TOM SCHANDY: De store rovdyrenes talsmann

Tom S 1_edited
Tom Schandy.

DRAMMEN: Torsdag 16. november på Drammensbiblioteket - Hovedscenen i 2. etasje: Predator, foredrag ved Tom Schandy. I hans nye bok «PREDATOR – Store rovdyr i en moderne verden» - beskrives denne konflikten: For og mot store rovdyr, både i Norge og internasjonalt. Store predatorer har en symbolverdi for vår planet, for vår urørte natur, de er en prøve på vår vilje til å ta vare på artsmangfoldet.

65376a70589bdd03e03e9f51.png
Møt naturfotografen Tom Schandy på Drammensbiblioteket 16. november.

-----

Tom S 2x.jpg
Tom Schandy fra hans siste utstilling, i Galleri Unique i Drammen.

TOM SCHANDY. Tom Schandy regnes som en av landets fremste naturfotografer og naturskildrere med mer enn 40 bøker på samvittigheten. De fleste av de store predatorene er truet og innlemmet i de nasjonale og internasjonale Rødlistene over truede arter. Samtidig som at noen ønsker å redusere eller eliminere bestandene av store rovdyr, arbeider andre for å sikre deres eksistens.

Tom Schandy er redaktør i magasinet NATUR&FOTO.

Tom Schandy Predator forsidex.jpg
I Schandys nye bok «PREDATOR – Store rovdyr i en moderne verden» -  beskrives konflikten – for og mot store rovdyr, både i Norge og internasjonalt.

Tom Schandy bor i “kulturhovedstaden” Vestfossen, er 61 år og er utdannet biolog ved Universitet i Oslo og arbeider på heltid som frilansfotograf, forfatter og redaktør. Nå har han kommet ut med boken PREDATOR, om store rovdyr i en moderne verden. Her forteller han historien om hvordan de store rovdyrene behandles i det 21. århundre.

 Med fotoekspedisjoner til alle jordas kontinenter er han også Norges mest bereiste naturfotograf, og bildene hans har vunnet i de største internasjonale naturfotokonkurransene. I over ti år har han vært en av to redaktører i Natur&foto.

Tom S 3.jpg
Tom Schandy fra hans siste utstilling, på Galleri Unique i Drammen.

Han er også en engasjert naturverner med en spesiell forkjærlighet for store rovdyr.

Han har vært med gjetere i Romania som har Europas tetteste rovdyrbestand, han har besøkt masaiene i Kenya som lever sammen med 500 løver ute på savannen, tigerparker i India og hvordan det er mulig å drive med bjørneturisme i Finland. Han tar også for seg rovviltsituasjonen i Norge hvor rovdyrene holdes nede på et absolutt minimumsnivå.

Tom S 9.jpg
Tom Schandy skrev den store Drammensboka sammen med Tom Helgesen.

Tom Schandy har gitt ut 40 bøker og var medforfatter og hovedfotograf på bestselgerene “Naturperler i Buskerud” og “Drammensboka”. Tom Schandys bilder har vunnet internasjonale priser og distribueres gjennom bildebyrået Samfoto i Oslo. Han er medlem av Norsk faglitterær forfatter- og oversetterforening og har i en årrekke vært leder i Norske Naturfotografer.

- Jeg har jobbet hele livet med naturformidling, siden 2000 på fulltid, etter ti år på halvtid som rådgiver i WWF Verdens Naturfond, forteller han. - I tillegg har jeg gitt ut rundt 40 bøker, skrevet hundrevis av artikler om natur, dyreliv og friluftsliv og holdt et stort antall foredrag i inn- og utland. Bildene mine har vunnet store internasjonale fotokonkurranser, blant annet Wildlife Photographer of the Year.

Tom Schandy er også redaktør av magasinet Natur&Foto og leder fototurer og workshops for naturfotografer. - Jeg har alltid vært opptatt av naturvern og skriver gjerne kronikker i aviser om ulike problemstillinger.

Tom S 7.jpg
Boken Buskeruds beste som Tom Schandy skrev sammen med Tom Helgesen.

Tom Schandy vet hva han både snakker om og tar bilder av. Han tok sin universitetsgrad i biologi i 1987 – med hovedfagsoppgave på dobbeltbekkasinens leik-biologi på Hardangervidda – men han ble ingen forsker.

Tom S 6.jpg
Tom Schandy: Magiske Afrika.

- I stedet havnet jeg i WWF Verdens Naturfond som sivilarbeider, og etter ferdig tjeneste fikk han halvtidsjobb som fagkonsulent i organisasjon. Der fikk jeg jobbe med spennende naturvernfaglige utfordringer – som vern av barskog og store rovdyr.

Dessuten var jeg så heldig å få være med og initiere to store naturvernprosjekter i den tredje verden, et på Madagaskar og et på Sumatra i Indonesia på 1990-tallet. Begge prosjektene resulterte i opprettelse av nasjonalparker, henholdsvis Zombitze nasjonalpark på Madagaskar og Bukit Tigapuluh nasjonalpark på Sumatra.

Tom S 4.jpg
Tom Schandy: Ville blikk.

Tom Schandy kunne ha jobbet på heltid i organisasjonen, men valgte å bruke halve arbeidsuken på fotografering og egne prosjekter, som å lage bøker og skrive artikler for en rekke blader og magasiner.

- I 2000 tok jeg skrittet helt ut og sa opp sin faste halvtidsstilling i WWF, og siden har jeg vært hundre prosent frilansfotograf, skribent og forfatter. Jeg var imidlertid så heldig å få beholde tilknytningen til WWF, da jeg fortsatte som frilans redaktør av deres magasin, WWF Verdens Natur.

Tom S 8.png
Tom Schandy: Fuglenes fantastiske verden.

I tillegg har Tom Schandy også gitt ut naturbøker på Norsk Bokforlag, blant annet ”Det ville Afrika” og ”Det ville Norden”. Førstnevnte solgte i nesten 28 000 eks i Norge, og i 2003 ble den oversatt til svensk og kåret til ”Årets pandabok” av WWF Sverige, det vil si beste naturskildring i tekst og bilder.

Boka er også oversatt til engelsk og spansk, og det samlede opplaget av denne boka er på ca 50 000 eksemplarer.

Tom S 5.jpg
Tom Schandy og Pål Hermansen: Norske pattedyr.

Hans bilder har også vært premiert i flere internasjonale naturfotokonkurranser, blant annet med 2. og 3. plass i BBCs naturfotokonkurranse ”Wildlife Photographer of the Year”.

- I 2008 ble jeg som en av fem norske naturfotografer invitert til å delta i det store europeiske naturfotoprosjektet ”Wild Wonders of Europe” som har som mål å fotografere spektakulær natur i alle Europas land. 

TEKST: ØYVIND RISVIK

 

Visit Drammen

  • Adresse: Grønland 57, 3045 Drammen
  • E-post: post@visitdrammen.no
  • Tlf.: 32 23 40 70

I samarbeid med VisitNorway og Ditt norden

Annonsering

Visit Drammen er et destinasjons-byrå i samarbeid med VisitNorway. Vi publiserer artikler og omtaler på en rekke kanaler og mobile apper. For info om innholdsproduksjon og annonsering, kontakt oss på telefon 32 23 40 70 eller e-post

VisitDRAMMEN er nettstedet for alle som gleder seg over byen vår. Vi forteller om det sanselige og vakre. Om de velsmakende måltidene, de beste filmene, utstillingene, de tøffeste konsertene og gripende teaterstykkene, de fornøyelige historiene - og de glade naturopplevelsene.