RAGNAR STEN: Landskapet finner jeg inne i meg

Ragnar 1_edited
Ragnar Sten. Foto: Øyvind Risvik.

DRAMMEN. Minner om utstillingen til den veletablerte Drammens kunstneren Ragnar Sten på Landfallhytta i Drammen. - Jeg formidler ikke bare det øyet ser, sier han, - men jeg formidler hva og hvem jeg er, hva jeg står for. Det blir til slutt landskapet inne i meg. Inspirert av Drammenslandskapet rundt meg. Landfallhytta holder åpent lørdag og søndag 11-18 hele året.

306991064_605649464367612_1982756183625702346_n.jpg

MINNER OG MENNESKER. Minner om utstillingen til den veletablerte Drammens kunstneren Ragnar Sten på Landfallhytta i Drammen. Landfallhytta holder åpent lørdag og søndag 11-18 hele året

For noen år siden intervjuet jeg drammenskunstneren Ragnar Sten om hva som inspirerer hans kunst. Her er et gjensyn med samtalen jeg hadde med ham og kona Brita i anledning av at Ragnar Sten, i en alder av snart 80, nå har utstilling på Landfallhytta 3. september 2022.

Ragnar 2_edited.jpg
Brita Eggum og Ragnar Sten. Foto: Øyvind Risvik.

Maleriene til drammenskunstneren Ragnar Sten er full av inntrykk fra Drammensmarka. Alt fra steiner i Thurmannsvei til små barkbiter på øde stier og en og annen engel i snøen. Men drammensmarka betyr mer enn ideer til vakre og spennende bilder. Ekteparet Brita Eggum og Ragnar Sten går inn i naturen for å finne ro og fred. – Her kommer vi i balanse både fysisk og psykisk, fortalte de.

Drammensmarka er et rekreasjonsområde, med sine store variasjoner i terrenget går vi på oppdagelsesferd hver gang vi beveger oss inn i den. Her er høye og sterke trær som har stått der i hundre år. Og lenger inn, mot Skimten, er det et eventyrlig høyfjell med utsikt i alle himmelretninger. Marka med sine variasjoner, sine høyder og daler - og stillheten rundt alle de små vannene. Her er alt vi trenger for både mosjon og ro.

Ragnar 5 Etter frost_edited.jpg
Ragnar Sten: Etter frost.

- Og hvilket fantasisk dyreliv vi finner. Bare noen få hundre meter innover og vi er uforstyrret i forhold til byen. Lyden av byen blir svakere og svakere. Alt dette gir oss ro i sjelen. Denne roen trenger vi for å kunne ta tak i dagliglivet igjen. Den ene dagen tar jeg en tur i marka, neste dag en spasertur langs Drammenselva. Et fantastisk område i både dagslys og i mørke.

- Om kvelden går jeg med hodelykt, over Landfalløybrua, å nedsiden av Gulskogen Gård, videre ned til sentrum og så tar jeg Bragernessiden tilbake. Thurmannsvei er også et paradis. Her løper jeg og kjenner at jeg har muskler. I Drammensmarka lader jeg opp til Skarverennet.

Brita Eggum og Ragnar Sten går ofte sammen på sine turer i Drammensmarka. - Da er det en egen samfølelse som rår. Vi føler en stor nærhet ved å gå ved siden av hverandre og samtaler om livet - og om Ragnars mange malerier.

Ragnar 4 Landskap i meg.jpg
Ragnar Sten: Landskap i meg.

- Jeg går inn i et terapeutisk rom ute i Drammensmarka, sa Ragnar Sten. - Thurmannsvei er to kilometer med medisin. Vi starter på Neperudjordet, går inn i Hamborgstrømskogen, og videre inn i naturen. Naturen er et rom som gir oss ro, fred og ettertanke. Jeg selv kommer i balanse både fysisk og psykisk.

- Ragnar ser det jeg ikke ser, fortsatte Brita Eggum. - Han ser de små tingene, han ser så mye mer enn helheten.

- Jeg har nok et øye for det som ikke bare er det gjenkjennbare, sa Ragnar Sten. – Jeg ser ting som har sin egenverdi og som mange løper forbi. Det som for mange kan være stygt er vakkert for meg. De små spennende detaljene. Små barkebiter på bakken, strå som stikker opp av nysnøen, nysnøen som dekker det som er dødt. Selv en hundelort er fascinerende og noen ganger vakkert.

Ragnar 3 Engler i sneen..jpg
Ragnar Sten: Engler i sneen.

- Det er en lang prosess å få dette videre over på lerretet, fortsatte han. - Her er det snakk om å drøvtygge. Jeg svelger ned, gulper opp, helt til jeg kan si: Nå er du ”fordøyd”, Ragnar.  Resultatet blir som oftest meget bra. Jeg formidler derfor ikke bare det øyet ser, men jeg formilder hva og hvem jeg er, hva jeg står for. Det blir til slutt landskapet inne i meg. Inspirert av Drammenslandskapet rundt meg.

- Impulsene fra marka er enorm. Bare se på en stein, steinformasjonen og steinens vesen. Den har så mye historie i seg, se på tegningen i steinen. Steinen er både hard og bløt. Går jeg tett innpå, forsvinner steinen og et annet landskap dukker opp.

Ragnar 7_edited.jpg
Ragnar Sten. Foto: Øyvind Risvik.

Denne unike observasjonsevnen tapper. - Når jeg arbeider med en utstilling gir jeg så mye av meg selv at jeg blir helt tom. Jeg går ned i en depresjon. Da er Drammensmarka der og fyller meg opp igjen. Jeg må bare komme meg ut i skogen, føle stillheten og hente meg tilbake til en mental stabilitet. Marka blir et rom hvor det fysiske og mentale får sitt påfyll. Thurmannsvei betyr derfor enormt mye.

- Jeg har alltid gått mye, avsluttet Ragnar Sten. Det å bevege seg er både billig og sundt. Å gå til Drammen sentrum er topp. Mange flere burde bruke bena når de skal på bytur.

TEKST OG FOTO: ØYVIND RISVIK.

Visit Drammen

  • Adresse: Grønland 57, 3045 Drammen
  • E-post: post@visitdrammen.no
  • Tlf.: 32 23 40 70

I samarbeid med VisitNorway og Ditt norden

Annonsering

Visit Drammen er et destinasjons-byrå i samarbeid med VisitNorway. Vi publiserer artikler og omtaler på en rekke kanaler og mobile apper. For info om innholdsproduksjon og annonsering, kontakt oss på telefon 32 23 40 70 eller e-post

VisitDRAMMEN er nettstedet for alle som gleder seg over byen vår. Vi forteller om det sanselige og vakre. Om de velsmakende måltidene, de beste filmene, utstillingene, de tøffeste konsertene og gripende teaterstykkene, de fornøyelige historiene - og de glade naturopplevelsene.