit Drammen er et destinasjons-byrå i samarbeid med VisitNorway. Vi publiserer artikler og omtaler på en rekke kanaler og mobile apper. For info om innholdsproduksjon og annonsering, kontakt oss på telefon 32 23 40 70 eller e-post

VisitDRAMMEN er nettstedet for alle som gleder seg over byen vår. Vi forteller om det sanselige og vakre. Om de velsmakende måltidene, de beste filmene, utstillingene, de tøffeste konsertene og gripende teaterstykkene, de fornøyelige historiene - og de glade naturopplevelsene.