Spiralen i Drammen - en av verdens 10 mest spektakulære tunneler!

Spiraltoppen14b_fGDahl15

(DRAMMEN) Spiralen i Drammen rangeres av CNN Travel til en av verdens 10 mest spesielle tunneler. Spiralen beskrives som dramatisk med sine seks spiraler, før den etter 1650 meter når Skansen hvor det ligger restaurant, friluftsmuseum og byens flotteste utsiktspunkt.

Spiralen betegnes av CNN Travel som dramatisk og rangeres på 6. plass blant verdens mest spesielle tunneler. Henviser til VisitNorway sine artikler om Drammen.

CNN: Spiralen i Drammen - en av verdens 10 mest spektakulære tunneler!

Spiralen_inngangsparti_fGeirDahl14_800px_IMG_8041.jpg

Tunnelen snor seg som en spiral med en lengde på 1650 meter. Spiralen leder opp i friluft på Skansen hvor du finner restaurant, uteservering, og byens beste utsiktspunkt med storslagen oversikt over dalen. Mot vest skimtes Blefjell og snøkledde fjelltopper. Drammen Friluftsmuseum ligger på område bak Spiraltoppen der det er samlet og gjenreist hus fra hele Buskerud.

Spiraltoppen har stor parkeringsplass og er et populært utgangspunkt for turer både sommer og vinter. Drammensmarka har et nettverk av gangveier, turstier, utallige skiløyper og lysløyper. Løypenettet strekker seg videre gjennom Finnemarka til Vikersund i vest, Breiliflaka i nord og Sylling i øst.

CNN Travel: Verdens 10 mest spesielle tunneler: 

 1. Gotthard Base Tunnel (Switzerland)
 2. Channel Tunnel (UK and France)
 3. Laerdal Tunnel (Aurland, Norway)
 4. Tokyo Bay Aqua-Line (Tokyo)
 5. Eisenhower Tunnel (Colorado)
 6. Spiralen Tunnel (Drammen, Norway)
 7. Guoliang Tunnel (Henan Province, China)
 8. SMART (Kuala Lumpur, Malaysia)
 9. Bund Sightseeing Tunnel (Shanghai)
 10. Seikan Tunnel (Japan)

Historikk

Bygging av tunnelen startet i 1953 etter en idé av byingeniør Eivind Olsen. 

Spiralen_tegning.jpg

Drammen Ingeniørvesen hadde i vel 50 år tatt ut stein fra steinbruddet i Bragernesåsen til vei og gatebygging i byen. Steinbruddet virket etter hvert skjemmende i terrenget og for den nærmeste bebyggelsen.

Byingeniør Eivind Olsens idé 

Det skulle anlegges to nye hovedgater i byen, Rosenkrantzgate og Bjørnstjerne Bjørnsonsgate, og til dette trengtes fyllmasse. 

For ikke å gjøre dagbruddet større, foreslo Olsen å ta ut fyllmasse innover i fjellet, og forme tunnelen som en spiral med innløp på Skansen. Tunnel ville ikke skjemme naturen. Derimot mente han tunnelen ville bli en turistattraksjon, og gjøre det enklere for befolkningen og komme seg ut i marka.

Spiralen ble bygget, og snor seg seks og en halv gang rundt sin egen akse med en radius på 35 meter. Veibredden er 9 meter, takhøyde 3,65 meter. Totalt ble det sprengt ut 70.000 m3 masse.

Tunnelen starter ved foten av Bragernesåsen, og ender i friluft 213 meter over havet på Spiraltoppen.

Spiralen ble åpnet til byjubileet i 1961 av Kong Olav V.

Åpningstid: 07:00 - 23:00 / Bomvei.
Tunnelhøyde: 3,5 meter.

Visit Drammen

 • Adresse: Grønland 57, 3045 Drammen
 • E-post: post@visitdrammen.no
 • Tlf.: 32 23 40 70

I samarbeid med VisitNorway og Ditt norden

Annonsering

Visit Drammen er et destinasjons-byrå i samarbeid med VisitNorway. Vi publiserer artikler og omtaler på en rekke kanaler og mobile apper. For info om innholdsproduksjon og annonsering, kontakt oss på telefon 32 23 40 70 eller e-post

VisitDRAMMEN er nettstedet for alle som gleder seg over byen vår. Vi forteller om det sanselige og vakre. Om de velsmakende måltidene, de beste filmene, utstillingene, de tøffeste konsertene og gripende teaterstykkene, de fornøyelige historiene - og de glade naturopplevelsene.