OPPLEVELSER I DRAMMENSMARKA: Veien til ville Kjøsterudjuvet

Kjøsterudjuvet_2_foto_Geir_Dahl_15_IMG_2657

(DRAMMEN) Kjøsterudjuvet har vært kjent av eventyrere helt tilbake til 1700-tallet. Tre engelske lorder beskrev juvet som fantastisk. Men Drammen har flere spennende naturopplevelser.

Veien til ville Kjøsterudjuvet 

Kjøsterudjuvet og Spiralen 

De som søker litt spenning i Drammen, kan være med på guidet vandring i Kjøsterudjuvet – Drammens svar på Grand Canyon. Juvet ligger bare en halv times biltur fra Oslo, og er ca. 1300 meter langt med en stigning på 250 meter. De loddrette veggene er opptil 60 meter høye, og juvet er bare 4 meter bredt på det smaleste.

Juvet strekker seg fra nederst i dalbunnen til toppen av Drammensmarka. I vårløsning og krysning høst/vinter er det relativt usikkert i juvet med steinsprang. 

En vandring opp Kjøsterud-juvet gir deg også små opplevelser av lykke, i møter med de små naturperlene. Små og brusende fossefall, blomster og grønne bregner fyller juvet med farge og liv. Gjennom mange år har trær blitt ført ned juvet og danner små plasser av gammel urskog.

Spiralen er tunnelen i Bragernesåsen, som ender på Spiraltoppen og er Drammens vakreste utsiktspunkt. Spiralen slynger seg seks og en halv gang rundt sin akse, er 1650 meter lang, og med en stigning fra 50 til 213 meter over havet. Spiralen ble hugget ut av fjellet i 1953 fordi det trengtes stein til å lage to store gater i Drammen: Rosenkrantzgata og Bjørnstjerne Bjørnsons gate.

Flere opplevelser for de eventyrlystne 

Zik-zaken er spaserveien for de som ikke ønsker å klatre i 60 meter høye juv. Veien klatrer i siksakk opp Bragernesåsen, går forbi serveringsstedet Åspaviljongen, og ender på toppen av Spiralen. Restauranten Åspaviljongen er under revitalisering og vil ta imot nye gjester i løpet av året. 

Drammen_Friluftsmuseet1_fGeirDahl2014-05-20.jpg
Friluftsmuseet på Spiralen

Friluftsmuseet på toppen av Spiraltoppen har gjenreist 21 gamle tømmerhus som skal illustrere tidligere tiders gårdsdrift og bygningstradisjoner i Buskerud.

Konnerudgruvene produserte i løpet av 40 år syv tonn sølv, 445 tonn bly og 36 tonn kobber. Ble drevet frem til 1913, og er nå et lite bergverksmuseum med gruvesafari.

IMG_7877.JPG
Helleristningene på Åskollen

Helleristningene, med blant annet en 2, 28 meter lang hval og en fisker, ligger på veien ut til bydelen Skoger, de er seks til åtte tusen år gamle og Drammens eldste kulturattraksjon.

Visit Drammen

  • Adresse: Grønland 57, 3045 Drammen
  • E-post: post@visitdrammen.no
  • Tlf.: 32 23 40 70

I samarbeid med VisitNorway og Ditt norden

Annonsering

Visit Drammen er et destinasjons-byrå i samarbeid med VisitNorway. Vi publiserer artikler og omtaler på en rekke kanaler og mobile apper. For info om innholdsproduksjon og annonsering, kontakt oss på telefon 32 23 40 70 eller e-post

VisitDRAMMEN er nettstedet for alle som gleder seg over byen vår. Vi forteller om det sanselige og vakre. Om de velsmakende måltidene, de beste filmene, utstillingene, de tøffeste konsertene og gripende teaterstykkene, de fornøyelige historiene - og de glade naturopplevelsene.