Norsk Bergverksmuseum

Bergverksmuseet--AKK-01371- Foto_Simen_Falck

Norsk Bergverksmuseum har omfattende og varierte samlinger av gjenstander, mineraler, bygninger, bilder, dokumenter og registre. Kongsberg Sølvverks samling dokumenterer gruvearbeidets utvikling gjennom de 335 årene Kongsberg sølvverk var i drift.

Norsk Bergverksmuseum er et kultur- og naturhistorisk museum som forvalter det nasjonale kulturminnet Kongsberg Sølvverk med bygninger og samlinger, og har nasjonale oppgaver knyttet til bergverkshistorien. Videre forvalter museet Norges Banks myntverkssamling, Kongsbergs industrihistoriske samling og Kongsberg skihistoriske samling. Utstillinger og det nye aktivitets- og formidlingsrommet Geolaben finner du i den gamle smeltehytta og slighuset til Kongsberg Sølvverk, sentralt i Kongsberg sentrum.

Utstillinger: Sølv- og mineralutstilling, Industrihistorisk utstilling, Kongsberg Skimuseum, Myntverksutstillingen, Norsk bergverkshistorie og Sølvverkets samlinger. Les mer her: norskbergverksmuseum.no/museet-i-smeltehytta

IMG_9953bvm (11).jpg
 

Sølvverksutstillingen 

Bergverksmuseet er bygd opp i Kongsberg Sølvverks smeltehytte fra 1844, nedlagt i 1922. Museet åpnet i 1945. I Sølvverksutstillingen kan du få et innblikk i hvordan livet artet seg for en gruvearbeider. Samlingene vil gi deg et inntrykk av hvordan gruvedrift har vært gjennom 335 år. Gjenstandene og historiene i utstillingen tar deg tilbake til en tid da Christian den fjerde var konge av Danmark og Norge, og Kongsberg var Norges nest største by.

Myntverksutstillingen 

I myntverksutstillingen kan du få et innblikk i hvordan mynter ble preget fra 1600-tallet og frem til i dag.  De første norske myntene ble preget i København, og fra 1628 ble pregingen gjort i Christiania.  Fra 1686 og frem til i dag er alle norske mynter preget på Den Kongelige Mynt/Det norske Myntverket på Kongsberg.

Ved Det norske myntverket er det også preget mange medaljer for jubileer og andre spesielle anledninger.  Verdens mest berømte medalje, – Nobels Fredspris, formgitt av Gustav Vigeland, blir preget årlig til vinneren av fredsprisen den dag i dag.

Du finner flere bilder fra myntverksutstillingen her

geolab-1--12412899-Foto_Simen_Falck.jpg
 

 Geolab 

Med Geolaben satser vi på moderne formidling av naturvitenskap og teknologi til unge mennesker.

Opplev Norges fineste periodesystem med 118 ulike mineraler, metaller og figurer! Prøv buldreveggen vår, som har klatreruter i ulike vanskelighetsgrader og klatregrep i norske bergarter. Lær mer om sammenhengen mellom geologi og teknologi med våre interaktive stasjoner og metallspill.

Hos oss er alle velkomne til å utforske, skape og bidra.

Geolaben ligger i Museet. Mer info her: geolaben.no 

Solvgruvene._AKK_01448_Foto_Simen_Falck.jpg
 

Sølvgruvene 

Sølvgruvene ligger i Saggrenda, ca. 8 km utenfor Kongsberg sentrum, retning Notodden. Herfra går det, daglig i sommersesongen, tog inn i fjellet til Kongens gruve som ligger 342 meter under jordoverflaten og 2300 meter inn i det dypeste fjell, som er Norsk Bergverksmuseums besøksgruve.

Sammen med en guide kan du oppleve den spennende historien til ett av Norges største bergverk. I tillegg har vi gruvesafarier til Gottes Hülfe in der Noth året rundt!

Om du ikke har mulighet til å bli med på en av de oppsatte turene kan du alltids booke direkte! Link til nettsiden: norskbergverksmuseum.no/solvgruvene

Besøksadresse: Malmveien 11, 3614 Kongsberg

 

Norsk Bergverksmuseum 

Hyttegata 1, 3616 Kongsberg
Tlf: +47 91 91 32 00
Nettside: norsk-bergverksmuseum.no 
Epost: post@bvm.no

Visit Drammen

  • Adresse: Grønland 57, 3045 Drammen
  • E-post: post@visitdrammen.no
  • Tlf.: 32 23 40 70

I samarbeid med VisitNorway og Ditt norden

Annonsering

Visit Drammen er et destinasjons-byrå i samarbeid med VisitNorway. Vi publiserer artikler og omtaler på en rekke kanaler og mobile apper. For info om innholdsproduksjon og annonsering, kontakt oss på telefon 32 23 40 70 eller e-post

VisitDRAMMEN er nettstedet for alle som gleder seg over byen vår. Vi forteller om det sanselige og vakre. Om de velsmakende måltidene, de beste filmene, utstillingene, de tøffeste konsertene og gripende teaterstykkene, de fornøyelige historiene - og de glade naturopplevelsene.