SVELVIK - sørlandsidyll ved fjorden

Svelvik_1_fGeir_Dahl_16_IMG_8751

Innbyggerne vet at Svelvik ikke bare er vakkert, men også er et godt sted å bo. Nettopp derfor har stedet mange innflyttere. "Oppdag livetsgoder» er byens slagord. Det inviterer vi også deg til å gjøre her i Svelvik.

I Svelvik finner du sørlandsidyll med små hvite hus, blomstrende hager og hvite stakittgjerder. Husene ligger tett i tett ved veien som snor seg gjennom gamle Svelvik.  

Svelvik_sentrum_fGeir_Dahl_16_IMG_8732.jpg

Tilreisende til Svelvik gir uttrykk for at det er vakkert. Stedet har 6000 innbyggere som vet at Svelvik ikke bare er vakkert, men også er et godt sted å bo. Nettopp derfor har vi mange innflyttere.

Uansett om du kommer til Svelvik fra Drammen i nord eller fra Berger i sør, ser du kystlinjen som smyger seg langs landet. 

Bakenfor ser du skogen som omkranser åkerland og store frukthager. Frukt–blomstringen i Svelvik er vel verdt å få med seg. Svelvik har også den største morell- og plommeprodusenten i Norge.

Fra kaia i sentrum ser du store båter passere. De stopper ikke i Svelvik slik som seilskutene gjorde i sin tid, men du skjønner at sjøen er en livsnerve forstedet. 

Kyststien går også gjennom Svelvik, fra Berger, innom Grunnane naturreservat, og til sentrum hvor det er mulig å ta ferje over til Hurumlandet.

Står vi på kaia og ser oppover mot byen, ser vi Svelvik kirke og statuen av Førstereisegutten. Begge vesentlige i Svelviks historie.

Svelvikstrømmen 

Svelvikstrømmen er Drammensfjordens hovedpulsåre. Den er hjerteslag mellom flo og fjære – kraftfull og mektig. Svelvikstrømmen er Norges nest sterkeste tidevannsstrøm. Svelvikstrømmen er også et vakkert skue om vinteren, med frostrøyken drivende over seg, eller når strømmen rydder opp i isflakene og sender dem utover fjorden. Strømmen bærer historien med seg og gir naturopplevelser. 

Svelvik_strømmen.jpg

Når de store skipene passerer Svelvik, ser det ut som de seiler midt i byens storgate. Ved mørkets frembrudd lyssettes to store høyspentmaster i rødt og grønt, én mast på hver side av strømmen. De markerer leia for de sjøfarende. 
Sørlandsidyll i sentrum 

De hvite, små sørlandshusene med blomstrende hager og hvite stakittgjerder ligger tett i tett ved veien som snor seg gjennom gamle Svelvik. Veien går rett forbi statuen av forfatter og gründer Elias Kræmmer, eller Anthon B. Nilsen som han egentlig het. Sving gjerne innom Lallaparken der revydronningen Lalla Carlsen står på sokkel. 

Gå en tur innom Svelvik museum som er åpent store deler av sommeren og prøv branngatene ned mot strømmen. I sentrum inviteres du til en hyggelig handel eller en kopp kaffe på en av byens små kaféer.

Hvert år i starten av august arrangeres Svelvikdagene, og i slutten av måneden settes den historiske sommermusikalen «Den gode hensigt» opp. Dette er opplevelser som engasjerer og gleder både Svelvikinger og tilreisende.

Er du glad i å fiske? På Batteriøya vil du treffe likesinnede, og der kan du dra opp både laks og ørret.

Batteriøya er perfekt for late dager med grilling og et slag petanque. Du kan se på båtlivet og beundre kiterne mens de hopper på bølgene. 

Svelvik_sentrum_fGeir_Dahl_16_IMG_8736.jpg

Markveien fører opp til Svelviks tak med områdene Ebbestad og Mariås. Mange har fantastisk utsikt over fjorden, og de bor med lett adkomst til marka. Her ligger det tennis- og idrettsanlegg. 

Samferdsel
Fylkesvei 319 går gjennom Svelvik. Det går busser fra Drammen hele dagen og i rushtiden ca. hvert 20. minutt. Tog i retning Oslo og sørover går fra Sande og Drammen stasjon. Det er kort vei til flyplassene: Gardermoen og Torp. Over Svelvik-strømmen går det ferje til Hurum hver halvtime, i rushtiden hvert 20. minutt.

Beliggenhet
Svelvik – Drammen ca 20 km
Svelvik – Oslo ca 65 km
Svelvik – Tønsberg ca 60 km
Svelvik – Kongsberg ca 55 km
Svelvik – Larvik ca 99 km 

Visit Drammen

  • Adresse: Grønland 57, 3045 Drammen
  • E-post: post@visitdrammen.no
  • Tlf.: 32 23 40 70

I samarbeid med VisitNorway og Ditt norden

Annonsering

Visit Drammen er et destinasjons-byrå i samarbeid med VisitNorway. Vi publiserer artikler og omtaler på en rekke kanaler og mobile apper. For info om innholdsproduksjon og annonsering, kontakt oss på telefon 32 23 40 70 eller e-post

VisitDRAMMEN er nettstedet for alle som gleder seg over byen vår. Vi forteller om det sanselige og vakre. Om de velsmakende måltidene, de beste filmene, utstillingene, de tøffeste konsertene og gripende teaterstykkene, de fornøyelige historiene - og de glade naturopplevelsene.