LIV ULLMANN: Mitt eventyrlige liv

Liv U 1

RUNDT OMKRING DRAMMEN. Serien A Road Less Travel, med premiere på TV-kanalen Viaplay 21. mai. Her skildrer skuespilleren Liv Johanne Ullmann, norsk ikon og verdensomspennende kunstner, gjennom tre episoder som utforsker hennes liv, karriere og bidrag til norsk kulturarv. Jeg har intervjuet Liv Ullmann to ganger. Begge gangene ble praten intens og inderlig..

Livw.jpg

MINNER OG MENNESKER. Serien A Road Less Travel, med premiere på Viaplay 21. mai skildrer Liv Johanne Ullmann, norsk ikon og verdensomspennende kunstner, gjennom tre episoder. Her utforskes hennes liv, karriere og bidrag til norsk kulturarv.

Medvirkende: Liv Ullmann, Cate Blanchett, John Lithgow, Jeremy Irons, Jessica Chastain og Sam Waterston. Regissøren er Dheeraj Akolkar. Serien består av tre episoder og har premiere på Viaplay 21. mai. Alle episodene slippes samtidig.

Serien gir et unikt innblikk i Liv Ullmanns ekstraordinære internasjonale karriere som strekker seg over hele 62 år. Dokumentarserien utforsker hva det vil si å være kvinne i en mannsdominert verden, og hvordan man kan bruke stemmen sin uten å miste integritet, humor eller venner.

Liv U 11.jpg
Liv Ullmann i Riksteatrets forestilling Liv, i en åpenhjertig samtale med Tom Remlov.

Regissøren av den nye dokumentarserien, Dheeraj Akolkar, har tidligere skildret Ullmanns samarbeid og samliv med Ingmar Bergman i Liv og Ingmar. Han har også regissert dokumentaren De uønskede, om de såkalte tyskerbarna i Norge, hvor Liv Ullmann har fortellerstemmen).

TV-serien om Liv Ullmann sendes på Viaplay ett år etter at hun ble tildelt Oscarstatuettens høyeste utmerkelse, Æres-Oscar. Liv Ullmann er en av Norges mest kjente skuespillere gjennom tidene. Hun er også anerkjent som film- og teaterregissør. Ullmann ble først et verdensnavn for sin innsats i Ingmar Bergmans filmer og TV-serier. To ganger ble hun nominert til Oscar-priser, for filmene Utvandrerne (1971) og Ansikt til ansikt (1976). Filmen Trolösa, som hun regisserte, ble i 2000 nominert til Gullpalmen i Cannes.

Liv U 2.jpg
Liv Ullmann under innspillingen av Sigrid Undsets roman Jenny. Foto: Øyvind Risvik.

Jeg intervjuet Liv Ullmann første gang i 1980, under innspillingen av TV-teatrets oppsetning av Sigrid Undsets "Jenny". Det har jeg gjort flere ganger, men akkurat denne gangen skjedde det noe underlig, noe jeg tror forandret litt av hennes liv, og mye av mitt. Uten egentlig å forstå det, var jeg kanskje vitne til en av de sterkeste opplevelsene i min såkalte "ukebladkarriere".

Jeg spurte om meningen med livet, et spørsmål som alltid har fulgt meg, og tilgi meg Liv at jeg henter opp svaret ditt etter snart 40 år: "Jeg har et inderlig ønske om en gang å oppleve det som så mange kristne snakker om, sa hun. - Jeg vil gjerne oppleve å bli forandret innvendig".

Liv Ullmann 2x.jpg
Over 2000 brev fikk Liv Ullmann etter mitt intervju med henne, med både omsorg, råd og formaninger, og hun svarte på hvert eneste ett.
Fantastiske Liv Ullmann.

Og hun fortsatte: "Jeg har opplevd mange velsignelser med de mennesker jeg er glad i. Men det føles så tomt. Jeg vet at jeg har gjort og gjør ting som egentlig leder meg vekk fra Gud. Dessuten er jeg bundet av alle de godene jeg har oppnådd her i livet, både som skuespillerinne og menneske.

Jeg vet ikke om jeg klarer å bryte med det livet jeg fører. Mitt store ønske er å føle Guds nærhet gjennom det man kaller en frelsesopplevelse. Si meg, hva skal jeg gjøre for å bli frelst?"

Selv er jeg vokst opp i en frimenighet, og proppet ørene fulle av hva man skal mene og svare på et slikt spørsmål. Og så visste jeg ikke svaret. Liv Ullmann snudde på en måte mitt liv opp ned. Jeg vet fremdeles ikke svaret. Kanskje enda mindre enn den gangen. Da er det ikke mye igjen.

Men leserne visste svar. Over 2000 brev fikk hun, med både omsorg, råd og formaninger, og hun svarte på hvert eneste ett.

Fantastiske Liv Ullmann.

16. desember 2023 fyller Liv Ullmann 85 år. Håper livet har gitt deg svar på noen av livets mange underlige gåter...

Ullmann 2_edited.jpg
Liv og Linn Ullmann: Foto: Bo-Aje Mellin.

15 år senere intervjuet jeg Liv Ullmann på nytt, Jeg møtte henne og datteren Linn til en prat om alle hennes mange ønskene om å gi datteren Linn all sin kjærlighet og trygghet. Men så ble alt så komplisert for henne. Noe hun ga sterkt uttrykk for. Linn Ullmann svarte tilbake: Jeg takker deg, mamma, for at du har klart å gi meg denne tryggheten, midt i en utrygg verden.

Mamma Liv leste fra sin bok Forandringer: Kjære Linn. Det kom så mange krav utenfra, mennesker som ville ha del i en tiden vi skulle hatt sammen. Du har vært alene om meget vi hadde sett frem til å oppleve i fellesskap.

Liv U 3.jpg
Linn og Liv Ullmann. Foto: Bo-Aje Mellin.

Du har hatt en forpustet og stresset mamma som gir deg forte klemmer. Lytter på deg, mens hun trommer fingrene utålmodig på bordet.

Jeg har vært trett og bedt deg ikke mase fordi nervene mine krøllet seg.

Og jeg har sett deg i perioder trekke deg lett vekk fra meg. Vært redd for å rope deg tilbake. Redd fordi mine dårlige samvittighet har knuget meg.

Liv U 4.jpg
I Forandringen skriver Liv Ullmann om kjærlighet, om å være menneske, om ensomhet, om å være kvinne. Hun forteller om en mann som forandret livet hennes, om en forandring som var tilfeldig og en forandring som var bevisst. "Jeg forsøker å forandre meg hele tiden. For jeg vet jo at det finnes mer enn det jeg har vært i nærheten av. Jeg skulle ville være på vei mot det. Finne en ro så jeg kunne sitte ned og lytte innover uten noen ytre påvirkning."

Redd for den ytre succès jeg har hatt – gikk på bekostning av noe vi to kunne ha sammen.

Mest redd er jeg for at det skulle være for sent å nå deg en dag jeg kan gi deg all min tid.

Du skulle vite at jeg elsker deg hele tiden.

Litt av Linn Ullmanns svar var: Jeg trenger deg veldig. Du var det første mennesket i mitt liv, og det er du fremdeles. Vi hører sammen. Jeg prøver nok ofte å løsrive meg, men er likevel avhengig av din støtte. Det gjør så godt når du ser: Nå er jeg stolt av deg! Jeg har nemlig mye usikkerhet i meg og søker din sikkerhet.

Og Liv Ullmann svarte tilbake: Jeg følte det som selve livet når din lille hånd klappet meg på kinnet og du sa: lille mamma! Da tror jeg du forsto meg mer enn jeg ante. Du gjør mitt liv så mye rikere, bare ved å være til.

Liv U 6.jpg

Bøker av Liv Ullmann

1976 – Forandringen (1976)

1984 – Tidevann (1984)

2003 – Livets søstre: samtaler på Skagen (sammen med Bibi Andersson og Ghita Nørby) (2003.

2005 – Liv Ullmann: livslinjer (sammen med Ketil Bjørnstad) (2005)

 

Bøker av Linn Ullmann

Før du sovner – roman (1998)

Når jeg er hos deg – roman (2000)

Nåde – roman (2002)

Et velsignet barn – roman (2005)

Det dyrebare – roman (2011)

De urolige – roman (2015)

Jente, 1983 (2021)

TEKST: ØYVIND RISVIK

Visit Drammen

  • Adresse: Grønland 57, 3045 Drammen
  • E-post: post@visitdrammen.no
  • Tlf.: 32 23 40 70

I samarbeid med VisitNorway og Ditt norden

Annonsering

Visit Drammen er et destinasjons-byrå i samarbeid med VisitNorway. Vi publiserer artikler og omtaler på en rekke kanaler og mobile apper. For info om innholdsproduksjon og annonsering, kontakt oss på telefon 32 23 40 70 eller e-post

VisitDRAMMEN er nettstedet for alle som gleder seg over byen vår. Vi forteller om det sanselige og vakre. Om de velsmakende måltidene, de beste filmene, utstillingene, de tøffeste konsertene og gripende teaterstykkene, de fornøyelige historiene - og de glade naturopplevelsene.