KNUT «KUPPER`N» JOHANNESEN: 90 eventyrlige år

Kuppern 3_edited_edited

OSLO. Da Knut Kupper`n Johannessen fylte 80, spurte jeg ham: Hvordan tror du livet ditt vil arte seg når du ser ti år frem i tid? 6. november 2023, fyller han 90 år og innrømmer. - Jeg nyter livet aller mest 1200 meter over havet. Han gikk på skøyter helt til han var 80. Premiesamlingen på hylla forteller om et eventyrlig liv.

KLIKKANNONSE VESTLIA RESORT.

Annonse 26c.jpg

-----

Kuppern 2_edited1.jpg
Knut Kupper`n Johannesen 90 år 6. november 2023. Foto: Øyvind Risvik.

MINNER OG MENNESKER. – Jeg elsker fjellet og sjøen, sa han da jeg intervjuet Knut Kupper`n Johannesen for ti år siden, da han var 80 og fremdeles trente på Valle Hovind sammen med kameratene. - Når jeg i dag sitter i hytteveggen på fjellet og ser 180 grader rundt meg, klyper jeg meg i armen og sier: ”Dette er ditt, Kupper`n!” Jeg nyter livet aller mest 1200 meter over havet.

Kuppern 6.jpg
Knut Kupper`n Johannesen og gode skøytevenner samlet på Bardøla Høyfjellshotell: Foran: Knut Bjørnsen (død), Kupper`n. Bak: Sten Stensen, Roald Aas (død) Kurt Stille, Per Willy Guttormsen, Fred Anton Maier (død) og Svein Erik Stiansen. Foto: Øyvind Risvik.

Her er det ikke innlagt vann eller strøm. - Det skal jeg ikke ha som 90-åring, heller. Hele familien trives med dette.

– Jeg har en drøm om å legge ut på fjellturer, selv som 90-åring. Og jeg vil som gammel tømrermester alltid snekre på hytta, det er alltid noe vedlikehold som må gjøres.

last ned.jpeg

Knut Johansen er kjent for sitt gode humør og er rappkjefta så det holder og full av historier fra en lang karriere.

Han vet ikke hvor kallenavnet Kupper`n kommer fra. Han liker egentlig ikke det navnet. – Jeg liker best Knut i private sammenhenger, Kupper`n er jeg bare når vi snakker om skøyter og skøyteminner.

Han innprenter ikke dette med helse og friluftsliv i sine fire barnebarn, men alle er friluftsmennesker, så han tror han må ha gjort noe riktig. Håpet hans er at de styrer unna de største problemene, at de får seg en utdannelse og at de vil rope: ”Bestefar, kom og hjelp meg”. Å være bestefar er det triveligste han vet. Han har jo levd noen år lenger enn dem og har noen erfaringer å gi bort.

KUPPERN vg_edited.jpg
Faksimile av VGs oppslag 4. november i anledning Kupper`ns 90 års dag. Han har en drøm om en bursdagsgave som gjør ham stolt, tak over Valle Hovin. 

Kona til Knut Johannesen, Anne-Lise gikk bort for tre år siden. – Livet ble ikke det samme uten henne, har han fortalt til avisen VG. – Det ble veldig stusslig her uten henne. Man skal være to i et ekteskap, eller rettere sagt i alle forhold. Jeg har i hvert fall erfart det. Det blir så tungvint når man ikke er to og kommer med et enkelt, men viktig oppfordring. Ta vare på konene deres…

Kuppern 5.jpg
Knut Johannesen i sin fineste stas 17. mai som 3-åring. Faksimile fra boken Fra Kampen til Squaw Valley. Han er selv bestefar til fire barnebarn.

– Det blir satt så mye fokus på problemene med å bli gammel, fortsetter han.

- Vi pensjonister har det jo så godt. Betaler bare noen få kroner på trikken og har pensjonistforeninger som ikke vet hva godt de kan gjøre for oss. Jeg skulle ønske alle hadde gjort som meg, få seg en pensjonsforsikring.

Det gjorde jeg allerede som 20-åring. Det er jeg takknemlig for i dag. 12 kroner måneden betalte jeg, nå har jeg en sikker pensjonisttilværelse. Jeg vil derfor ha det bra som 90-åring.

 

Knut Johannesen hadde en god venn på sykehjem. Når han besøkte ham, ble han unektelig litt engstelig.

– Refleksen er at jeg blir enda mer opptatt av å ta vare på helsen min. Når jeg får opp pulsen føler at jeg lever. Treningen er min investering for å få et godt liv som 90-åring. Jeg setter treningen inn i min egen Helsebank. Det er ikke sikkert jeg blir eldre av den grunn, men jeg gjør mitt til for å møte alderdommen. Kommer jeg på institusjon, vil jeg gjøre alt jeg kan for å trene.

Om jeg så blir sengeliggende, kan jeg løfte på en arm eller et bein, sier han og håper at han har opparbeidet seg en sterk vilje og hjulpet hjertet til å tåle en trøkk.

Kuppern 3_editedx.jpg
Knut Kupper`n Johannesen foran samlingen med pokaler og et maleri av ham første gang han ble Norgesmester i1955. Foto: Øyvind Risvik.

– Er Kupper`n redd for å dø?

– Ja. Jeg har det nemlig så bra og er redd for å forlate det som Anne-Lise og jeg har bygd opp sammen. Min mor ble 94 år. En stund før hun døde, spurte jeg om hun var redd. Men når man er 94 er man ikke redd for å dø. Slik vil også jeg dø. Livet har stelt pent med meg. Og livet fram til de 90 skal bli de mest spennende.

Kuppern 7_edited.jpg
Knut Kupper`n Johannesen takker Store Stå på Bislet for å ha hjulpet ham i mål. I Squaw Valley ble han olympisk mester på 5000 meter med tiden 7,53,1 og 10000 meter med 15,46,6. Faksimile fra boken Fra Kampen til Squaw Valley.

KUPPERN SKRID I SQUAD VALLEY

Av Olav H. Hauge

Kuppern skrid i Squaw Valley

Eg har òg teke premi på skeisor, eg vart

nummer fire i eit skulerenn

då eg var åtte, etter han Leiv.

Men dei hine hadde stålsette skeisor,

og eg berre jarn.

 Eg hadde kjøpt mine hjå urmakaren,

 eg tok dei som hadde

 største snablane.

 

Men no skrid Kuppern i Squaw Valley!

Eg har ikkje tenkt å gå nokon 10 000 m,

men ordi fær ein djervare sving,

og ho mor grip fastare um staven.

 

Kuppern 4xx.jpg

Kupper`ns bøker om seg selv. Fra Kampen til Squaw Valle fra 1960 og På`n igjen fra 1964.

Kupper`ns personlige rekorder:

500 m 42,3. Februar 1960. Squaw Valley. Vinter-OL 1960

1 000 m 1.31,0. Februar 1954. Davos. Internasjonalt løp 1954

1 500 m 2.09,4. Februar 1963 Karuizawa. Allround-VM 1963

3 000 m 4.28,7. Februar 1964. Bislett stadion. Internasjonalt løp 1964

5 000 m 7.37,8. Januar 1963. Bislett stadion. Landskamp NOR-URS 1963

10 000 m 15.42,9. Januar 1964. Bislett stadion EM 1964

Han har mottatt Kongens fortjenestemedalje og Oscarstatuetten.

TEKST OG FOTO: ØYVIND RISVIK.

 

 

Visit Drammen

  • Adresse: Grønland 57, 3045 Drammen
  • E-post: post@visitdrammen.no
  • Tlf.: 32 23 40 70

I samarbeid med VisitNorway og Ditt norden

Annonsering

Visit Drammen er et destinasjons-byrå i samarbeid med VisitNorway. Vi publiserer artikler og omtaler på en rekke kanaler og mobile apper. For info om innholdsproduksjon og annonsering, kontakt oss på telefon 32 23 40 70 eller e-post

VisitDRAMMEN er nettstedet for alle som gleder seg over byen vår. Vi forteller om det sanselige og vakre. Om de velsmakende måltidene, de beste filmene, utstillingene, de tøffeste konsertene og gripende teaterstykkene, de fornøyelige historiene - og de glade naturopplevelsene.