TUVA THORSON PÅ LANGEDRAG: Villmarksmamma Tuva

Tuva 3_edited

LANGEDRAG. Tirsdag 5. mars skal vi på nytt besøke naturparken Langedrag i Tunhovd, i NRKs nye serie Nytt blod. I over 2 år har NRK fått full tilgang til Langedrag Naturpark hvor de har fulgt familiebedriften på godt og vondt. Det har ikke vært lett, med blod, svette og tårer både foran og bak kamera er det endelig dags for premiere på den nye NRK-serien «Nytt Blod». Jeg møtte mor Langedrag, Tuva Thorson, som fortalt om hva dyrene har betydd for henne gjennom et langt liv.

KLIKKANNONSE VESTLIA RESORT

ANNONSE 27n.jpg

----- 

Tuva 13.jpg
Tuva Thorson elsker å være sammen med dyrene sine på Langedrag. Foto: Øyvind Risvik.

MINNER OG MENNESKER. Det er her på Langedrag bestemor Tuva Thorson regjerer. Hun er en av Norges modigste kvinner. Ikke nok med at hun er sjefen over et utall haner og høner, kaniner og griser, rev og gaupe, elger og reinsdyr. Hun er venner med voksne ulver. Hun har sovet med dem, lekt med dem og spist med dem. Hun knurrer sammen med dem, hveser og flekker tenner. Hun er en viktig del av flokken. For ulvene er hun ulvemamma Tuva.

LANGEDRAG

Langedragvegen 274, N-3544 Tunhovd

Telefonnummer: + 47 32 74 25 50

(Denne artikkelen er mer enn ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon). 

Tuva datter.jpg

Det er både spennende og skummelt å se seg selv og sin familiebedrift portrettert på TV, sier Tuva Thorson. Generasjonsskiftet i ledelsen av Langedrag handler om ledelse, ansvarsavklaring, familiedynamikk og det å ta vare på både dyr og natur. 

Serien «Nytt Blod» følger generasjonsskiftet fra mor til datter, samtidig som det er en ny generasjon av ulver på vei. Tuva Thorson, Marie Thorson Østby Natten, og ikke minst Langedrag sin «alt mulig mann» Nils Østby Natten har lagt mye av seg selv i NRK-serien, og vi håper at seerne vil la seg begeistre av deres innsats. 

Visjonen er å formidle forståelse for dyr og natur og å gi opplevelser som bygger naturglede. Vi ønsker inderlig at serien vil forsterke denne visjonen og vise seerne hva Langedrag står for.

-----

Jeg intervjuet Tuva Thorson en høstkald dag for noen år siden. Hun gjorde noe de fleste av oss aldri våger. Hun omfavnet ulvene sine som den naturligste ting i verden. Det var både fascinerende og skremmende.

Tuva 12.jpg
Langedrag.

Langedrag er er selve livsverket til Tuva Thorsons foreldre, Eva og Edvin Kjell Thorson, han som fant opp helsetrøyen på 50-tallet.

Edvin Thorson kjøpte fire tusen mål på Langedrag, midt mellom Hallingdal og Numedal, ryddet skogen og satte opp et helt paradisgårdstun med tjærebeisete bygninger, så høyt som 1000 meter over havet.

Tuva 7.jpg
Tuva Thorson sammen med en av ulvene på Langedrag. Langedrag har i dag 5 ulver. De eldste gutta heter Arn, Gard og Snorre – de er alle brødre, men i to forskjellige kull. De er 13 og 14 år. Noe som tilsvarer ca 100 år i menneskeår. Det er mye for en ulv, men for ulver som har god tilgang på mat og stell har de en god pensjonisttilværelse på Langedrag. Alle gutta er født i parken. Foto: Langedrag.

Datteren Tuva Thorson tok helt fra starten del i planlegging og oppbyggingen av Langedrag. Verdien av at barn får oppleve nærhet til dyr og natur hadde familien Thorson fått mye erfaring fra i stallen på Ekeberg. Derfor ville de bygge leirskole. I dag er Langedrag et besøks- og overnattingsted med et mangfold av dyr og aktiviteter, like spennende for barn som for voksne.

Tuva 2.jpg
Tuva Thorson og foreldrene Eva og Edvin Kjell Thorson. Privat bilde.

Det er altså her Tuva Thorson regjerer. Hun er en av Norges modigste kvinner. Ikke nok med at hun er sjefen over et utall haner og høner, kaniner og griser, rev og gaupe, elger og reinsdyr. Hun er venner med to voksne ulver. Hun har sovet med dem, lekt med dem og spist med dem. Hun knurrer sammen med dem, hveser og flekker tenner. Hun er en viktig del av flokken. For ulvene er hun ulvemamma Tuva.

- Ulvene har et sterkt og intenst språk, sier hun. - Og det virker nok skremmende når jeg deler ut kjøttstykker og reinsdyrbein.

Tuva 14.jpg
Tuva Thorson er en inspirerende og kunnskapsrik forteller om dyrene på Langedrag. Foto: Øyvind Risvik.

- Jeg har levd med ulver i snart 40 år, og jeg har lært mye om nyansenes kraft.

Kommunikasjonen er satt sammen av små detaljer i kroppsspråket. Blunking, smatting, hodehøyde, gjesping - og i ulvenes tilfelle, ørenes stilling - betyr alltid noe.

- Ulvens bevegelse av ørene gir klart uttrykk for deres signalønske, som sammen med halehøyde er en sterk kommunikasjon. De bruker kroppen når de vil si noe.

1-LOR02371-OLE-JOHAN-ROSKA-1030x579x.jpg
Tuva Thorsons sønn Nils og barnebarnet Marte møter du i TV-serien Mine ville venner. Foto: Langedrag.

Du har sovet og lekt sammen med ulvene og utfordret deg selv mange ganger?

- Når jeg sover med ulvene tar jeg en mors oppgave, sier Tuva Thorson. – det har vært grunnlaget for å skape trygghet tidlig i livet. Ulvene har behov for en slik trygghet, trygghet gir grunnlag for frihet. Og aller helst innenfor de rammer som flokkens, og gjerne bedriftens, målsetning er.

Tuva 15.jpg
Tuva Thorson leker med sine gaupe-venner. Foto: Øyvind Risvik.

- Jeg har opplevd veldig mye i forhold til mennesker, dyr og natur. Jeg har levd sammen med samene på Finnmarksvidda og med eskimoene i Alaska. Jeg har klatret i fjell og på breer. Jeg har vært tett på naturen hele tiden. De verdiene jeg har tatt med meg vil jeg formidle videre. 23 år gammel levde jeg sammen med inuittene.

Familierelasjonen på tundraen var sterk, de levde som nomader og hadde ingen streng hierarkisk ledelse. Mor og far hadde lederrollene for å kunne overleve. Som hos ulvene, tok far hovedsakelig initiativ til å jakte mat og kom hjem med byttet. Mor tok mer hånd om foreldrerollen og vedlikeholdet og sydde klær og tok seg av matlagingen.

Tuva 19.jpg
Langedrag er et populært sted for dyrekjære barn og voksne. Foto: Øyvind Risvik.

- Jeg levde med inuittene for 36 år siden, så nå er alt annerledes. Likevel, grunnlaget for trivselen var at hver enkelt hadde en jobb som føltes viktig for fellesskapet. Det var viktig å være sammen om felles mål. I et storsamfunn pr i dag er det mange som ikke oppfatter sin egenverdi og plass i fellesskapet. Det skaper mangel på bekreftelse, noe som er viktig for alle flokkdyr for å kjenne tilhørighet og trivsel.

- Jeg har hatt noen tøffe utfordringer, som har gitt meg dypere innsyn i virkeligheten, og som jeg har vokst på. Livet er en kontinuerlig vandring på en vei hvor vi må kunne se alle muligheter. Livet er en gave, og jeg forsøker å forvalte den gaven best mulig. Jeg må se muligheten i den situasjonen jeg er i, enten den fylles av sykdom, ulykker, mellommenneskelige utfordringer eller kompliserte arbeidssituasjoner.

Tuva 9.jpg
Mitt møte med Tuva Thorson var et uforglemmelig møte. Foto: Øyvind Risvik.

Tuva Thorson gjennom hele livet har gitt mennesker mulighet til å kjenne gleden av nærhet til dyr og natur, opplevelser som har gitt forståelse for naturens økologiske balanse og bygget kunnskap og respekt for den lovmessighet alt liv er avhengig av. Tusenvis av barn, unge og voksne har blitt påvirket i å ta verdivalg som styrker det å ta vare på vår felles jordklode og alt levende liv. Jeg vil at de skal si at jeg har vært et varmt medmenneske og betydd mye for mange.

- Mange tror Langedrag er opplevelse mest for barna men det er like mye en attraksjon for voksne. En mann sa til meg nylig: Det er akkurat som jeg føler meg hjemme her. Jeg har alltid hatt denne lengselen etter å være en del av naturen.

pc05c0f81d13eee23aef2e81203b69652b.jpg
Arne Nævras bok om Langedrag.

Når føler du deg aller mest til stede i ditt liv?

- Når jeg setter meg ned ute på en fjelltopp og drar inn lukten av mose og lav og kjenner et drag av den friske luften. Eller når jeg kjenner en ulv kommer og slikker meg i fjeset. Da kjenner jeg meg til stede, der og da er livet veldig lite komplisert.

TEKST OG FOTO: ØYVIND RISVIK. ANDRE FOTOS: LANGEDRAG.

 

 

 

 

 

Visit Drammen

  • Adresse: Grønland 57, 3045 Drammen
  • E-post: post@visitdrammen.no
  • Tlf.: 32 23 40 70

I samarbeid med VisitNorway og Ditt norden

Annonsering

Visit Drammen er et destinasjons-byrå i samarbeid med VisitNorway. Vi publiserer artikler og omtaler på en rekke kanaler og mobile apper. For info om innholdsproduksjon og annonsering, kontakt oss på telefon 32 23 40 70 eller e-post

VisitDRAMMEN er nettstedet for alle som gleder seg over byen vår. Vi forteller om det sanselige og vakre. Om de velsmakende måltidene, de beste filmene, utstillingene, de tøffeste konsertene og gripende teaterstykkene, de fornøyelige historiene - og de glade naturopplevelsene.