PÅ TUR I DRAMMEN: Bragernesåsen er Drammens vakre naturperle

BragernesÅsen_foto_VisitDrammen

(DRAMMEN) Bragernesåsen er Drammens stolte og idylliske hage, vakker og irrgrønn om våren og som en gyllenrød eksplosjon om høsten.

Bare fem hundre meter fra Drammens bykjerne finner du den store naturopplevelsen. 

Bragernesåsen ble Drammens stolte og idylliske hage, vakker og irrgrønn om våren og som en gyllenrød eksplosjon om høsten.

I den tiden Bragernesåsen het Tveterfjell, var den bratte åssiden full av fjellknauser og store steinrøyser, kjerr og et og annet tre. For vel 170 år siden så man åsens store muligheter, og det ble det plantet ut kirsebærtrær, bøk, hestekastanjer og nåletrær. Her er historien om beplantningen av Bragernesåsen.

Fra 1884 til 1917 ble det plantet ut 2000 trær årlig. I 1901 ble 130 skolebarn utkommandert til å plante. I løpet av sommeren ble det plantet 7000 lerketrær, 1000 Weimuthfuruer, 1000 edelgran og 200 Nordmannsfuru. 

Bragernesåsen ble Drammens stolte og idylliske hage, vakker og irrgrønn om våren og som en gyllenrød eksplosjon om høsten.

Sikksakkveien ”Zig-Zaken”, som går fra baksiden av Bragernes kirke og helt til toppen av åsen, til Spiraltoppen, ble fullført 1880, og snart var det et nett av veier og stier. I 1883 ble en paviljong i dragestil bygget, Åspaviljongen. Den idylliske perlen har vært et fast stoppested for tørste åsvandrere, og vil stige opp av asken etter renovering i jubileumsåret 2011. 

I 1920-årene la nærmere 3000 drammensere søndagsturen til Bragernesåsen, da kunne det bli folksomt på Åspaviljongens terrasse.

Spiralen_Cafe_18_1_1000px.jpg
Spiralen Cafe & Restaurant

Fem perler i Bragernesåsen

  • Spiralen Cafe og Restaurant ligger i naturskjønne omgivelser, med en fantastisk utsikt over Drammen. Restauranten og Spiralen er med i thrillerforfatteren Desmond Bagleys bok ”På stram linje”. 
  • Spiraltoppen er området på toppen av Spiralen, og har en fantastisk utsikt over byen, elven, fjorden og helt opp til fjellområdene i Kongsberg og Numedal. 
  • De eldres vei har en svak stigning, som gjør den godt egnet for eldre mennesker. 
  • Thurmanns vei går fra Spiraltoppen til Hamborgstrømskogen, og ble til dels hugget inn i fjellet.
  • Jutultønna er en vakker kilde som først het Jennys kilde, på folkemunne kalt Juletønna.
     

Visit Drammen

  • Adresse: Grønland 57, 3045 Drammen
  • E-post: post@visitdrammen.no
  • Tlf.: 32 23 40 70

I samarbeid med VisitNorway og Ditt norden

Annonsering

Visit Drammen er et destinasjons-byrå i samarbeid med VisitNorway. Vi publiserer artikler og omtaler på en rekke kanaler og mobile apper. For info om innholdsproduksjon og annonsering, kontakt oss på telefon 32 23 40 70 eller e-post

VisitDRAMMEN er nettstedet for alle som gleder seg over byen vår. Vi forteller om det sanselige og vakre. Om de velsmakende måltidene, de beste filmene, utstillingene, de tøffeste konsertene og gripende teaterstykkene, de fornøyelige historiene - og de glade naturopplevelsene.