SEVERDIGHETER I DRAMMEN: Lystgårdene i Drammen vitner om en storslagen byhistorie

Gulskogen-gårds-dag-2008_1100b

Bli med på en rundtur blant ukjente perler, de vakreste gårdene i Drammen. Lystgårdene i Drammen vitner om en storslagen byhistorie. Her er en oversikt over de vakre attraksjonene i byen.

LYSTGÅRDENE DRAMMEN ER STOLT AV

Gulskogen gård 

Gulskogen-gård_front.jpg

Nåværende hovedbygning på Gulskogen gård er reist av Peter Nicolai Arbo i 1804, og var opprinnelig en bondegård. Men etter at gården ble malt gul, ble den bare kalt Gulskogen. 

Parkanlegget regnes som noe av det best bevarte av gamle hager i Norge. 150 store trær danner en 265 m lang lindeallè langs Drammenselva. Parken har flere kanaler og dammer, hvitmalte broer, spaserveier, lysthus, løvsaler, åpne plener, krydderhave en av landets få bevarte lindelabyrinter. Om sommeren kan man spasere sammen med påfugler og ender i parken. 

Gulskogen gård har adresse Nedre Eikervei 74, 3048 Drammen. Nettsted

Marienlyst gård 

DrammenMuseum_15_1200px.jpg
- Opplevelse for historie- og kunstinteresserte i alle aldre.

Marienllyst gård oppsto midt på 1700-tallet, og er en lystgård eller landvilla, Villa suburbana, for uformell selskapelighet. Marienlyst Gård restaureres nå med sikte på å gjenskape gården som lystgård fra omkring 1800. Gården er Drammens Museums hovedsete og inneholder de faste samlingene med Nøstetangenglass, barokksølv, 1700-talls drammensfajanse, bymøbler, tekstiler, interiører, kirkekunst og folkekunst. 

I tillegg er det et lite bygdetun med tømmerbygninger fra Hallingdal og den nye utstillingsbygningen Lychepaviljongen med skiftende utstillinger av kunst og kunsthåndverk.

Marienlyst gård har adresse Konnerudgata 7, 3045 Drammen. Nettsted

Hotvet gård 

Hotvet_Gard_b.jpg

Hotvet gård er kjent langt tilbake i tiden og ble antageligvis ryddet i tidlig kristen tid og navnet betyr ”det høytliggende gårdstykke” og var eid av Hannibal Sehested 1648-51. Nåværende hovedbygning ble bygd i 1857 og benyttes i dag som selskapslokaler og eies av Druidenes Hus. Havestuen hadde sjeldne, trykte papirtapeter med figur- og landskapsmotiver fra Syd-Amerika. Tilsvarende tapeter finnes i havestuen på Austad gård.

Hotvet gård har adresse Hotvetveien 41, 3018 Drammen.

 

Andre lystgårder i Drammen

Austad gård 

Austad_gård.JPG

Austad gård er et herskapelig enetasjes anlegg, bygget på en høy mur med hage nedenfor. Drammens ”byfader”, Peder von Cappelen og frue, oppførte de nåværende bygningene etter en brann i 1807, bygd av svenske krigsfanger. I 1814 gjestet kronprinsregenten, Christian Frederik, Austad Gård. Austad gård har adresse Styrmoesvei.

Smithestrøm gård 

Smithestrøm_gård.jpg

Smithestrøm gård ble bygd ca midten av 1700-tallet, og er en av de eldste bygningene i bydelen Strømsgodset. Bygningen er fredet og i privat eie. Smithestrøm gård har adresse Smithestrømveien.

Frydenhaug gård 

Frydenhaug_gård.JPG

Frydenhaug gård var opprinnelig en husmannsplass, men ble ombygd til en herregård. En vakker hagestue ble i 1848 dekorert med landskapsmalerier av Halldor Hjerleid, som også malte Fugleværelset på Slottet. Gården drives i dag som spesialskole. Frydenhaug gård har adresse Frydenhaugveien.

Visit Drammen

  • Adresse: Grønland 57, 3045 Drammen
  • E-post: post@visitdrammen.no
  • Tlf.: 32 23 40 70

I samarbeid med VisitNorway og Ditt norden

Annonsering

Visit Drammen er et destinasjons-byrå i samarbeid med VisitNorway. Vi publiserer artikler og omtaler på en rekke kanaler og mobile apper. For info om innholdsproduksjon og annonsering, kontakt oss på telefon 32 23 40 70 eller e-post

VisitDRAMMEN er nettstedet for alle som gleder seg over byen vår. Vi forteller om det sanselige og vakre. Om de velsmakende måltidene, de beste filmene, utstillingene, de tøffeste konsertene og gripende teaterstykkene, de fornøyelige historiene - og de glade naturopplevelsene.