
DRAMMEN. Vi gir deg 10 håndplukkede tips om hva du kan oppleve i Drammen i mai. Spennende foredrag, bysladder, konserter, kinofilmer, teaterforestillinger - og en 17. mai-fest.

01 FOREDRAG
Tid: 6. mai
Fjerde Losjerad: Bysladring. Drømmen om Drammen
Hvem var de, og hva drømte de om? Dem som flyttet fra innlandet og ned til Drammen for å få seg jobb og et sted å bo. Og disse Hollenderne som bosatte seg her når tømmereksporten var på sitt høyeste. Og hva med den danske lavadelen og de tyske håndverkerne, eller de polakkene som kom hit på sommerjobb i jordbæråkeren og ble boende. Hva drømte de om?
Hvordan gikk det med Drømmen om Drammen? Har vi drømt ferdig eller starter vi å drømme om igjen... og igjen og igjen?

02 TEATER
Tid: 11. mai
Drammens Teater: Karius og Baktus av Thorbjørn Egner
Hei hurra, hurra, hurra, dette var da jammen bra, for endelig er Karius og Baktus tilbake! Denne versjonen har høstet stor suksess på turné rundt i landet, og nå kan Drammen glede seg til å oppleve disse rampete trollene igjen.
Få med deg denne populære forestillingen full av sjarme og humor, og bli med når tanntrollene flytter inn i munnen til Jens. Trollene gjør mange morsomme sprell underveis, men også slik ugang at de alltid ender med å bli skylt ut på det åpne hav for så å lete etter nye tenner å flytte inn i.
Karius: Andreas Kjølberg
Baktus: Talina H. Skogseth
Produsent: Talina Produksjon

03 KONSERT
Tid: 7. mai
Kulturhuset: To brødre og en bass
Disse karene utøver «Rytmisk Sportsromantikk». Bandet består av Bent Bredesen, Pål Reinertsen og Trond Bredesen. To av karene har utøvd musikk sammen i Jonas Fjeld Band. Pål utøvde også mye musikk sammen med Marius Müller. Trond er profesjonell tegner. Og har akkurat utgitt boken «Morra Mi» til strålende kritikker. Den morsomste mannen som kan tenkes. Så her blir det: «Stå Opp» underholdning sammen med kvalitetsmusikk. Denne aftenen kommer det til å bli snakk om lenge.

04 KONSERT
Tid: 7. mai
Drammens teater: Halvdan Sivertsen. På tur opp og på turné
En av mesterne innen norsk visesjanger, Halvdan Sivertsen, får tydeligvis ikke nok av å møte sitt store publikum. Og de får ikke få nok av ham. Nå inviterer Halvdan til nye musikalske møter i konsert- og kulturhus over hele landet.
Med seg på veien har Halvdan sitt faste band og crew, noe som garanterer at sangene hans får den aller beste innpakning. Fra det lyriske, vakre og lavmælte til heftig og rocka backing. Med mye flerstemt koring, og med lyd- og lysdesign fra øverste hylle.
Det skjer store og små musikalske overraskelser og nyanser på hver eneste konsert,
Sivertsens liste over udødelige låter er lang, så det er nok å ta av, og publikum vil ikke bli skuffet. Og Halvdan kan melde om et bandet er spillesugne og gleder seg – masse!

05 KONSERT
Tid: 9. mai
Union Scene: La Revé. Elito Revé & Su Charangón
Er dere klare for å oppleve ekte cubansk musikk som får føttene til å danse og hjertet til å slå raskere? La Revé, et av de mest ikoniske orkestrene fra Cuba, bringer sin kraftfulle rytme og smittende energi til Drammen 9. mai! Dette er ikke bare en konsert, men en reise gjennom Cubas musikalitet, rytme og livsglede.
La Revé er mer enn bare et orkester – de er kongene av changüí og har spilt en sentral rolle i utviklingen av cubansk musikk i flere tiår. Fra de dype batá-drummerne til deres særegne vokal og imponerende perkusjon, La Revé fanger den ekte cubanske sjelen og overfører denne energien til sitt publikum.

06 PÅ KINO
Tid: 9. mai
Drammen kino - premiere: Sommerboken
Skuespillere: Glenn Close, Anders Danielsen Lie
Sommerboken er basert på Tove Janssons tidløse roman og forteller historien om Sophia, en ni år gammel jente og hennes farmor - som nærmer seg slutten av livet. Sammen med Sophias far tilbringer de sommeren i familiens sommerhus på en liten naturperle av en øy i den finske skjærgården. Der utforsker de øya, snakker om livet, naturen og alt mellom himmel og jord – bortsett fra følelsene sine om Sophias mors død, og kjærligheten de har for hverandre.

07 FOREDRAG
Tid: 13. mai
Drammensbiblioteket: Holocaust og flukt. Drammen og den jødiske handelsfamilien Simann.
Historien om familien Simann og deres flukt er delvis kjent i Drammen. Familiens bakgrunn og unike posisjon som ledende i det jødiske miljøet i Oslo, har vært helt ukjent. Historiker Carl Emil Vogt forteller nye historier.
Simann drev flere forretninger i byen: én på Bragernes torv og to i Engene. Isak Simann døde dagen før alle jødiske menn skulle arresteres i oktober 1942, mens resten av familien flyktet til Sverige. Rachel Simann fortsatte å drive butikk i Drammen i mange år etter krigen.
Nå har et unikt arkiv dukket opp. Fra sitt eksil i Sverige – fra november 1942 til våren 1945 – skrev to av familiens kvinner, Rachel og Brita, brev hjem. Brevene gikk til Gulborg Gundersen (Grønseth), som passet på familiens forretningsvirksomhet og eiendom.

08 BYFEST
Tid: 17. mai
Union Scene: 17. mai på Union
GRATIS!
Hurramegrundt og velkommen til 17. mai-feiring i Drammens fineste bakgård for både store og små! Vi åpner opp fra klokken 10:00 og holder det gående til 17:00 med kaker, pølser, is, brus og mye mer. Skulle det bli skikkelig megadårlig vær og/eller fullt ute, åpner vi opp dørene for å sitte inne! Velkommen og gratulerer med dagen!!

09 PÅ KINO
Tid: 21. mai
Drammen kino - premiere: Mission: Impossible - The Final Reckoning
Skuespillere: Tom Cruise, Hayley Atwell, Angela Bassett, Ving Rhames, Simon Pegg, Vanessa Kirby, Hannah Waddingham, Tramell Tillman, Nick Offerman, Shea Whigham
Et aller siste oppdrag med Ethan Hunt. Our lives are the sum of our choices. Tom Cruise er ikoniske Ethan Hunt i Mission: Impossible - The Final Reckoning. Seriens åttende og siste kapittel.

10 FOREDRAG
Tid: 22. mai
Portåsen: Wildenvey-foredraget
Denne mai-kvelden kan du høre Ole Hammerborg deklamere dikt og fortelle Wildenveys historie - både om tiden på Portåsen og livet etterpå. Sørines kafé holder oppe og vil by på diverse fristelser. Foredraget vil gå utendørs i det lille amfiet dersom været tillater det, hvis ikke på låven.
Herman Theodor Portås ble født på husmannsplassen Smedjordet 20.juli 1885, men flytta til Portåsen etter kort tid. Her vokste han opp med faren, som var gift med moras søster, og dermed bodde han hos sin tante, som også var hans stemor. "Min mor er min tanke og min tante er min mor", er han kjent for å si.
Herman Wildenvey flytta hjemmefra i femtenårsalderen, som slett ikke var seint på den tida. Et par år seinere ga han ut diktsamlingen Campanula på egenhånd. Denne var sterkt inspirert av omgivelsene på Portåsen. Etter noen år på skolebenken i Oslo og så i Amerika, skulle han endelig bli antatt av Gyldendal norsk forlag, og bli forfatter på ordentlig. Dette skjedde med diktsamlingen Nyinger utgitt på Gyldendal i 1907. Boken ble en skusess, og Herman ble en sensasjon. Tom Lotherington beskriver det slik i sin Wildenvey-biografi: "Så våknet Herman Wildenvey en morgen og fant seg berømt. Men han hadde vondt i hodet. Det var en formiddag i desember 1907. Han slo øynene opp på et kaldt atelier, omgitt av tomme flasker og en bakfull kunstmaler. Diktsamlingen hans var utsolgt fra forlaget".
Ole Hammerborg har vært ansatt som kulturmedarbeider og alt-mulig-mann på Portåsen siden oppstarten i 2010. Han er en av dem som kjenner livet og forfatterskapet til Herman Wildenvey aller best, og er i tillegg utdannet innen historie og engasjert i det lokale historielaget