THEA GLIMSDAL TEMTE: Theas glade og omsorgsfulle kjoler

Thea Glimsdal Temte HotNok_edited
Thea Glimsdal Temte. Foto: Øyvind Risvik.

NEDRE EIKER. Designeren Thea Glimsdal Temte er blitt tildelt Drammen kommunes kunstnerstipend på kr 100.000, for et langt liv innen tekstil, søm og folklore. Gratulerer, Thea. Ingen lager så annerledes og spennende klær som henne. – Alle klærne mine er lagd av ull, og mange finnes i bare ett eksemplar. 1905-bunaden hennes kalte hun Hår på brystet, fortalte hun da jeg traff henne etter at hun hadde slått gjennom som både bunad- og klesdesigner.

Theas Temte HotNok 1.jpg
Thea Glimsdal Temte bærer en av sine vakre og fargerike modeller.

MINNER OG MENNESKER. I tillegg til Thea Glimsdal Temte ønsker vi å gratulere Robert Piros som vant Drammen kommunes kulturpris kr 40.000, for sin fantastiske innsats i Nedre Eiker barne- og ungdomsteater. Og Jonas Evenshaug Christiansen som vant kulturstipendet, kr 40.000. Han er en «up and coming» jazzgitarist.

Jeg traff Thea Glimsdal Temte få år etter at hun slo gjennom som designer. - Jeg har en Bli Sett-garanti på klærne mine, sa hun. - Hvis du ikke får kompliment for klærne du kjøper hos HOT NOK innen en viss tids bruk, kan du heve kjøpet, uten nærgående spørsmål.

Thea Glimsdal Temtes 1905-bunad blir en snakkis hver gang hun tar den på seg. - Den ble laget i forbindelse med 100 års-markeringen av unionsoppløsningen, fortalte hun. - Da Norge skulle bli en selvstendig stat var det viktig å bygge en norsk identitet. Mye av det som ble utvalgt som det virkelig og egentlige norske, ble assosiert med bondekulturen. Kjolens grunnmur er derfor utformet som et sjakkbrett, med bøndene ryddig plassert på ”tomtene” sine.

HotNok 5.jpg
Theas mann, skuespilleren Rune Temte, er modell sammen med to flotte modeller.

- Videre var norsk språk, nynorsk, egen konge og regjering viktige symboler som alle er representert i kjolen og veska. På undersiden av veska er det festet en del mynter som gir tyngde til veska og klirrer godt når den settes på et bord og markerer at her kommer jeg. Dessuten er det jo veldig viktig at ethvert byggeprosjekt har ”penger i bånn”…

De har på kort tid blitt godt kjent av folk i bygda, de tre hyggelige og fargerike jentene som utgjør HOT NOK. I 2006 flyttet de inn på Solberg Spinneri i Solbergelva, i lokalet etter billedkunstner Birgit Lise Askestad, som nå har tatt en pause for videre utdanning.

Hot Nok designer og produserer klær i ull, men er ikke fremmede for å ta i bruk andre spennende materialer. Hva med en jakke med kombinasjonen ull og bambus? Her kjenner nemlig kreativiteten ingen grenser!

1905-bunaden.jpg
Thea Glimsdal Temte med sin fargerike 1905-bunad.

Det er Thea som står for designen. Ideene hentes fra gamle dagers moter og brukstøy, og ved utvikling av nye kreasjoner legges det stor vekt på å få den samme funksjonelle formen og snitt som kjennetegner de gamle draktene. En form som også bidrar til å gi disse klærne et tidløst preg. I det etter hvert store utvalget finnes alt fra typisk hverdagstøy til rene festantrekk med tidløs eleganse.

Og naturligvis spesielle klær om du har lyst til å synes litt ekstra i den gemene hopen. Og nettopp dette gjør at gammel som ung garantert vil kunne finne «noe spiselig» (jentenes uttrykk) i den fargerike kolleksjonen. Redd for farger? Det er det ingen grunn til. Fargene som brukes er perfekt samstemte jordnære farger og vil varme deg langt inn i sjela både sommer og vinter!

Det er tre jenter som utfyller hverandre godt. Thea er designer, Rita tar seg av marked og salg, mens Sissel syr. Og det som ikke produseres i HOT NOKs lokaler på Solberg Spinneri, blir produsert av et firma ved Røros.

Thea Glimsdal Temte er født på Fagernes, er egentlig utdannet herreskredder, men hoppet av dette yrket fordi hun ble fascinert av 200 år gamle folkedrakter. Hun er daglig leder i designfirmaet Hot Nok, som ligger i gamle Solberg Spinneri i Solbergelva. Hit flyttet hun sammen med ektemannen, skuespiller Rune Temte.

HotNok 3.jpg
En av Theas kjoler i ull.

Thea Glimsdal Temte har spesialisert seg på klær av ull. - Ull er menneskets beste venn, sa hun. - Ull puster. De som bor i varme strøk, i ørkenstrøk, bruker tynn ull fordi det kjøler om dagen og varmer om natten. Ull regulerer nemlig temperaturen. Den holder varmen ute. Og det er et stoff som puster. Ull er magisk som stoff og materiale.

- Jeg bruker ull fra Østerrike i min kolleksjon. Østerrikerne har stor kompetanse når det gjelder å strikke tøyer av ull, et meget tettstrikket tøy som er valket, det vil si at det er behandlet for å gjøre klærne mer vindtette og slitesterke.

Hot Nok`s barnetøy har en fiffig detalj. - Babyteppet har en ekstra forsikring, sa Thea Glimsdal Temte. - I riktig gamle dager var det vanlig å sy inn en mynt i lindbåndet til de nyfødte barna, eller legge en mynt oppi vogga. Dette ble gjort for å beskytte det nyfødte barnet mot de underjordiske. Jeg tar ingen sjanser og har festet en ettøring eller toøring på babyteppene våre. Slik at foreldrene kan føle seg trygge.

- Etter en visning på Røros hvor en rockemusiker fra Trondheim gikk modell med en av mine herrejakker, sa han etterpå: De` e` akkurat som om jakka håill roint mæ! Og det er nettopp min ambisjon, å lage omsorgsfulle klær som tar vare på deg.

TEKST FOTO: ØYVIND RISVIK. MODELLBILDER: TOMM HANSEN.

 

Visit Drammen

  • Adresse: Grønland 57, 3045 Drammen
  • E-post: post@visitdrammen.no
  • Tlf.: 32 23 40 70

I samarbeid med VisitNorway og Ditt norden

Annonsering

Visit Drammen er et destinasjons-byrå i samarbeid med VisitNorway. Vi publiserer artikler og omtaler på en rekke kanaler og mobile apper. For info om innholdsproduksjon og annonsering, kontakt oss på telefon 32 23 40 70 eller e-post

VisitDRAMMEN er nettstedet for alle som gleder seg over byen vår. Vi forteller om det sanselige og vakre. Om de velsmakende måltidene, de beste filmene, utstillingene, de tøffeste konsertene og gripende teaterstykkene, de fornøyelige historiene - og de glade naturopplevelsene.