MORTEN VISKUM: Villmannen i Vestfossen

Morten 2_edited_edited

VESTFOSSEN. Morten Viskum maler med en død menneskehånd, gjerne flere, han har syv stykker i alt, og elsker å provosere og sjokkere og har rystet en rekke sjeler inn i det aller innerste.

Morten 1.jpg
Morten Viskum.

MORTEN VISKUM driver Vestfossen Kunstlaboratorium, en kunsthall for internasjonal samtidskunst i Øvre Eiker.

Er stengt for sesongen og åpner igjen 8. mai 2021.

STIFTELSEN VESTFOSSEN KUNSTLABORATORIUM

Adresse: Fabrikkgata 11C, 3320 Vestfossen

Telefonnummer: 480 22 976

(Denne artikkelen er mer enn ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon. Den er et utdrag av et intervju i Dagens Perspektiv).

Morten Viskum ble kjent nasjonalt i 1995 da han gjennomførte «Rotte/oliven prosjektet».

Det er ikke alle som liker kunsten til Morten Viskum og kunstlaboratoriet hans. Han er en av Norges mest utskjelte og kontroversielle kunstnere. Han har lagt muselik på olivenglass og plassert dem rundt omkring i forskjellige dagligvarebutikker. Han har laget en fotoserie med korsfestete rotter og udødeliggjort gravstedene til både Jim Morrison og Oscar Wilde. Han vil utsmykke rundkjøringer med seg selv på en 43 meter høy søyle og har ertet på seg Drammens muslimer.

Det kan bli vel mye Morten Viskum i blant.

Morten Viskum ble unnfanget og født i Helsingør.

- Far var arkitekt og studerte i Tyskland, fortalte han. - Han traff min tyske mor i Stuttgart. De stoppet i Helsingør på vei til Norge. Jeg er halvt norsk, kvart tysk og hollandsk. Det er ikke noe Vestfossen i meg. Jeg tror selv denne blandingen gjør meg mer åpen for nye ting og alt som ikke er helt A4.

Morten 6.jpg
Morten Viskum.

Morten Viskum endte i Vestfossen av ren tilfeldighet.

- Bygningen var til salgs, sa han. - Hva er galt med dette stedet siden jeg får så utrolig mye for pengene? tenkte jeg. Da jeg kom hit så jeg at dette var litt stort for meg alene, samtidig ble jeg betatt av bygningen og stedet. Jeg kjøpte uten penger, og få folk ville dessverre hjelpe meg. Jeg ga 990.000 kroner for 1756 kvm, og så enorme muligheten til å få noe til. Takket være en kommune som var fremsynt, gikk det bra. De så på kunst og kultur som en motor. De ventet på en fisk som svømte forbi, og det var meg.

Har du lykkes?

- I all beskjedenhet så mener jeg at jeg har det.

Hva er meningen med alt dette?

- Med min bakgrunn som veterinær, sånn biologisk, er det å få barn og etterkommere meningen med det hele, sa Morten Viskum. - På det mer jordnære planet er det å leve et rikt og spennende liv, det er å fiske makrell, det er å sitte i en liten båt med påhengsmotor ute på havet. Det gir meg en fin naturopplevelse og dyp meditasjon i en hektisk hverdag. På slike turer legger jeg fra meg mobilen.

- Jeg er en kristen person, jeg mener jeg er en vanlig kristen, så vanlig man kan være i 2016. Tvilen er en av de viktigste faktorer. Alle bærer tvilen i seg, for skal man ta alt bokstavelig, hadde ikke verden vært som den er. Alle må tvile, det er sundt å tvile. På alt og alle. Å følge en leder skal man heller ikke gjøre. Det er få ting som er enten eller.

- Jeg er en som ikke snur kappa etter vinden. Jeg er skeptisk til de som har fasitsvarene.

Hva med din egen nekrolog?

- Jeg drømmer at det skal stå på gravstedet; her ligger den folkekjære kunstneren Morten Viskum. Sakte, men sikkert, ser jeg at de ordene ikke er helt utopisk. Teksten er sagt med et smil, men nekrolog? Vel, det er vanskelig å si noe kort her, i den er det mye å skrive om.

Hva om du bare hadde en måned igjen å leve?

- Da måtte jeg ordne opp i fryktelig mye. Jeg er en samler, og det kan gå litt i ball for oss som samler litt for mye. Bestefar døde da han var 98 år. Jeg lovet å ta vare på alt da han gikk bort. Det ble mye etter ham, som enten var kast eller loppemarked. Jeg tok vare på alt, jeg kastet ikke en eneste ting. Det eneste som ble kastet var melk og noe i kjøleskapet. Jeg tok vare på morkne syltestrikker, boksemat og flatbrød. Det ble det et kunstverk ut av, et populært kunstverk som folk kjente seg igjen i. 

TEKST OG FOTO: ØYVIND RISVIK.

Visit Drammen

  • Adresse: Grønland 57, 3045 Drammen
  • E-post: post@visitdrammen.no
  • Tlf.: 32 23 40 70

I samarbeid med VisitNorway og Ditt norden

Annonsering

Visit Drammen er et destinasjons-byrå i samarbeid med VisitNorway. Vi publiserer artikler og omtaler på en rekke kanaler og mobile apper. For info om innholdsproduksjon og annonsering, kontakt oss på telefon 32 23 40 70 eller e-post

VisitDRAMMEN er nettstedet for alle som gleder seg over byen vår. Vi forteller om det sanselige og vakre. Om de velsmakende måltidene, de beste filmene, utstillingene, de tøffeste konsertene og gripende teaterstykkene, de fornøyelige historiene - og de glade naturopplevelsene.