CAFE BRAGERNES: Dejlig dansk stemning i Drammen

Cafe Bragernes 1b

DRAMMEN. Man kan si så mangt om Drammen. Men å si at det er flust av gode spisesteder med danske smørbrød på spisekartet, vil være en overdrivelse. På Cafe Bragernes finner du ti dejlige danske smørrebrød. Hver dag er Cafe Bragernes fullpakket av folk, som nyter god mat, vin og øl og god danskinspirert stemning.

CAFE BRAGERNES ER DRAMMENS DANSKE OASE. En formiddag på Cafe Bragernes i Drammen er full av inntrykk. Ikke nok med at spisestedet har dejlige danske smørrebrød på spisekartet, Utenfor de store vinduet møtes byens borgere på Bragernes Torg. – Et torg drammensere er glad i, er de flestes mening.

Cafe Bragernes er spisestedet hvor man kan tillate seg å drømme seg bort i Drammens historie. Lukker vi øynene ser vi komponisten Johan Halvorsen vandre over Bragernes Torg med sin flosshatt og stilige mustasje, mens han forbereder seg på å dirigere Bojarernes indtogsmarsch i Drammens Teater, et musikkstykke han skrev i 1895 og som har vært kjenningsmelodi til Ønskekonserten siden 1950.

Cafe Bragernes 2b.jpg
Cafe Bragernes er Drammens beste spisested med en dansk vri. Den dyktige servitøren frister med HC Andersen roastbeefsmørbrød. Kan ikke bli bedre enn dette. 

Og der kommer også forfatteren Sigurd Christiansen forbi, han som har skrevet romanen To levende og en død, om et ran av Drammen postkontor og som endte i et mord.

Ser vi ikke også stuntpoeten Triztan Vindtorn, han som ble kalt Hanan i Drammen på grunn av sine fargerike klær, og hakk i hæl følger Jonas Fjeld som nynner på sin sang Drammen i regn, og der dukker også maleren Kai Fjell som skal hjem til Skoger for å male sine vakre kvinner. Herodes Falsk gjøgler seg forbi og fotballspilleren Martin Ødegaard er hjemmom en tur for å forberede seg til neste kamp for Arsenal.

Dagens utgave av Bragernes torg ble til etter den store bybrannen i 1866 da det meste av Bragernes strøk med. Brannen ga byen en glimrende sjanse til å etablere et stort torg. Her samles drammenserne for å treffe gode venner, her slapper de av på en av de mange kafeene, her lytter de til de mange torgsangerne, alt fra Frelsesarmeen til fargerike musikere fra langt vekk et sted. Midt i denne eksplosjonen av liv, blir vi invitere inn til Cafe Bragernes.

Slik sitter vi og fantaserer der vi venter på servitøren og Cafe Bragernes` innholdsrike meny. – Vel bekomme, sier Ancha Liverud, som driver både Anchas Bodega rett rundt hjørnet og Cafe Bragernes. Hun gjør sitt aller beste for å friste drammensere med spansk tapas, danske og franske klassikere og velsmakende hovedretter. Hun har et snev av raushetens dejlige Danmark over seg, Ancha.

Cafe Bragernes 11.jpg
Cafe Bragernes` daglige leder, alltid smilende og vennlige Ancha Liverud. Foto: Øyvind Risvik.

Vi kikker ut av vinduet igjen. Mens kokken gjør i stand Smørbrød med leverpostei, Sol over Bragernes torg, Stjerneskudd, frikadellesmørbrød, Skagensmørbrød og sild med kokte poteter, egg, pisket rømme med rødløk og urter.

Cafe Bragernes 9.jpg
Skagensmørbrød.

Cafe Bragernes er full av fantastiske smaker, med gamle fotografier, plakater som kikker på deg fra alle sider. Vi har et bord ved vinduet med utsyn mot Nord Europas største torg. Vi ser de gamle tårnbygningene, den majestetiske Børsen og fontenen «St. Hallvards brønn» av Ørnulf Bast.

Musikken som flyter stille mellom bordene på Cafe Bragernes, er til å leve med uten at det går ut over samtalen, eller når de kunnskapsrike og meddelsomme servitørene presenterer rettene. Servicen er ujålete, kunnskapsrik og hyggelig. Den er ikke overkomplisert eller forklarende.

Cafe Bragernes 3.jpg
Café Bragernes har ikke bare stilen, men også atmosfære og historie. 

I hele Europa er torget byens store møteplass, sier Ancha Liverud. - Brussel har sitt Grand Place, København har sitt Kongens Nytorv og London sitt Covent Garden. Drammen har et av Nordens – og Europas - vakreste torg. Det er nesten noe Københavns og kong Christian Kvartsk over det hele, med en touch av både London og Paris. Om jeg ikke helt klarer å bestemme meg for hva jeg finner inne på Cafe Bragernes, lander jeg på Kongernes København.

Alt interiør er kjøpt inn fra tidligere gamle Park Hotell her i Drammen. Moderne gjenbruk, med andre ord. Og det som ikke passet helt naturlig inn er blitt omskåret og tilpasset for å holde stilen. Park Hotell, som ikke finnes mer, kjøpte i sin tid interiøret fra en restaurant i London, som igjen hadde kjøpt det fra et apotek i Skottland. Så Café Bragernes har ikke bare stilen, men også atmosfære og historie.

Cafe Bragernes 6.jpg
Kim Larsen, nasjonalhelten i Danmark, skuer ut over restauranten fra sitt eget lille hjørne. 

Den som lar seg forføre av menyen kan vente seg henrivende smaker. Menyen hos Cafe Bragernes er overraskende fristende. Med sine ti danske klassikere, et par franske og seks hovedretter med morgenmat, salater, småretter og desserter.

Å komme inn på Cafe Bragernes er det nesten som å være på fest som vil vare ut i de små timer, hvor du møter det ene kjente ansiktet etter det andre, en endeløs mingling mellom bekjente og venner og en og annen forretningsforbindelse.

Det er noe romantisk ved Cafe Bragernes, nye koselig som skaper forventning. Bak ryggen vår henger prins Henrik av Danmark på veggen. Og der borte ser Kim Larsen oss over skulderen og sier: dansk rødspette er mitt hjemland på sitt aller aller beste. Det er noe himmelsk over et stjerneskudd.

Kim Larsen smiler bredt og hjertelig, som så mange ganger før. Med en røyk i den ene hånden og en øl i den andre sitter han avslappet og ser nysgjerrig på oss. Dansken som er noe bortimot en nasjonalhelt i sitt hjemland, han er litt helt her på Cafe Bragernes, også.

Cafe Bragernes 8.jpg
Stjerneskudd. Foto: Øyvind Risvik.

Det danske stjerneskuddet kommer på bordet. Dette danske smørrebrødet har svært lite til felles med kjedelige norske brødskiver. Stjerneskudd, eller stjerneskud som det skrives på dansk, består av blant annet én panert og én hvitvinsdampet rødspettefilet. I tillegg er det lekkert garnert med kapers, reker, kaviar, salat og asparges.

Gjør som meg, nyt det på Cafe Bragernes. Stjerneskudd er syndig godt. Alle disse ingrediensene er som små eksplosjoner av smak. Smakene er så lekne og danske og mettende og dansk lune at jeg skulle ønske meg et stjerneskudd på Cafe Bragernes hver eneste dag.

- Vår meny er inspirert av både København og av det Franske kjøkken, sier Ancha Liverud. - Etter å ha besøkt de fleste kjente smørbrød-restaurantene i Kongens by, København, har vi satt sammen en rekke av klassiske smørbrød i tillegg til noen av våre egne favoritter. Fra våre reiser til Paris har vi hentet lunsj i form av varme croques, og nydelig løksuppe. Vi har også mange andre franske favoritter på menyen. Fra Hvitløksgratinerte snegler og løksuppe til Andeconfit.

Cafe Bragernes 10.jpg
Cafe Bragernes franske fristelse, creme brulèe. 

Vi spiser oss gode og mette på våre fire danske klassikere. Når maten kommer i smørbrødvariant blir man ikke så stappmett som av en diger hovedrett. Det er en behagelig måte å spise på, og det er jo gøy å prøve mange forskjellige smaker.

Vi har sittet på Cafe Bragernes i to timer og kan ikke dy oss for å spørre hva slags avslutning de anbefaler. Ti minutter etter har vi dreid over fra danske retter til en fransk klassiker, creme brulee.

Cafe Bragernes 12.jpg
Chambre Sèparèe. Dette ærverdige rommet passer perfekt til de som er flere og ønsker å ha det litt mer privat. Med innredning fra et skotsk apotek fra 1800 tallet så bør den historiske atmosfæren være satt.

Cafe Bragernes er et lokale som er litt mystisk og bærer et herlig preg av mange års restaurantdrift, selv om den i 2019 ble forvandlet fra et parfymeri til en restaurant. Det er nesten blitt noe hjemmekoselig tross sitt internasjonale snitt. Det er en fin avveksling fra de i overkant tradisjonelle lokalene rundt omkring i byen.

Lokalet er en litt uventet blanding av før og nå, forfriskende moderne og litt umoderne, gjerne litt modent. Cafe Bragernes bør fylles med folk til enhver tid. Det fortjener både folk og Anchas intime restaurant – og de danske klassikerne.

Sol over bragernes_editedxx.jpg
Sol over Bragernes. 

SOL OVER BRAGERNES

En gammel dansk klassikere er Sol over Bornholm. Men Cafe Bragernes har en egen vri på klassikeren. Siden vi sitter tett opp til Bragernes torg, kaller Ancha Liverud sin rett Sol over Bragernes, med grovt surdeigsbrød, røkelaks, eggerøre, sitron og dill.

8 skiver røkt laks
4 egg
0.5 ts salt
2 ss gressløk, frisk
1 ss smør
4 skiver grovt surdeigsbrød
salat
dill
sitron

Fremgangsmåte: Pisk sammen egg, salt og finhakket gressløk. Smelt smør i en stekepanne, men det må ikke bli brunt. Hell eggeblandingen i stekepannen og varm den forsiktig opp.

Skyv den sammen etter hvert som den stivner. Ta eggerøren ut av stekepannen når den har stivnet og er blank på overflaten, men ikke tørr.

Skjær opp surdeigsbrødet, og legg skiver av røkt laks, eggerøre og salat i midten.

Server med dill og sitron over

FLERE DANSKE SMØRBRØD PÅ CAFE BRAGERNES

Smørbrød med leverpostei: Grovt surdeigsbrød, leverpostei, sopp, bacon, tomat, fritert grønnkål og revet pepperrot.

Stjerneskudd: Lyst surdeigsbrød, fritert håndfiletert rødspette, dampet håndfiletert rødspette, remulade, sitron, reker og kapers

Skagensmørbrød: Lyst surdeigsbrød, skagenrøre, sitron, dill og rogn

Roastbeefsmørbrød: Grovt surdeigsbrød, skiver av roastbeef, salat, rå løk, remulade, urter, champignon, pepperrot og sylteagurk

HC Andersen roastbeef_editedx.jpg
Roasbeefsmørbrød. 

Smørbrød med sild: Grovt surdeigsbrød, kokt potet, sild (syrlig), egg, pisket rømme med urter, rødløk, urter

Frikadellesmørbrød: Grovt surdeigsbrød, frikadeller, salat, rødkål, remulade, syltet agurk, bacon, urter

Smørbrød med tartar: Grovt surdeigsbrød, tartar av finkuttet okse indrefilét, pepperrot, revet parmesan, urter, bacon, egg, trøffel, kapers og senneps-aioli

Vegansmørbrød: Grovt surdeigsbrød, salat, cherrytomat, avokadokrem, hummus og urter

Svanens dans (Vegetar): Grovt surdeigsbrød, Salatmiks, spinatkuler, ricotta, paprika, løk, hvitløk, egg, panco, yoghurt, agurk, sitron og honning

Københavnerfat: Sild med tilbehør, Skagenrøre, røkelaks, leverpostei, frikadeller og bacon. Serveres med sopp, egg, rødkål, urterømme, smør og brød

DESSERT

Vaniljeis: Med friske bær og sjokoladesaus 

Cafe Bragernes 13.jpg
Vaniljeis med friske bær og sjokoladesaus. 

Tiramisu: Italiensk dessert med fingerkjeks og mascarponeost 
Pavlova: Med syrlig amarettokrem og syltede bær 
Oh la la: Brioche med amarettokrem, mandler og friske bær 
Crème brûlée: Serveres med friske bær 
Irish Coffee: Baileys m/knust is, 6cl

CAFE BRAGERNES

Bragernes Torg 4,
N-3017 Drammen
Telefon: + 47 46 88 50 99
Mail: post@cafebragernes.no

 

Tekst og foto: Øyvind Risvik

Visit Drammen

  • Adresse: Grønland 57, 3045 Drammen
  • E-post: post@visitdrammen.no
  • Tlf.: 32 23 40 70

I samarbeid med VisitNorway og Ditt norden

Annonsering

Visit Drammen er et destinasjons-byrå i samarbeid med VisitNorway. Vi publiserer artikler og omtaler på en rekke kanaler og mobile apper. For info om innholdsproduksjon og annonsering, kontakt oss på telefon 32 23 40 70 eller e-post

VisitDRAMMEN er nettstedet for alle som gleder seg over byen vår. Vi forteller om det sanselige og vakre. Om de velsmakende måltidene, de beste filmene, utstillingene, de tøffeste konsertene og gripende teaterstykkene, de fornøyelige historiene - og de glade naturopplevelsene.