RINGNES GÅRD: Herregården under Norefjell

R 19

KRØDEREN. Ringnes Gård er en av Norges eldste middelalder- og odelsgårder. Når landet åpnes igjen etter koronatiden, ønsker de å bli en av Norges beste herregårder for de gode måltidene i et romantisk herregårdsmiljø.

R 16.jpg

RINGNES GÅRD. Ringnes Gård ligger vakkert til under Norefjell i Buskerud, med utsikt ut over den blå innsjøen Krøderen og med kort avstand til Drammen, Oslo, Vikersund og Hønefoss.

RINGNES GÅRD

3536 NORESUND

Mail: booking@ringnesgard.no

Telefon: + 47 465 37 829

Web: www.ringnesgard.no

Ringnes Gård er en annerledes herregård med fokus på familiearrangementer som konfirmasjon, minnestunder, barnedåp og bryllup, kick off, firmafester, sommerfester og julebord, kurs, møter og Et opphold her vil gjestene og kursdeltagerne ikke glemme.

Ringnes Gård disponerer inntil 42 senger fordelt på hotellrom og flotte hytter,

På Ringnes Gård finner vi i dag historie i alle rom og vegger. Ikke noe annet sted kan vi oppleve den ekte «Ringnesfølelsen» som på Ringnes Gård. Med sine staselige bygninger og sitt romslige tun er Ringnes også i dag en prektig gård med tradisjonens skjær over seg.

R 8.jpg

Familiegården er en av Norges eldste middelalder- og odelsgodsgårder, og har gått i arv i familien i over 700 år.

På Ringnes handlet historien alltid om fokus på å utnytte ressursene ved jordbruk og skogdrift, men senere skulle de vise seg at to unge gutter skulle føre til at gården også skulle innlemmes i Norges bryggerihistorie.

Ringnes-brødrene Ellef og Amund var kjent for sitt samfunnsengasjement. De hadde over tid bygget opp ett av landets største selskaper, og ville dermed gi noe tilbake. Da Fridtjof Nansen i begynnelsen av 1890-årene la frem sin plan om å utforske polhavet, var det naturlig at brødrene Ringnes meldte seg som bidragsytere til prosjektet. Sammen med konsul Heiberg og skipsreder Thomas Fearnley dannet de det såkalte «Frams rederi», som hjalp til med å gjøre den tre år lange ekspedisjonen til virkelighet.

R 18.jpg

Da «Fram» var vel tilbake i Christiania, var de ikke sene om å si seg villig til å støtte Otto Sverdrups nye «Ishavsexpedition». Som takk for støtten fikk brødrene og konsul Heiberg oppkalt nyoppdagede land etter seg. Vest for Grønland, og litt nord for Canada finner vi tre større øyer ved navn Ellef Ringnes, Amund Ringnes og Axel Heiberg Island.

Brødrene var kjent for sin gjestfrihet, og holdt stadig gjestfritt hus for venner og forretningsforbindelser - ja, endog for polfarere og kongelige gjester, i forbindelse med sin blomstrende bryggerivirksomhet.

På besøk kom prominente gjester som Polarfarer Fridtjof Nansen, hans kone Eva, polarfarer Roald Amundsen og hans betrodde Kaptein Oscar Wisting med sitt mannskap.

R 5.jpg

Ved århundreskiftet kommer det også frem av de gamle gjestebøkene at det var flere kongelige tilreisende. Kong Gustaf V, hustru Sophia hadde tydelig ett godt forhold til Ellef og Amund. De tok ved flere anledninger med seg arveprins Gustav VI Adolf med sine søsken opp til gården, og overnattet oppe ved Fjellheim seteren.

Vår egen Kong Haakon VII og hans kjære Dronning Maud, besøkte gården rundt 1910. Arveprinsen og senere Kong Olav V besøkte også gården ved to andre anledninger. Det siste besøket var under de sjette olympiske vinterleker år 1952, hvor alpint ble arrangert på Norefjell.

Ringnes eiendommen forvaltes, og drives fortsatt frem av familien.

Ringnes 13.jpg

Knut Erik Ringnes (30) har som sine forgjengere overtatt gården etter sin far, gården som nå har gått i arv i samme familie i over 700 år. Ringnes Gårds verter er Morten Leite og Kenneth Tangen.

Maten

Kjøkkenet på Ringnes Gård er noe helt spesielt. Alle menyene er i særklasse gode og allsidige. Her serverer de alt fra enkle retter til eksklusive gourmet tog egne ølmenyer. De legger stor vekt på lokale råvarer, fra elg og hjort som streifer rundt på Norefjell til bær, sopp og krydder fra området rundt Krøderen. Gode råvarer, gamle tradisjoner, glede og godt øl, er stikkord når menyene presenteres.

Ringnes 10.jpg

Norefjell

Norefjell er et av Østlandets vakreste fjellområder, et fjellmassiv mellom Eggedal i vest og Krøderen og Hallingdal i øst. Fjelltoppene står på rekke og rad. Høgevarde med sine 1459 meter over havet. Utsikten her er formidabel. I klart vær har vi utsyn over 40 000 km². Fra Høgevard kan man også se Høgronden 185 kilometer unna. Dette skal være det lengste frie siktet i landet sør for polarsirkelen.

Ringnes Gård som like under Norefjell er bevis på at sentral beliggenhet fint lar seg kombinere med ro og urørt natur.

TEKST: ØYVIND RISVIK. FOTO: RINGNES GÅRD.

Visit Drammen

  • Adresse: Grønland 57, 3045 Drammen
  • E-post: post@visitdrammen.no
  • Tlf.: 32 23 40 70

I samarbeid med VisitNorway og Ditt norden

Annonsering

Visit Drammen er et destinasjons-byrå i samarbeid med VisitNorway. Vi publiserer artikler og omtaler på en rekke kanaler og mobile apper. For info om innholdsproduksjon og annonsering, kontakt oss på telefon 32 23 40 70 eller e-post

VisitDRAMMEN er nettstedet for alle som gleder seg over byen vår. Vi forteller om det sanselige og vakre. Om de velsmakende måltidene, de beste filmene, utstillingene, de tøffeste konsertene og gripende teaterstykkene, de fornøyelige historiene - og de glade naturopplevelsene.