EGGE GÅRD: Fra suksess til konkurs – og tilbake igjen?

eggegard_main_logo_illustrations_web

LIER. Han gapte nok over litt for mye, Marius Egge i Lier. Helt siden han overtok Egge Gård i Lier har det gått slag i slag. Det ene delikate produktet etter det andre har han tryllet frem av både gin, whisky, akevitt, vin, sider, eplemost - og julebrus. Så kom det lenge forventede sjokket, Egge Gård ble slått konkurs. Men håpet er ikke ute. En Liergutt gir seg ikke så lett.

Matmesse 2x.jpg
Foto: Øyvind Risvik.

MARIUS EGGE OG HANS VELSMAKENDE DRIKKER. Liereple ble presset for første gang i 1997, Liersideren fulgte, så ble det eplebrennevin og whisky laget på Aass juleøl, deretter planting av 1000 vinranker i 2010, for å få frem Norges første rosèsider og akevitt, vodka og gin før den første musserende vinen ble lansert for så at Iseple ble kåret til Norges beste sider og julebrusen ble satt i produksjon og Norges første rosevin blir lagd på hans druer. 13 gull og 8 sølv er det blitt i verdensmesterskapet i sider.

Som forvalter av en unik arv, har jeg helt siden jeg overtok gården sett potensialet i norsk frukt og bær, var Marius Egges visjon.

Nå er Egge Gård AS slått konkurs. Det er driftselskapet er som slått konkurs, og gården i seg selv omfattes ikke direkte av konkursen. Marius Egge er både daglig leder og styreleder i selskapet.

Egge Gård ligger midt i landbruksbygda Lier, sydvendt med utsikt utover hele dalen. Til nå har de produsert ca 250 tonn jordbær i året. I tillegg har de 30 000 epletrær som normalt gir 100 tonn epler hver høst. Marius Egge er 11. generasjon og er lidenskapelig opptatt av både mat og drikke, han så tidlig et stort potensiale i den flotte, syrlige norske frukten. Basert på epler fra lokalområdet har Marius utviklet en omfattende og mangfoldig produksjon av både alkohofri og alkoholholdig drikke av høy kvalitet. Vi ønsker alltid å prøve nye metoder og teknikker og ville helst være først ute. Samtidig skal vi også ha en naturlig og bærekraftig produksjon.

Lenge var håpet at selskapet skulle kunne reddes via en statlig rekonstruksjonsordning, en form for konkursbeskyttelse opprettet under pandemien. Ifølge Egges advokat Svein Duesund, er imidlertid ikke siste ord sagt: – Det er opp til banken og bostyrer å avgjøre videre drift. Men siste ord er ikke sagt, vi jobber med å finne nye løsninger, har Duesund sagt til Drammens Tidende.

Skann_20220817 (3)_editedx_edited.jpg

KNEGG

2 cl Egge Gård Eplebrennevin

1,5 dl limesaft

2-3 dråper Angostura bitter

fyll opp med Ginger Ale Ingefærøl.

Slik går du frem: Bland alle ingrediensene i et høyt glass fyllt med is og server.

Garnityr: limeskive som legges ned i drinken.

Skann_20220817 (4)_editedx_edited.jpg

SPICY APPLE

Egge Gård Eplegløgg med plomme

Egge Eplebrennevin 1:10

Slik går du frem: Hell Egge Gård Gløgg med plomme over i en kjele og bland inn 1:10 Egge Gård Eplebrennevin eller Egge Gård Kongeakevitt. Kok opp til 80 grader C.

Egge Gård Eplegløgg med plomme kan også serveres kald i et høyt glass med isbiter.

Garnityr: Kanelstang og anisstjerne.

Siste ord i Egge-konkursen er ikke sagt. Flere har ytret ønske om å overta driften. Det er von i hangande snøre, heter det så fint. En ekte Liergutt gir seg ikke så lett.

TEKST OG FOTO: ØYVIND RISVIK.

Visit Drammen

  • Adresse: Grønland 57, 3045 Drammen
  • E-post: post@visitdrammen.no
  • Tlf.: 32 23 40 70

I samarbeid med VisitNorway og Ditt norden

Annonsering

Visit Drammen er et destinasjons-byrå i samarbeid med VisitNorway. Vi publiserer artikler og omtaler på en rekke kanaler og mobile apper. For info om innholdsproduksjon og annonsering, kontakt oss på telefon 32 23 40 70 eller e-post

VisitDRAMMEN er nettstedet for alle som gleder seg over byen vår. Vi forteller om det sanselige og vakre. Om de velsmakende måltidene, de beste filmene, utstillingene, de tøffeste konsertene og gripende teaterstykkene, de fornøyelige historiene - og de glade naturopplevelsene.