TROND MURI: Den moderne pilegrimsvandreren fra Svelvik

Muri 1_edited

SVELVIK. 15. november på Svelvik bibliotek. Foredrag av Trond Muri: Julemysteriet - en reise fra Oslo til Betlehem. Lengter du etter tid til ro og ettertanke. De gamle pilegrimsledene er populære som aldri før. Trond Muri i Svelvik valgte i 2005 å gå i Jostein Garders bok Julemysteriets fotspor til Bethlehem. I fjor nådde han pilegrimsledens mål.

KLIKKANNONSE VI OVER 60.

800x400_Viover60k.jpg

----- 

Muri 2.jpg
I 2005 kjøpte Trond Muri et lite lekelam, som skulle være hans følgesvenn gjennom Europa mot Bethlehem. Privat bilde.

MINNER OG MENNESKER. 15. november på Svelvik bibliotek. Trond Muri holder foredrag om sin pilegrimsreise fra Oslo til Bethlehem.

Jeg traff Trond Muri fra Svelvik første gang for over femten år siden. Han hadde bestemt seg for at han hvert år skulle vandret etter Jostein Gaarders bok Julemysteriet. Om maksimum 21 år ville han ende i Fødselskirken i Betlehem. I 2023 avslutter han vandringen, i god tid før tidsfristen går ut. Det var mange ting som forstyrret planene, blant annet en koronaepidemi. Han planla å nå Bethlehem 75 år gammel. Men Trond Muri var en sta pilegrimsvandrer. I god tid før "fristen" går ut, vandrer han inn i byen Bethlehem..

På hans facebookside fulgte jeg med på hans rapporter fra avslutningsturen. - Dette er min siste etappe av min pilegrimsvandring som startet fra Oslo i 2005, fortalte han: Kapernaum - Tiberias - Nasaret - Jeriko- Jerusalem- Betlehem. Hopper over Syria. 2. mars skriver han: Ben Gurion flyplass tar tid: Passkontroll, vente på bagasje (min vandringsstav, gikk som fiskestang og måtte hentes et annet sted), minibank, billettautomat, togstasjon med riktig plattform og riktig tog. Godt å slappe av på hotellet. I morgen busser jeg til Kapernaum der vandring starter. Skal bli godt å komme i gang.

3. mars skrev han: I. dag. Kapernaum - Tiberias. Stod opp i 6-tiden for å rekke tidlig 2-timers busstur fra Tel Aviv til Tiberias. Rart med mange militære som skulle hjem og bar med seg våpen på bussen. Tok drosje til Kapernaum. Fint vandrevær, - disig og vind. Møtte en pilegrim fra Holland. Det kryr av bussturister på severdighetene.

15. november 2023 vil Trond Muri fortelle mer om sin pilegrimsreise til Bethlehem.

Muri 7.jpg
Jostein Gaarders bok Julemysteriet.

Mitt intervju med Trond Muri artet seg slik:

I middelalderen gikk det så å si en pilegrimsvei til hvert hjørne i den kristne verden. Den vestlige førte til Santiago de Compostella i Nord-Spania, en annen gikk sørover mot Roma, mens den østlige var knyttet til Jerusalem. Den siste veien førte nord til Nidaros. Den turen tok Trond Muri.

Ordet pilegrim kommer av det latinske peregrinus som betyr fremmed. I løpet av middelalderen fikk ordet pilegrim en spesialbetydning, en person som dro til et hellig sted.

En pilegrim er ideelt sett en person som gjør et oppbrudd og legger ut på en lang ferd, til et hellig sted, til et møte med Gud. Ferden består av fire elementer: oppbrudd, reise, mål og hjemreise.

En reise uten et religiøst mål er ingen pilegrimsreise, er den vanlige oppfattelsen. Men dagens moderne pilegrimer har helt andre grunner for å legge ut på sine vandringer.

Trond Muri leste Jostein Gaarders vakre bok Julemysteriet og bestemte seg for å ”gå boken” til Betlehem: - Denne pilegrimsvandringen gir meg stor frihet, sa han. - Jeg kan la tankene fly, og opplever en stor takknemlighet for det som er de små bagatellene i livet.

Muri 5.jpg
Trond Muris pilegrimskart gjennom Europa og Asia mot Bethlehem.

Hver sommer har Trond Muri gått seg gjennom minst ett av de 24 kapitlene i Jostein Gaarders bok Julemysteriet. Han ville nå Betlehem som en gammel mann, 75 år, fortalte han. – Dette er min form for pilegrimsvandring.

- Jeg ble anbefalt denne vakre adventsboken, og har lest den flere ganger for meg selv, egne barn og elever på skolen. Det er en barnslig bok, men med mye sprø fantasi. I tillegg er det en bok full av sannheter. Jeg liker å gå mine egne veier, og gjøre det andre ikke gjør.

Julemysteriet handler om lille Joakim som finner en magisk julekalender. Ut av lukene faller det hver dag en lapp. Disse lappene er fortellingen om vesle Elisabeth som forsvinner under julehandelen på Steen & Strøm i Oslo. I leketøysbutikken ser hun et leketøyslam som er lei av kjøpesnakk og kassaapparater. Det forsvinner ned rulletrappa. Elisabeth følger nysgjerrig etter.

Leserne følger Elisabeth på en lang og spennende tidsreise gjennom Europa og Lilleasia, helt til hun kommer til Palestina i år null. Hun bryter ”målsnoren” i Betlehem, hvor hun blir vitne til Jesu fødsel.

Muri 3.jpg
Et av Trond Muris mange stopp på sin pilegrimsvandring. Privat foto.

- Jeg er helt tro mot boken, sa Trond Muri, - jeg gjennomfører ruten som den er beskrevet til punkt og prikke. I hvert kapittel møter Elisabeth og bjellelammet noen som blir med videre, - sauer, engler gjetere, vismenn, keiser Augustus og verten i herberget.

- Jeg var overbevist om at reisen til den lille jenta Elisabeth lot seg gjennomføre i praksis. For fem år siden pakket jeg ryggsekken, utstyrte meg med vandringsstav, et leketøyslam, kart og guidebøker og la av gårde. Første etappen gikk fra Steen & Strøm i Oslo til Gøteborg, året etter gikk turen til Roskilde, så ble det Hamburg og deretter Køln.

Årets etappe starter den fredagen skoleåret slutter. - Da tar jeg fly til Køln og går Rhindalen til Basel, sa Trond Muri. Han regner med å bruke vel tre uker på de nærmere 70 milene. - Jeg forbereder meg godt gjennom vinterhalvåret, skaffer meg kart og pilegrimslitteratur og knytter noen kontakter over internett. Alle steder nevnt i boka oppsøker jeg for å få et stempel i mitt pilegrimspass.

Muri 6.jpg
Jostein Gaarder. Foto: Aschehoug.

- Jeg får en annen opplevelse på min Julemysteriet-vandring enn å gå til Santiago de Compostella i Spania. Her snakker pilegrimene etterpå om fellesskapet og gjestfriheten, om alle nasjonene de møter. Jeg møter nesten ingen på min pilegrimsvandring. Det er bare meg selv, det er ingen å ta hensyn til. Etter et skoleår med lekser, prøver og mye mas er det deilig bare å være seg selv. Jeg tenker bare på å spise, sove og hvor jeg skal gå.

- Denne pilegrimsvandringen gir meg stor frihet. Jeg kan la tankene fly, og opplever en stor takknemlighet for det som er de små bagatellene i livet. Og så er det alltid like godt å komme hjem igjen til kona i Svelvik.

- Jeg bekymrer meg ikke underveis, sa Trond Muri. - Alt ordner seg. Jeg planlegger hvor jeg skal bo, jeg tar det som det kommer. Sist sommer rotet jeg litt en natt, hotellet var stengt. En politibil lurte på hva jeg drev på med og jeg fortalte om prosjektet mitt. De møtte meg med stor velvilje, og de hjalp meg med å finne et godt sted å sove.

Trond Muri prøver å følge Julemysteriet helt slavisk. Det er ikke tilfeldig hvilke veier han skal velge, hvor han skal krysse elver eller besøke kirker og monumenter. - I Italia skal jeg drive nedover Po-elven på en flåte. Det er ikke så lett å få til. Da blir det heller at jeg prøver å komme meg om bord i en lekter eller elvebåt. Poenget er at jeg ikke skal gå den denne strekningen. Jeg skal flyte.

- Jeg opplever mye vennlighet og nysgjerrighet. Er du pilegrim? spør de. Ja, jeg er pilegrim, svarer jeg enkelt og greit. Jeg er på reise og vandring i livet. Mot noe annet.

Muri 4.jpg
Et av Trond Muris stoppesteder underveis mot Bethlehem.

- Jeg regner med å nå Betlehem før jeg fyller 75 år. Da er jeg kanskje ikke så pigg lenger. Jeg vil nok merke at avstandene blir lenger og mer slitsomme for hvert år. Det sjette året kommer jeg til St. Bernhards-passet, og da har jeg gått halve boken. Da har jeg tusen år igjen å gå, og får lengre distanser i hvert kapittel. Når jeg blir pensjonist, håper jeg at jeg har tid til å tilbakelegge lengre strekninger i året enn det jeg kan gjøre nå. Jeg må jo ha noe å gjøre på mine eldre dager. For dette er mitt livs prosjekt.

- Min pilegrimsvandring er en slags terapi. Jeg får lagt en del ting som sliter bak meg. Jeg møter Guds nærhet. - Man må ha noe av barnet i seg for å legge ut på en slik reise, man må være impulsiv, for tingene blir ikke alltid som man har tenkt seg. Jeg må være undrende, jeg må bli som barn igjen.

- Jeg vil ha med meg kona på den siste milen til Betlehem, og flere av mine venner har lovt å gå de siste dagene sammen med meg. Jostein Gaarder har sagt han skal møte meg ved veiens ende, som avsluttes med at Elisabeth går inn i Fødselskirken, at hun går inn i stallen. Det ser jeg frem til.

TEKST OG FOTO: ØYVIND RISVIK. PRIVATE BILDER.

 

Visit Drammen

  • Adresse: Grønland 57, 3045 Drammen
  • E-post: post@visitdrammen.no
  • Tlf.: 32 23 40 70

I samarbeid med VisitNorway og Ditt norden

Annonsering

Visit Drammen er et destinasjons-byrå i samarbeid med VisitNorway. Vi publiserer artikler og omtaler på en rekke kanaler og mobile apper. For info om innholdsproduksjon og annonsering, kontakt oss på telefon 32 23 40 70 eller e-post

VisitDRAMMEN er nettstedet for alle som gleder seg over byen vår. Vi forteller om det sanselige og vakre. Om de velsmakende måltidene, de beste filmene, utstillingene, de tøffeste konsertene og gripende teaterstykkene, de fornøyelige historiene - og de glade naturopplevelsene.