TRIZTAN VINDTORN POESIPRIS: Årets vinner er Øyvind Berg

TTriztan 3_edited

DRAMMEN. Torsdag 25. mars 2021 ble Øyvind Berg tildelt Triztan Vindtorn poesipris. Prisen deles ut til en nålevende forfatter som har stor betydning for norsk poesi.

Triztan 2.png

TRIZTAN VINDTORN POESIPRIS. Prisen er Norges største poesipris og har som formål å øke interessen for poesi. Den skal hedre drammenseren Triztan Vindtorns forfatterskap, og sette Drammen på det nasjonale kulturkartet. Prisen er et samarbeid mellom Drammen, kommune, Aschehoug forlag og Den norske forfatterforeningen, og støttes av Viken fylkeskommune. Prisen ble første gang delt ut 2013.

Triztan foto Paal Audestad.jpg

Øyvind Berg, født 1959 i Oslo, har mellomfag i filosofi og litteratur og uavsluttede studier i egyptologi ved universitetene i Bergen og Tromsø, og debuterte med diktsamlingen Retninger i 1982. Hans forfatterskap inneholder både lyrikk, drama og gjendiktninger. Han er også en av drivkreftene i teatergruppen Baktruppen. Han er oversatt til tysk, engelsk og dansk.

Her er et utdrag av juryens begrunnelse:

« Politikken og samfunnskommentaren er organisk og naturleg tilstades. Refsen kjem på rim,og råkar før ein rekk å snu seg rundt. Dikta er for samansette til å utelukkande appellere. Dei er nærmast pønklåt-aktige i storleik, men likevel formidlar dei kompleksiteten i eit tema, ei historie, eit menneske. Poeten pustar liv i spørsmål ein trudde ein var trøytt av.

«Berg er barsk», skriv den danske litteraten Per Højholt, og snakkar da om prisvinnarens vilje og evne til å «gå lige på» og halde fram heilt til diktet finn forma si og blir «ferdig og uforanderleg». Ja, vinnaren av Vindtornprisen 2021, Øyvind Berg, er poesiens stuntmann.»

Prisen ble delt ut under en digital festforestilling spilt inn på Dammensbiblioteket. I tillegg til samtale mellom prisvinneren og Karin Spjeldnæs, var det musikkinnslag av duoen Kouame Sereba og Rolf-Erik Nystrøm, samt Mathias Eick og Andreas Ulvo.

FOTO: ANDREAS ULVO. ILLUSTRASJON: FELIX PRIBYL

Visit Drammen

  • Adresse: Grønland 57, 3045 Drammen
  • E-post: post@visitdrammen.no
  • Tlf.: 32 23 40 70

I samarbeid med VisitNorway og Ditt norden

Annonsering

Visit Drammen er et destinasjons-byrå i samarbeid med VisitNorway. Vi publiserer artikler og omtaler på en rekke kanaler og mobile apper. For info om innholdsproduksjon og annonsering, kontakt oss på telefon 32 23 40 70 eller e-post

VisitDRAMMEN er nettstedet for alle som gleder seg over byen vår. Vi forteller om det sanselige og vakre. Om de velsmakende måltidene, de beste filmene, utstillingene, de tøffeste konsertene og gripende teaterstykkene, de fornøyelige historiene - og de glade naturopplevelsene.